Trump läxade upp Macron möttes av protester

Senaste nyheterna om Nato

Trump läxade upp Macron möttes av protester - Donald Trump ryckte åt sig initiativet direkt vid Natotoppmötets första dag. Han läxade upp Frankrikes Macron och kallade uttalandet om att alliansen är hjärndöd för "förolämpande, elakt och farligt". Själv möttes Trump av upprörda protester på Londons gator.

LONDON Den amerikanske presidenten har fått ett likartat bemötande vid sina två tidigare besök i Storbritannien. Det ovanliga nu var att han anlände mitt i den brittiska valrörelsen, bara dagar efter det brutala knivdådet på London Bridge och mitt i julruschen.

Mängder av människor rör sig i centrala London. Det är fler poliser på gatorna än vanligt. Säkerhetspådraget runt Natodelegationerna är enormt.

Hela tisdagen sågs och hördes tjutande sirener och helikoptrar som cirklade i luften. Paradgatan The Mall stängdes tidigt av för trafik i väntan på drottningens bankett för Nato under kvällen.

Vid Trafalgar Square samlades demonstranter för att tåga mot Buckingham Palace under parollen "Nej till Trump, nej till Nato" lagom till alliansledarnas ankomst. Enligt arrangören Stop the War riktades protesterna mot "världens största militära kärnvapenallians".

Danny Shine hade med sig en egen megafon:

- Trump är världens största vapenhandlare och vapenhandlare är inga bra människor, motiverade han sin medverkan för SvD.

Presidenten själv har legat lågt i förhandssnacket inför mötet med stats- och regeringscheferna i London. Väl på plats markerade Trump att han inte flugit över Atlanten för att titta på.

Med kort varsel annonserades en pressträff med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg för "korta uttalanden". Istället blev det 50 minuters frågestund på USA:s ambassad med utförliga svar i en rad känsliga ämnen.

Trump höll sig - nästan - borta från det brittiska valet, men undslapp sig att han tycker att premiärministern Boris Johnson är "mycket kapabel" och gör ett bra jobb. För balansens skull sa han också att han kan samarbeta även med Labours Jeremy Corbyn om han vinner valet:

- Jag kan samarbeta med alla, jag är väldigt lätt att samarbeta med.

I Natofrågorna verkade Trump mer beslutsam än han brukar och gled inte på det amerikanska stödet till alliansen.

Han markerade att han tycker att Nato har utvecklats åt rätt håll och "klarar av att förändras när världen förändras".

- Det är viktigt. Nato har blivit mycket mer flexibelt, förklarade presidenten.

Hårdast gick Trump åt Macrons beskrivning av Nato som en hjärndöd allians - och återkom till ämnet gång på gång:

- Det är ett väldigt förolämpande uttalande för våra styrkor. Man kan inte bara säga sådana saker om Nato. Det är inte respektfullt.

- Det är ett väldigt, väldigt elakt uttalande.

- Det är ett farligt uttalande. Ingen behöver Nato mer än Frankrike. Uppriktigt sagt, USA har minst fördelar, vi hjälper Europa att enas mot en gemensam fiende, om det nu är en fiende, sa presidenten utan att nämna Ryssland vid namn.

Trump var nöjd med att flera Natoländer på senare år har ökat sina försvarsutgifter precis som han själv har krävt. Däremot talade han nedsättande om det uppsatta målet på två procent av BNP till 2024.

- Två procent är för lite, fyra vore bättre.

På den punkten häcklade presidenten särskilt Tyskland, precis som vid tidigare toppmöten:

- Tyskland betalar max 1,2 procent. Det är orättvist. USA betalar fyra procent av världens överlägset största BNP.

Donald Trump talade också vänligt om Turkiets president Erdogan. Han berömde både Turkiets agerande i Syrien och samarbetet med USA när IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dödades av amerikanska specialstyrkor.

- Vi fick det stöd vi behövde när vi flög över områden som kontrolleras av Turkiet.

Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 är ett rött skynke för både USA och Nato - men det skyllde Trump på sin företrädare.

- Turkiet ville köpa vårt Patriotsystem men det fick man inte göra för Obama. Vi får se vad som händer.

På onsdagen samlas Natoledarna på femstjärniga The Grove Hotel för att enas om ett slutdokument. Trump har angett tonen. Frågan är om det räcker för att få stopp på de interna stridigheterna i alliansen.

VD, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-12-03 20:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+