Trump och Putin visade upp sig

Senaste nyheterna om Nato

Trump och Putin visade upp sig - Ackompanjerade av smattrande kameror visade Donald Trump och hans ryske motpart Vladimir Putin upp sig i samband med deras första möte öga mot öga på fredagen. Några korta fraser kostade de båda på sig.

- Vi ser framåt mot att många väldigt positiva saker ska hända för Ryssland och för USA, sade Donald Trump.

- Jag är glad över att träffa dig personligen, och jag hoppas att vårt möte ska ge resultat, svarade Vladimir Putin.

Men de båda nämnde inget om de meningsskiljaktigheter de har i flera frågor under det korta framträdandet inför medierna. Trump svarade inte heller när reportrar ropade ut frågor om den misstänkta ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet, rapporterar Reuters.

Innan dess hade en kort video som släppts av den tyska regeringen där Trump ses kliva fram och hälsa på en leende Putin, som står vid ett bord där flera världsledare samlats i samband med ankomsten till mötet.

I nästa sekvens står de leende bredvid varandra medan Trump ger Putin en klapp på ryggen.

"Jag ser fram emot alla möten i dag med världsledare, inklusive mitt möte med Vladimir Putin. Mycket att diskutera", skrev Trump på Twitter inför mötet som var planerat att pågå i cirka 35 minuter.

Alla uppgifter som kommer att läcka ut från det privata mötet mellan den excentriske Trump och den slipade ryske presidenten lär nagelfaras i efterhand av politiska kommentatorer. Och de båda har en hel del att tala ut om.

Trumps första tid vid makten har överskuggats av relationen till Ryssland efter anklagelserna om eventuella ryska kopplingar hos personer i hans stab, och misstankarna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Under sin valkampanj sade Trump att han vill förbättra den ansträngda relationen med Ryssland. Men röststarka politiker på hemmaplan förväntar sig att han visar upp en hård linje mot Putin. Inte minst efter de ökade spänningarna mellan länderna i inbördeskrigets Syrien.

I ett tal i Polen under första stoppet på Europaresan kom Trump med kritik mot Ryssland, även om han inte nämnde Putin.

- Vi uppmanar enträget Ryssland att upphöra med sina aktiviteter i Ukraina och på andra ställen och sitt stöd till fientliga nationer - som Syrien och Iran, sade Trump i Warszawa.

Ryssland vill gärna se att USA lättar de sanktioner som infördes efter landets annektering av Krimhalvön 2014. Men en sådan eftergift från Trump skulle vara kontroversiell i USA, där många i stället kräver en förlängning av sanktionerna.

Trumps hårda ord om Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram, där Ryssland och Kina manar till lugn, är ett annat laddat ämne. Därtill är läget spänt på grund av USA:s och Natos upprustning i Östeuropa och Rysslands allt mer aggressiva beteende kring Östersjön.

Tidpunkten för ledarnas möte, strax efter det att G20-ledarna påbörjade sin eftermiddagsdiskussion om klimatförändringarna, har tolkats som ett prov på Trumps nonchalans inför ämnet, efter hans beslut att USA ska lämna Parisavtalet.

Men det finns ett område där ledarna möjligen har större förutsättningar att nå framåt. Från både rysk och amerikansk sida har man betonat vikten av samarbete i terrorbekämpning och kampen mot IS i Irak och Syrien.

En källa i Vita huset har enligt nyhetsbyrån AFP sagt att Trump bara har med sig utrikesminister Rex Tillerson och en tolk, en ovanligt liten stab, vilket väckt förvåning bland amerikanska bedömare.

Källa - 2017-07-07 17:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+