Trump Säger inte när men vi kommer attackera

Senaste nyheterna om Nato

Trump Säger inte när men vi kommer attackera - Det är villkoren på slagfältet som ska avgöra hur USA strider i Afghanistan, inte politiska tidsplaner, säger den amerikanske presidenten Donald Trump.

Han avslöjar inte i sitt tal när USA kan gå till attack, men lovar att det kommer att hända.

De konkreta beskeden var få i Trumps tal till nationen som sändes på bästa sändningstid på måndagskvällen.

Han uppgav ingen tidplan för tillbakadragande från Afghanistan, eller något antal nya soldater, när han talade om USA:s framtida engagemang i landet.

Trump förklarade varför USA ska vara kvar i Afghanistan, till skillnad från det snabba tillbakadragande som han propagerade för som presidentkandidat. Presidenten sade att han, efter att ha studerat frågan, kommit fram till att USA behöver vara kvar.

- Jag tror att han försökte förklara det för sina kärnväljare som är skeptiska mot kriget i Afghanistan och skeptiska mot internationellt engagemang över huvud taget, säger Erik Brattberg, chef för Europaprogrammet vid tankesmedjan Carnegie Endowment i Washington.

Brattberg säger att Trump i det här talet kanske uppfattades mer "presidentlik" än vid många tidigare framträdanden.

- Han höll sig till talet, och man får väl säga att den strategi han presenterade var som man kunde förvänta sig och kanske inte skiljer sig så mycket från vad Hillary Clinton skulle kunna ta fram.

SvD Världen - omvärldens viktigaste händelser direkt i din mejlkorg

Anledningen till överbefälhavarens kursändring kan vara erfarna medarbetare kring presidenten.

- Jag tror att det har att göra med han har militära generaler omkring sig som har övertygat honom om vikten av att USA stannar kvar, säger Brattberg.

Detaljstyrning från Washington kommer inte att vinna några slag, sade Trump i talet. Därför kommer styrkorna att få större befogenhet att besluta om insatser mot terroristnätverk i Afghanistan.

USA är inte i Afghanistan för att bygga ett land, utan för att döda terrorister, sade presidenten, vilket ger Erik Brattberg anledning att ifrågasätta vad det gör för Afghanistans framtid.

- Syftet är att bekämpa terrorismen och Trump är skeptisk mot utvecklingsstöd och en långsiktig politisk och ekonomisk närvaro i Afghanistan. Därmed måste man ifrågasätta hur långsiktigt framgångsrik en sådan här strategi egentligen kan vara.

Trump sade också i sitt tal att insatserna syftar till att hindra platser i Afghanistan och Pakistan från att bli fristäder som gör det möjligt för terrorister att hota USA.

Han öppnade även för ett ökat strategiskt partnerskap med Indien, som han uppmanar att hjälpa till mer i Afghanistan, framför allt ekonomiskt.

Presidenten sade att Pakistan tidigare har varit en värdefull partner men att landet skyddar organisationer som försökt döda amerikaner.

- Inget ställe är utom räckhåll för amerikansk kraft och amerikanska vapen. Vedergällningen kommer att vara snabb och kraftfull, sade Trump.

Han lade till att Pakistan har mycket att vinna på att alliera sig med USA:s insats i Afghanistan, och mycket att förlora på att skydda brottslingar.

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom, hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten.
När insatsen var som störst stred omkring 130 000 soldater från Natostyrkan Isaf i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.
Trots att det fortfarande är våldsamt och osäkert i Afghanistan avslutades Isafs stridande uppdrag officiellt den 31 december 2014. Ansvaret för säkerheten i landet hade då i flera år successivt överförts till afghanerna själva. Det nuvarande icke-stridande uppdraget kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.
I nuläget finns det i landet cirka 8 400 amerikanska soldater och runt 5 000 från övriga Natoländer. USA är det enda land som fortfarande genomför flyganfall, bland annat mot terrorgruppen IS i Nangarharprovinsen.
Under årets första sex månader har minst 1 662 civila dödats till följd av konflikten i Afghanistan, en rekordnotering enligt FN-organet UNAMA.

Källa - 2017-08-22 01:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+