Trump spelar högt mot Putins nya missiler

Senaste nyheterna om Nato

Trump spelar högt mot Putins nya missiler - USA:s president Donald Trump spelar ett högt spel om han försöker få med både Ryssland och Kina på ett nytt nedrustningsavtal om medeldistansrobotar och kärnvapen. Men spretiga budskap under Natos utrikesministermöte tyder på att det är dit presidenten siktar.

Den amerikanska utrikesministern Mike Pompeo kom till Bryssel omgärdad av ryktet att USA tänkte ta tillfället i akt att säga upp INF-avtalet (Intermediate-range Nuclear Forces) med Sovjetunionen från 1987, där medeldistansrobotar som når mellan 50 och 550 mil avvecklas.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den gången var avtalet ett sätt för dåvarande USA-presidenten Ronald Reagan att tvinga ner Sovjets siste ledare Michail Gorbatjov på knä.

I kombinationen med hotet om "stjärnornas krig" - ett rymdbaserat missilförsvar, döpt efter Star wars-filmerna" - blev uppgörelsen om att avbryta den pågående utplaceringen av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar början till slutet på det kalla kriget och ett par decenniers avspänning.

Sovjet drog tillbaka sina SS20-robotar från dåvarande Warszawapaktsländerna i Östeuropa, USA avvecklade Pershing 2-missilerna i Västtyskland. Sammanlagt skrotades tusentals robotar på några få år.

Men drygt 30 år senare har missilhotet återvänt vid Sveriges gränser.

Nu rör det sig om ett ryskt markbaserat missilsystem, som benämns SSC-8 i väst och 9M729 av ryssarna själva, som kan bestyckas med både konventionella vapen och kärnvapen. Robotarna når över hela Europa och kan jämföras med Iskander och Kalibr, som redan finns runt Östersjön.

USA och Nato hävdade under ministermötet, som avslutades på onsdagen, att utplaceringen bryter mot INF-avtalet. Enligt utrikesministern Pompeo är det ett exempel på "Kremls laglösa beteende". Ryssarna bekräftar systemets existens och att det "testats", till exempel under den stora övningen Zapad 2017, men förnekar avtalsbrott.

I Bryssel gav Mike Pompeo ryssarna en tidsfrist på 60 dagar att följa avtalet på ett sätt som USA anser acceptabelt. Därefter tänker Trumpadministrationen låta avtalet gå i graven och det skulle då kunna utlösa samma rustningshets i Europa som under det kalla kriget på 1970- och 80-talen.

Men det finns också tecken som tyder på att ambitionen är den motsatta. Vid ett annat framträdande i Bryssel talade Pompeo om att Donald Trump vill bygga en ny "liberal världsordning" med front mot "dåliga aktörer" ("bad actors") som Ryssland, Kina och Iran.

- Vi uppmanar alla ädla nationer att bygga en ny liberal ordning som förhindrar krig och skapar större möjligheter.

Dagen innan bidrog presidenten själv med en annan pusselbit när han "i en nära framtid" utlovade samtal med Putin och Kinas president Xi Jinping om "stopp för vad som har blivit en massiv och okontrollerbar militär kapplöpning".

- USA spenderar 716 miljarder dollar i år. Galet! ("Crasy"), skrev Trump på Twitter.

En förklaring till det spretiga budskapet är att Trump nu på sedvanligt sätt använder både morot och piska för att skaffa sig kort på hand för en uppgörelse som begränsar medeldistans- och kärnvapenhotet, inte bara i Europa utan även i Asien.

För att lyckas med det måste upplägget säljas in till både Ryssland och Kina, som inte är med i INF och därför har kunnat bygga upp en egen kapacitet utan krav på begränsningar. En väg är att det nuvarande avtalet sägs upp för att senare återkomma i en ny och utvidgad version. Då skulle också Reagans och Gorbatjovs uppgörelse leva vidare i en ny skepnad.

Källa - 2018-12-05 14:58

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+