Trump ställer in sin resa till Danmark

Senaste nyheterna om Nato

Trump ställer in sin resa till Danmark - Donald Trump tog till Twitter och meddelade Danmark att han ställer in sitt tänkta statsbesök i landet. Trump verkar irriterad över att landet inte gett positiva signaler om en försäljning av Grönland.

"Danmark är ett väldigt speciellt land med ett fantastiskt folk, men baserat på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om att hon inte vill diskutera en försäljning av Grönland skjuter jag upp vårt planerade möte om två veckor till en annan gång," skriver Trump på Twitter , och fortsätter:

"Statsministern sparade stora kostnader och insatser för såväl USA och Danmark genom att vara så direkt (i sina uttalanden). Jag tackar henne för det och ser fram emot att boka in ett nytt möte någon gång i framtiden. "

Den danska regeringen hade vid 05. 30 på onsdagsmorgonen ännu inte kommenterat de nya uppgifterna. I USA har Trumps politiska motståndare däremot uppmärksammat nyheten.

"Presidenten har nu lyckats stöta sig med Danmark. Det såg jag inte komma," skriver Amy Klobuchar, en av Demokraternas presidentaspiranter, på Twitter.

Trump ser inte ut att i förväg ha förankrat sina ändrade planer för de närmast berörda. Bara timmar innan Trump twittrade skrev den amerikanska ambassadören i Danmark, Carla Sands på samma sociala medium att "Danmark är redo för besöket av USA:s president! Partner, allierad vän".

Mette Frederiksen kallade i söndags uppgifterna om USA:s vilja att köpa Grönland för absurda.

- Grönland är inte till salu. Grönland är inte danskt. Grönland är grönländskt. Jag hoppas fortfarande att det inte är på allvar, sade Frederiksen till den grönländska tidningen Sermitsiaq i samband med ett besök på ön.

När Trump i måndags för första gången luftade sina tankar om att kanske inte åka till Danmark sade statsministern:

- Jag ser verkligen fram emot besöket. USA är vår viktigaste säkerhetspolitiska allierade.

Någon timme efter Trumps meddelande om det inställda besöket bekräftade Vita huset enligt nyhetsbyrån Reuters att Trump strukit Danmark från resan till Europa.

Presidenten skulle besökt Köpenhamn 2-3 september och enligt tidigare uppgifter bland annat diskutera det geopolitiska läget i Arktis och delta i en serie bilaterala möten och träffa näringslivsledare. Enligt danska uppgifter skulle han även diskutera militära samarbeten inom ramen för Nato.

Trumps planerade besök i Polen från den 31 augusti påverkas inte av de nya uppgifterna.

Källa - 2019-08-21 02:19

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+