Trump sviker kurderna.

Senaste nyheterna om Nato

Trump sviker kurderna. - De amerikanska trupperna i Syrien ska hem. Omedelbart. Beskedet kom utan förvarning från president Donald Trump på onsdagen.

Uppdraget slutfört, Islamiska staten är besegrad, hävdar Trump. Fast så länge IS fortfarande kan räkna in 20 000-30 000 jihadister under sina svarta fanor är det svårt att hävda att terrorrörelsen är utslagen.

Det är i så fall inte första gången en amerikansk president ropar mission accomplished på ytterst lösa grunder.

Trump hastar ur det krig företrädaren Barack Obama motvilligt drogs in i, en konflikt som USA egentligen aldrig visat större intresse för.

Beskedet från Washington är en bekräftelse på vad som stått klart ett bra tag: diktatorn Bashar al-Assad behåller makten, vinner inbördeskriget. Och får nu än friare spelrum. Likaså är det en framgång för Ryssland som gått in i kriget på al-Assads sida.

Under Obama ingrep USA av humanitära skäl, drog en "röd linje" vid kemvapenangrepp mot civila. al-Assad lät sig inte avskräckas. Han gasade sitt eget folk, terrorbombade civila - och fick i stort sett hållas.

Trumps besked kommer bara några dagar efter att det amerikanska utrikesdepartementet gett klartecken för en vapenaffär med Turkiet i mångmiljardklassen. Det gäller inköp av luftförsvarssystemet Patriot.

Affärsmannen Trump som tycker sig ha gjort ännu en fantastic deal?

Relationerna mellan USA och Turkiet har varit kyliga länge. Ankara har visat stort intresse för det ryska S-400-systemet. Skulle ett Natoland som Turkiet investera i ett ryskt luftvärnssystem hade det inte varit bra för försvarsalliansens trovärdighet.

Kurderna, som dragit det tunga, militära lasset på marken i kriget mot IS, lämnas åt sitt öde. Den turkiska regimen betraktar kurderna såväl inom som utanför landets gränser som terrorister. Möjligen är nu en ny, turkisk offensiv mot kurderna i faggorna.

Källa - 2018-12-20 17:25

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+