Ukrainas maktkaos lockar men karriärer kraschar

Senaste nyheterna om Nato

Ukrainas maktkaos lockar men karriärer kraschar - Ett politiskt styre utan kraft - ännu kapat av oligarker. Och med Ryssland runt hörnet.

Både demokraten Joe Biden, hans son och president Trump har hamnat i problem tack vare Ukraina.

- Det finns fruktansvärt stora pengar att tjäna, säger Jan Hallenberg, professor på Utrikespolitiska institutet.

I det närmast farsliknande spel av påståenden och anklagelser som pågår mellan USA:s president Donald Trump och den demokratiska utmanaren Joe Biden bär många vägar till Ukraina.

Det kan i sammanhanget vara värt att påpeka att landets nyvalde president Volodymyr Zelenskyj tidigare försörjde sig som skådespelare och komiker, samt att han i valet i våras lade beslag på hela 73,22 procent av rösterna.

Ingen annan har vunnit en sådan tydlig seger sedan Ukrainas självständighet 1991. Iögonfallande var att Zelenskyj lyckades vinna över sin motståndare Piotr Porosjenko i samtliga regioner utom i Lvivlänet i västra Ukraina.

Men har han lyckats ena landet och föra fram ett nytt politiskt budskap?

- Nej, det kan man inte säga. Presidenten har stämplat in, men är samtidigt förd åt sidan. Politiska funktioner är ännu kopplade till oligarkerna, de som från början på 90-talet lade beslag på den gamla sovjetiska industribasen, säger Niklas Bernsand, Ukrainakännare vid Lunds universitet.

När yran efter Zelenskys förkrossande valseger lagt sig uppdagade sig stora sprickor i hans väljarbas, vilket indikerade att hans framgång ytterst hade styrts av minsta gemensamma nämnare: besvikelse mot politisk och ekonomisk elit.

Någon röd tråd i Ukainas utrikespolitik går inte att avläsa efter valet. Snarare splittring. 37 procent av väljarna stödjer ett NATO-medlemskap medan 33 procent föredrar neutralitet och 6 procent helst ser en militär union med Ryssland.

Vidare stödjer 57 procent av Zelenskyjs väljare en ukrainsk integration med EU, medan 30 procent hellre ser att man ska undvika att ge sig in i nya politiska unioner.

- Han har undvikit ställningstaganden i svåra frågor som konflikten mot Ryssland i Donbas och Krim. Han förfogar inte över några magiska redskap, någon ny politisk inriktning har inte satt sig, påpekar Niklas Bernsand, Ukrainakännare vid Lunds universitet.

Han har skrivit en avhandling i ämnet tillsammans med Vitlana Odynets (Ukrainska vetenskapsakademins avdelning för socialantropologi i Lviv) med rubriken: Efter valet - är glaset halvfullt eller halvtomt?

- Presidenten Zelenskyj sitter fast i den retorik han bekämpar, säger Niklas Bernsand.

Samtidigt står stora ekonomiska intressen står på spel genom utvinning av naturgas ur skiffer. Reserverna i Ukraina tros var bland de största i Europa och amerikanska energibolag står på kö. En ny teknik med högtrycksborrar ska vara banbrytande.

Således fortsätter Ukraina att vara en maktcentrerad tummelplats för amerikanska affärsman och politiker.

Det var så dåvarande vicepresidenten Joe Bidens son Hunter i maj 2014 kom in i bilden som styrelseledamot i Cypernregistrerade Burisma Holdings, ett av Ukrainas större bolag som utvinner gas.

Han anställdes som rådgivare för att framhäva "transparens, styrning, ansvar och internationell expansion". För det ska Hunter Biden under en femårsperiod ha erhållit en ersättning om motsvarande cirka 8 miljoner kronor om året, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Anställningen och den ansenliga arvoderingen hade förmodligen fallit i glömska om inte Donald Trump i ett numera världskänt telefonsamtal till president Zelenskyj den 25 juli påtalat att USA:s tidigare vicepresident Joe Biden - som ännu leder det demokratiska racet inför valet nästa år - lagt sig i en utredning mot Burisma Holdings, hotat att dra tillbaka miljardbelopp i bistånd och även medverkat till att att den ukrainske riksåklagaren Viktor Shokin sparkades.

Amerikanska kopplingar till Ukraina har uppdagats förr. Donald Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort tvingades avgå före valet 2016 sedan hans lukrativa tjänster åt den proryske ukrainske presidenten Viktor Janukovytj blivit kända.

Innan dess hade Manafort - som även fungerat som rådgivare åt ifrågasatta regimer i Afrika, Mellanöstern och Fjärran Östern och som dömts till sju års fängelse i USA för bank- och skattebrott - tjänat motsvarande 100-tals miljoner kronor på sitt samröre med ökända oligarker som Rinat Achmetov, Oleg Deripaska och Dmytro Firtash.

- Det är fruktansvärt stora pengar. Omvänt vet Ukraina att amerikanska intressen bidrar med kallt stål och inte bara pengar som man kan få av EU. Ryssland är alltid det bakomliggande hotet, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på UI och professor i statsvetenskap.

Han vittnar om bräckligheten i den relativt nya republiken Ukraina:

- Sparkar man en riksåklagare kommer det en ny som är lika korrupt, säger Jan Hallenberg.

Presidenten nominerar premiärminister, försvarsminister och utrikesminister på förslag av parlamentets majoritet. Övriga ministrar utses av parlamentet på förslag av premiärministern. Parlamentet, "verchovna rada", består av 450 ledamöter som väljs på fem år.

Efter en lagändring 2011 väljs 225 av dem enligt ett proportionellt system baserat på partilistor, och de övriga 225 i direktval i enmansvalkretsar. Samtidigt förbjöds partiallianser att ställa upp i val och tröskeln för att ett parti ska få plats i parlamentet höjdes från 3 till 5 procent av rösterna. I det senaste valet hindrades flera miljoner människor i östra Ukraina att rösta.

SvD

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-09-27 19:45

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+