Undantagstillstånd införs efter ryskt angrepp

Senaste nyheterna om Nato

Undantagstillstånd införs efter ryskt angrepp - Ukrainas president Petro Porosjenko stämplar söndagens händelse som ännu ett fall av väpnad aggression från Ryssland och landets utrikesdepartement kräver att besättningsmännen som tillfångatogs av Ryssland ska friges. Kiev vänder sig till sina allierade i västvärlden med uppmaningen att skärpa sanktionerna mot Ryssland.

FN:s säkerhetsråd, där Sverige är medlem, har kallat till krismöte som beräknas starta klockan 17 svensk tid. Även försvarsalliansen Nato, där Ukraina inte ingår, håller ett extrainsatt sammanträde om det inträffade. Utrikesministern tycker att det är bra att säkerhetsrådet diskuterar händelserna omgående.

- Det är för tidigt att gissa var det slutar, men jag tror att det är många runtom i världen som känner att det här lätt kan eskalera och bli en ännu allvarligare situation. Det vill vi inte ha, säger Wallström.

Ryssland, som är en av de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, skyller på Ukraina som de anser medvetet har provocerat Ryssland med "farliga metoder" som utsatt fartygen i området för fara. Regeringen i Moskva har kallat till sig en högt uppsatt ukrainsk diplomat för att framföra sina klagomål. Enligt Wallström är situationen bekymmersam.

- Det är klart att det är oroväckande det som har hänt och det är dessutom ett allvarligt brott mot folkrätten. Redan byggandet av den här bron var i strid mot internationell rätt och det har skett det ena efter det andra som har eskalerat den här konflikten mellan Ukraina och Ryssland, säger Margot Wallström.

Med "bron" syftar utrikesministern på den överfart som byggts från det ryska fastlandet i öst till den av Moskva annekterade Krimhalvön. På söndagen placerade Ryssland ett fraktfartyg under bron för att stoppa tre ukrainska fartygs inträde i Azovska sjön från Svarta havet. Händelsen inleddes med att två mindre ukrainska krigsfartyg och en bogserbåt försökte passera Kertjsundet som binder samman Azovska sjön med Svarta havet.

Storbritannien riktar skarp mot Rysslands agerande i ett uttalande från Downing Street:

"Vi fördömer Rysslands aggressiva beslagtagande av tre ukrainska fartyg och dess besättning", skriver en premiärminister Theresa Mays talesperson och tillägger att händelsen ytterligare blottlägger Moskvas destabiliserande uppförande i regionen.

Ukrainas version av händelseförloppet är att ett ryskt kustbevakningsfartyg rammade bogseringsbåten och därefter öppnade eld mot stridsfartygen, som alla tre slogs ut.

Moskva påstår att båtarna illegalt gick in på ryskt territorialvatten medan Kiev hävdar att de helt enligt reglerna var på väg mellan de ukrainska städerna Odessa och Mariupol, en färd som kräver passage genom Kertjsundet.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB bekräftar att man öppnade eld mot fartygen innan man gick ombord och genomsökte dem. Fartygen togs sedan över av Ryssland och hålls fortfarande, förtöjda vid hamnen i Kertj, uppger ett vittne för nyhetsbyrån Reuters. De ska inte bära några synliga spår av skador.

Ryssland öppnade åter Kertjsundet för sjöfart under måndagen, rapporterar den ryska statliga nyhetsbyrån Ria.

Enligt Ukraina skadades sex besättningsmän, varav två allvarligt. Ryssland å sin sida hävdar att endast tre skadades, och att ingen av dem ådrog sig livshotande skador. Sammanlagt 24 besättningsmän på de ukrainska fartygen har gripits, enligt den ryska människorättskommissionären Tatjana Moskalkova.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har talat i telefon med Ukrainas president Petro Porosjenko.

"Jag fördömer det ryska användandet av våld i Azovska sjön. Ryska myndigheter måste släppa ukrainska besättningsmän och fartyg och undvika ytterligare provokationer. EU kommer att vara fortsatt enigt i sitt stöd till Ukraina", skriver Tusk på Twitter.

Källa - 2018-11-26 21:34

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+