Utredningen klar Trumps allierade till motattack

Senaste nyheterna om Nato

Utredningen klar Trumps allierade till motattack - Riksrättsutredningen mot president Trump färdigställs nu och lämnas över representanthusets juridiska utskott. Demokraterna hoppas ställa presidenten inför riksrätt strax före jul. Samtidigt pågår en annan utredning som kan påverka Trump.

Efter ett par veckor av offentliga förhör under november färdigställs nu den demokratledda utredningen om Donald Trumps påstådda försök att pressa Ukraina till att annonsera utredningar som skulle gynna Trump inför valet 2020.

Republikanerna arbetar parallellt på en motrapport som ska styrka att Trump agerade i enlighet med grundlagen. Enligt en version av republikanska rapporten som släpptes till amerikanska medier på måndagen var det helt i sin ordning att Trump höll inne knappt 400 miljoner dollar i militärt stöd för Ukraina. Det är en åtgärd som demokraterna menar syftade till att pressa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att lansera utredningar om Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

"Demokraternas riksrättsprocess är inte en organisk framväxt av allvarlig försummelse, den är en kampanj för att vända upp och ned på vårt politiska system", skriver de republikanska ledamöterna.

På plats i London för Natomötet twittrade Trump sent på måndagen om att riksrättsutredningen borde vara olaglig. "Kan vi gå till högsta domstolen för att stoppa den?", frågade sig Trump.

Just landed in the United Kingdom, heading to London for NATO meetings tomorrow. Prior to landing I read the Republ… https://t. co/Y0em0Ks1CQ

Oavsett det så fortsätter riksrättsprocessen nu i representanthusets juridiska utskott, där demokrater börjar producera konkreta åtalspunkter mot Trump. En omröstning om att ställa presidenten inför riksrätt är att vänta strax före jul, med ett troligt datum för själva riksrätten tidigt i januari.

Exakt vilka åtalspunkter det kan handla är oklart. Att Ukrainahärvan och Trumps omtalade telefonsamtal med Zelenskyj i juli ska ingå är givet. Men vissa demokrater vill vidga riksrättsåtalet till att även omfatta förseelser som rapporterades i den särskilda åklagaren Robert Muellers två år långa utredning om rysk valpåverkan, rapporterar Washington Post. Muellers rapport släpptes i våras.

- Ett brott av den här typen är nog, men när du har ett mönster så blir det ännu starkare, säger demokraten Pramila Jayapal till tidningen.

Andra falanger i partiet håller dock emot och vill begränsa riksrätten till att enbart handla om Ukrainahärvan.

Samtidigt pågår andra granskningar som har potentiell bäring på riksrättsprocessen och Trumps försvar. Under flera månader har ursprunget till FBI:s granskning av rysk påverkan i valet 2016 granskats av justitiedepartementets överinspektör Michael Horowitz. Utredningen är potentiellt viktig för Trump, som hoppas att den ska visa att USA:s federala polis gick för långt när den började granska personer i Trumps valkampanj för att ta reda på om de samarbetade aktivt med Ryssland. Inget sådant samarbete har bevisats.

Men Horowitz slutsats väntas nu bli att FBI agerade rätt som inledde granskningen, enligt uppgifter till Washington Post och New York Times. Horowitz slutrapport är att vänta inom en vecka. Om den slår fast att FBI gjorde rätt så emotsäger det Trumps påståenden om en demokratledd komplott för att hindra honom från att bli president.

Den slutsatsen uppskattas inte av justitieminister William Barr, enligt tidningarna. Barr utsågs av Trump och har försvarat presidenten offentligt tidigare. Republikaner i kongressen tar också avstånd från överinspektörens väntade granskning.

- Det är lite tvivel hos mig att det knappast blir en av FBI:s bästa dagar när den här rapporten släpps, säger republikanska kongressledamoten Mark Meadows till Fox News.

VD, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-12-03 14:19

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+