Vapen skapar inte demokrati

Senaste nyheterna om Nato

Vapen skapar inte demokrati - En statskupp i Turkiet. Nyheten att militärer försökte ta makten kom sent i går kväll och sedan gick allting väldigt snabbt.

I livesändningar kunde världen se hur broar stängdes av, nyhetsankare tvingades under pistolhot läsa upp nyheten att militären tagit över och människor gick ut på gatorna efter en uppmaning av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Försöket lyckades inte. Nu har 1500 militärer gripits och det rapporteras att hundratals har dödats, många av dessa var civila. Vad ska hända med Turkiet nu?

Tufft informationskrig

När något så här dramatiskt sker blir det ett krig om informationen. I går kväll och i natt kom hela tiden olika uppgifter om vad som skedde, vem som hade makten och vad som skulle ske med Turkiet.

Detta pågår även nu. Att komma med spekulationer och tvärsäkra analyser inför framtiden då är som att kolla i kaffesump och sedan förklara vilket väder det kommer bli i morgon. Men några saker är viktiga.

Svårt för journalister

Presidenten Erdogan är demokratiskt vald, men har gjort mycket odemokratiskt. Press- och yttrandefrihet har inskränkts liksom mänskliga rättigheter och det sker övergrepp mot kurdiska civilbefolkningen. Landet ligger på plats 151 av 180 i Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i länder. Talande var i går när SVT sände live med anledning av kuppförsöket. De hade då med den turkiska journalisten Tugba Tekerek, och samtalet avslutades med att SVT bad henne vara försiktig och hålla sig i trygghet.

- Det är väldigt svårt för journalister här i Turkiet, men okej, tack så mycket, svarade hon då, fritt översatt.

Dödsstraff kan återinföras

Trots detta är det inte rätt sätt att med våld försöka kuppa landet och ta över makten, som militären gjorde.

Demokrati byggs inte av vapen. Militärer är inte en överdomare vars uppgift är att bestämma vem som har makten. Kuppförsöket riskerar nu att leda till ett blodigt kaos. Landets premiärminister uttryckte i dag att dödsstraffet kan komma att återinföras för att straffa de militärer som försökte med statskuppen, enligt Reuters. Dessutom har redan nästan 3000 domare avsatts.

Press på Erdogan

Erdogans grepp över landet kan stärkas. Detta kan bli ett tillfälle att genomföra brutala lagar och inskränka yttrandefriheten utan stora protester. Landet är medlem i militäralliansen Nato, och är där den näst största militärmakten efter USA.
EU:s ledare gick i går ut och gav sitt stöd till Erdogan.
Men nu krävs det att de sätter press på Turkiet att respektera mänskliga rättigheter. Frågan är vilken väg Turkiet går. För att på riktigt nå ett demokratiskt Turkiet som respekterar mänskliga rättigheter är varken militärkupper eller en brutalare Erdogan rätt väg. Målet måste vara att rösta fram en annan politik.

Källa - 2016-07-16 15:46

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+