Ytterligare provokationer mot USA från ryskt jaktflyg

Senaste nyheterna om Nato

Ytterligare provokationer mot USA från ryskt jaktflyg - I veckan anklagade USA ryskt militärflyg för flera "aggressiva" överflygningar mot en amerikansk jagare - och nu har det hänt igen.

Ett ryskt jaktplan ska ha hindrat ett amerikanskt spaningsplan ovanför Östersjön på ett "farligt" sätt, enligt Pentagon.

- Det amerikanska flygplanet färdades i internationellt luftrum och var inte vid något tillfälle inne på ryskt territorium, säger Laura Seal vid Pentagon till CNN.

Ett amerikanskt spaningsplan av modell RC-135 blev i torsdags hindrat och fick delvis avvika från sin kurs efter att ett ryskt jaktplan av modell Su-27 Flanker kommit väldigt nära. Enligt Pentagon agerade den ryska piloten "farligt" och "oprofessionellt", rapporterar CNN.

Incidenten inträffade i internationellt luftrum ovanför Östersjön.

Andra incidenten på kort tid

Enligt Danny Hernandez, talesperson för amerikanska European Command (USEUCOM), flög Su-27:an endast omkring 50 fot från det amerikanska spaningsplanet.

- De farliga och oprofessionella manövrarna från den här enskilda piloten kan leda till att spänningarna ökar mellan länder, sa Hernandez till CNN.

Detta är den andra incidenten på kort tid mellan ryska och amerikanska förband i och ovanför Östersjön.

I måndags utsattes den amerikanska jagaren USS Donald Cook för vad som uppfattats som aggressiva överflygningar av ryska attackplan.

Protester till Kreml

De ryska planen, av modell Su-24 Fencer, flög i attackformation och så lågt att de skapade vågor i vattnet. De kom, enligt den amerikanska militären, mycket nära jagaren. Enligt Natos högkvarter lyssnade de inte heller till några säkerhetsvarningar, varken på engelska eller ryska.

De ryska planen ska också ha hindrat en helikopter att lyfta från USS Donald Cook genom sina närgångna överflygningar.

Incidenten i början av veckan ledde till att den amerikanska ambassaden i Moskva lämnade in formella protester till den ryska regeringen.

Förstärkningar till Europa

USA har sedan tidigare kritiserat den ryska mobiliseringen i området och menar att den hotar den regionala stabiliteten.

Rysslandhar å sin sida kritiserat USA:s och Nato för dess koncentration av militär i Östersjö-området.

Enligt CNN har amerikansk militär förstärkt sina resurser i Europa den senaste månaden. Man har skickat fler F-15 jaktplan till Island och Nederländerna. I februari aviserade Pentagon också att man ska skicka sex stycken F-15 till Finland för att delta i övningar.

Man har även skickat pansar- och artilleriförband till Norge, enligt CNN.

Källa - 2016-04-17 15:08

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+