Bekräftat Zlatan korsbandsskadad

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Bekräftat Zlatan korsbandsskadad - En duell i den 93:e matchminuten mot Anderlecht i Europa League kan ha satt punkt för Sveriges mest lysande fotbollskarriär. Flera än så länge obekräftade men trovärdiga uppgifter gör gällande att Zlatan Ibrahimovic trasade sönder båda korsbanden i högerknäet - och om det stämmer lär det dröja innan han är tillbaka i spel.

- Nio till tolv månader. Ett år får man nog räkna med, säger Anders Valentin, läkare för det svenska herrlandslaget i fotboll, till TT.

Stämmer uppgifterna så har Ibrahimovic dessutom haft en jäkla otur.

- En främre korsbandsskada är säkert 50 gånger vanligare än att bägge går, säger Anders Valentin.

- De här multiligamentsskadorna, om det nu är en sådan, är mycket mer ovanliga. Det är jätteovanligt egentligen.

När fotbollsspelare skadar ett korsband beror det oftast på att de fastnar med foten och vrider kroppen.

- Men han fick ju en översträckning, och det är inte så vanligt, säger Anders Valentin.

Otur, helt enkelt.

- Ja det har man. Det är klart att det är mycket värre.

Ju fler korsband som går sönder, desto mer komplicerat blir det att åtgärda och desto längre tid tar det innan spelaren är rehabiliterad, förklarar landslagsläkaren. Men slutresultatet kan bli bra - och det finns exempel på toppidrottare som kommit tillbaka och presterat på högsta nivå.

- Janica Kostelic slet ju av allt som gick att ha sönder i sitt knä. Men hon kom ju tillbaka och tog OS-guld, säger Anders Valentin.

Sedan tillägger han att den kroatiska utförsåkaren avslutade karriären relativt snart därefter och fick artros i knäet.

- Det är tyvärr en risk att det sätter sina spår på längre sikt. Det går att tråckla ihop det men sedan är det risk att man får förslitningsskador.

Åldern är däremot inte ett hinder för Zlatan Ibrahimovic att komma tillbaka till toppfotbollen vad gäller själva knäet. En äldre spelare kan till och med löpa en mindre risk för framtida förslitningsskador eftersom hen i regel har färre år av toppfotboll kvar framför sig, poängterar Anders Valentin.

Landslagsläkaren är väl bekant med såväl Zlatan Ibrahimovics kropp som hans karaktär, och därmed väl lämpad att svara på hur goda förutsättningarna är för anfallaren att komma tillbaka i matchform som 36-åring.

- Det är nog mycket upp till honom själv, om han är motiverad. Det går ju att laga nästan vilket knä som helst. Det är Kostelic ett väldigt bra exempel på, säger Anders Valentin.

- Man får räkna med att ett knä som är så här skadat ökar risken för en ny skada.

Källa - 2017-04-22 18:48

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+