Bosse Larsson regerar i Malmö inte Zlatan

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Bosse Larsson regerar i Malmö inte Zlatan - Med flytten till Los Angeles byter Zlatan Ibrahimovic om för andra halvlek. Men resultatet är osäkert när varumärke och affärsmannaskap snart tränger ut fotbollen över sidlinjen.

Från Rosengård till Hollywooddrömmarnas Los Angeles, via de största scenerna i Europa. Upplägget ser klockrent ut - i alla fall när det globala varumärket Zlatan Ibrahimovic ska ta nästa steg. Därmed inte sagt att succén är given.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som fotbollsspelare har Zlatan kombinerat en exceptionell begåvning med extremt hård träning. Utan detta hade han aldrig nått världstoppen. Men när det gäller att driva affärer och långsiktigt vårda varumärket är varken talangen eller uthålligheten särskilt prövade ännu.

Som SvD visar i sin granskning av Zlatan Ibrahimovics imperium har några av hans affärssatsningar gått sämre än väntat. Samarbetet med sportdrycken Vitamin Well, där han blev delägare, är till exempel redan avslutat.

I hemstaden blev Zlatan aldrig nummer ett. Tronen innehas fortfarande av Bosse Larsson, som slutade i samband med MFF:s Europacupfinaläventyr två år innan Zlatan föddes. Detta trots - eller kanske tack vare - att Bosse Larsson när det gäller personligt varumärkesbyggande snarast är den totala motsatsen till dagens Zlatan.

Bosse Larsson, som återkom till MFF efter en kort proffssejour, vägrar till och med att ställa upp på minsta tänkbara evenemang kring den nya hyllningsboken om honom själv. Några stora pengar har det aldrig blivit.

Zlatan är i allra högsta grad ett barn av sin tid. Han är långt ifrån den ende idrottsmannen som slagit mynt av sina framgångar på ett finansiellt sätt som tidigare inte existerade.

Många av dem har också varit hyggligt framgångsrika i att tjäna pengar på sitt personliga varumärke. Men flera har också varit ganska misslyckade i sina försök att som affärsmän bygga något mer beständigt än att hjälpa till att sälja olika produkter med sitt namn.

Men de nya tiderna innebär också att det är förgängliga tider. De internationella hjältarna byts snabbt ut mot nya namn som är i ropet, och de gamla sjunker in i skuggan hos snabbfotade konsumenter. Ta bara diskussionen om hans vara eller icke vara i landslaget under VM och hur det delat folket i två läger. För några år sedan hade det varit otänkbart, alla ville ha med honom. Den ouppnåeliga toppositionen har han inte längre.

Den "kagighet", eller kaxighet som det heter uppåt landet, som redan från ungdomstiden till stor del byggt Zlatans framgångar och varumärke, riskerar att bli en black om foten när de stora framgångarna på fotbollsplanen blir mer avlägsna.

Föresatsen är nu att bygga magi och fantastiska världsföretag. Huruvida Zlatan verkligen lyckas med det när han nu går in i andra halvlek är högst osäkert. Med tanke på hur omvittnat det är att Zlatan lyssnar på ytterst få andra människor så lär det krävas att han lyckas utveckla de egna talangerna på det området.

Och själv säger han till SvD att han aldrig planerat eller sett tio år fram i tiden.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-04-14 08:09

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+