Det är så Zlatan säger det

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Det är så Zlatan säger det - Jag vet ingenting om Zlatan Ibrahimović läsvanor, men jag gör bedömningen att han inte läser den svenska skollagen innan han somnar. De flesta har ändå ett roligare liv än så.

Zlatan har därför sannolikt inte läst lagens första kapitel, paragraf åtta, där det står: "Alla ska, oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning".

Det är också mindre troligt att någon har smugglat in ett ex av Nina Björks Rosa Luxemburg-biografi i omklädningsrummet på Old Trafford. I boken skriver Björk: "Är det någonting Rosa Luxemburg har gett mig är det tron på universalism. Jag är du, du är jag, vi är varandras likar - därför jämlikar".

Det verkar dessutom, trots tröstande sms-kontakter med Henrik Larsson på senare tid, osannolikt att Zlatan ska ha fått kännedom om följande rader i den biblioteksplan som Helsingborg klubbade i våras: "Vi värnar om allas rätt till fri åsiktsbildning och yttrandefrihet samt hjälp till att söka, ta emot och sprida information och idéer. "

Till dessa antaganden vill jag lägga att det verkar orimligt - ja, bortom det möjligas gräns - att tänka sig att managern José Mourinho och Zlatan på sistone har ringt varandra sena Manchesterkvällar för att prata om Per Siljeström, den folkbildningspionjär som på 1860-talet tröttnade på att vanligt folk bara ansågs kunna hantera sockenbibliotek fulla av kristna pekpinnar och därför utbrast "vad som duger för så kallade bildade läsare i allmänhet bör ock duga för allmogemannen och arbetaren!"

Nej, förmodligen har Zlatan inte ägnat sig åt något av detta under hösten, eller någonsin. Ändå lyckades han i veckan säga precis de där sakerna i en intervju med Lilla Aktuellt. Frågan var enkel: "Vad kan man göra när man ser att någon är utanför, för att hjälpa den att komma in i laget?"

Se intervjun med Zlatan i Lilla Aktuellt här. Frågan ställs 10. 30 in i klippet.

Zlatan svarade:

"Alla är lika viktiga, det ska vara lika villkor för alla, möjligheterna ska finnas för allihop, jag vet själv vad jag har gått igenom, det ska inte existera det där att nån känner sig utanför, det finns, men det ska inte finnas".

Det är denna känsla Nina Björk söker och finner i Rosa Luxemburg. Från 1300-talets England, 1500-talets Tyskland, 1700-talets Frankrike och in i 2010-talet ser Björk hur "drömmen om jämlikhet" går genom tiden. Som ett slags nedärvd strävan, "Det är som om det längst in i oss alla, fattig som rik, finns en liten sträng jämlikhetsivrare vars ögonbryn inte kan låta bli att höjas inför det faktum att världens resurser är så olikt fördelade. "

Det finns, men det ska inte finnas. Detta sätter Sveriges mest berömda klassresenär ord på inför Lilla Aktuellts unga publik. Och det är denna känsla som gör att de goda nyheterna om svenska elevers framryckningar i den senaste Pisa-mätningen snabbt gav en bitter eftersmak: likvärdigheten i svensk skola fortsätter försämras. Gapet mellan barnen ökar, klyftorna mellan de som lever i hem med fulla bokhyllor och de som inga bokhyllor har fortsätter vidgas. Sverige är nu sämre än det genomsnittliga OECD-landet på att ge kidsen samma chans.

"Det ska vara lika villkor för alla", sa Zlatan. Det var också med den kungstanken folkbiblioteken började byggas över hela Sverige under 1800-talet. Per Siljeströms ord fortplantade sig genom landet. Om inte det fanns bokhyllor hemma skulle "allmogemannens" barn kunna gå till bibblan. En revolution för svensk demokrati.

När en stad som Helsingborg nu väljer att dra ner på tre av stadens områdesbibliotek, redan utarmade efter år på undantag, är det ett hugg mot denna grundläggande jämlikhetstanke. Ja, det handlar om sämre öppettider, inte om stängningar. Men som droppen urholkar stenen urholkar varje indragen timme på ett folkbibliotek chanserna att skapa de lika villkoren.

"Helsingborg ska bli en läsande stad" står det högstämt stolt i biblioteksplanen på stadens hemsida.

"Vi har den budgeten vi har", säger kulturdirektör Bibi Hidén avvärjande.

"Många barn går hit efter skolan, för att låna böcker eller läsa läxor", säger en anställd på det fritids som ligger intill ett av de drabbade biblioteken, Rosengårdens.

Så krymps en gemensam yta i staden. Så görs det en aning svårare att skapa den likvärdighet som lagen och självaste Zlatan talar om. Så blir det en aning svårare att bekämpa ojämlikheten.

Den som finns, men inte ska finnas.

Källa - 2016-12-10 09:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Zlatan senaste nytt
  2. Zlatan senaste nytt
  3. Zlatan senaste nytt
  4. Zlatan senaste nytt
  5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
  6. Zlatan senaste nytt
  7. Zlatan senaste nytt
  8. Schackets zlatan
  9. Fotbollsgalan Zlatan
  10. Fotbollsgalan svt nyheter

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+