England en svensk favoritmotståndare

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

England en svensk favoritmotståndare - England-Sverige har bjudit på flera klassiska möten i den blågula fotbollshistorien.

Agne Simonsson fick Bragdguldet efter segern på Wembley 1959, Glenn Hysén belönades med sex getingar 1988 och Tomas Brolin sköt Sverige till EM-semifinal på Råsunda 1992.

Så det blir England. Igen. Kvartsfinalen i VM på lördag blir säkert minnesvärd. Flera av matcherna mot England har gått till historien som några av de mest dramatiska ett svensk landslag spelat.

I många år var England dessutom önskemotståndare för Sverige, som inte verkade kunna förlora. Mellan 1968 och 2011 - i 43 år - vann Sverige eller spelade oavgjort i tolv raka matcher.

Här är de mest omtalade.

+ 1959: England-Sverige 2-3 (träningsmatch, London).

Anfallaren Agne Simonsson gör tre mål när England förlorar sin blott andra landskamp på hemmaplan och får Svenska Dagbladets Bragdmedalj, samma år som Ingemar Johansson slår Floyd Patterson och blir världsmästare i boxning.

+ 1988: England-Sverige 0-0 (VM-kval, London).

Sverige klarar oavgjort trots massiv engelsk press. Glenn Hysén gör en så heroisk match i försvaret att tidningen Expressen belönar honom med sex getingar, "Hysénklass", trots att betygssystemet bara går till fem.

+ 1992: Sverige-England 2-1 (EM, Solna).

England tar ledningen i början av matchen, men Sverige kvitterar genom nickmål av försvarsjätten Jan Eriksson och Tomas Brolin gör segermålet med tio minuter kvar efter snillrikt väggspel med Martin Dahlin. Det innebär semifinal i hemma-EM.

+ 2002: England-Sverige 1-1 (VM, Saitama).

England har en svensk förbundskapten, men Sven-Göran Erikssons lag vinner inte trots tidig ledning. Niclas Alexandersson fångar upp en retur och kvitterar till 1-1 i början av andra halvlek.

+ 2006: England-Sverige 2-2 (VM, Köln).

Inte heller denna gång kan Sven-Göran Eriksson leda England till seger. England tar ledningen två gånger, men Henrik Larsson kvitterar i slutminuten.

+ 2011: England-Sverige 1-0 (träningsmatch, London).

Äntligen! Utbrister engelsmännen. England vinner för första gången på 43 år sedan Gareth Berry gjort matchens enda mål i en träningsmatch på Wembley.

+ 2012: Sverige-England 4-2 (träningsmatch, Solna).

Friends arena invigs med ett sprakande målfyrverkeri av Zlatan Ibrahimovic. Han gör fyra mål, varav det sista är spektakulärt - en cykelspark med ryggen mot mål från ungefär 25 meter över maktlösa målvakten Joe Hart.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-07-03 23:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+