Experterna Så har EM varit

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Experterna Så har EM varit - Mästerskapet i Frankrike är snart över. Med en match kvar - finalen mellan Portugal och Frankrike på Stade de France i Paris - går det dock att konstatera följande: EM har varit en publiksuccé.

Då söndagens final är utsåld har Europeiska fotbollsförbundet Uefa redan presenterat siffrorna.

51 matcher har lockat 2,4 miljoner åskådare.

Det är drygt en miljon fler än som såg EM-matcherna i Polen och Ukraina 2012.

Visserligen har det varit fler matcher i år än vad det var för fyra år sedan, 20 stycken, men även publiksnittet har varit högre, 47 058 jämfört med 46 481.

"Olyckligt att treorna gick vidare"

Men hur har fotbollen sett ut?

Ola Andersson, Viasats expert, Rickard Henriksson, Radiosportens expert, och Jens Gustafsson, IFK Norrköpings nye tränare, har sina bilder klara över fotbolls-EM 2016.

+ Hur blev det egentligen med 24 lag i stället för 16?

Andersson:

- Jag älskar det här med stora mästerskap och att många länder har möjligheten att engageras i det. Jag gillade formatet. En månad är bra och lagom långt. Man kan inte bara se Tyskland-Frankrike i en miniturnering.

Henriksson:

- Fler fotbollsmatcher, kul tycker jag. Men olyckligt att treorna gick vidare. Det blev konstigt i gruppspelets sista omgång när lag som visste om att det skulle räcka med ett visst resultat för att gå vidare. Portugal, som nu är i EM-final, visste exempelvis exakt vad som krävdes för att gå vidare.

Gustafsson:

- Det finns framför allt lag som tycker att det var en fördel med det.   Wales och Island är väl ändå lag som förenar fotbollen på det sättet, att små nationer kan slå de stora, och det hade kanske inte varit möjligt om det hade varit färre lag.

Defensiv turnering

+ Hur har kvaliteten på fotbollen varit?

- En defensiv turnering där det visat sig att man vinner matcher när man inte släpper in mål. Det kan låta banalt men det finns statistik som visar det. Fler och fler lag som gör som de italienska lagen och använder sig av en tre- eller fembackslinje, som kan anses både defensiv och offensiv.

- Mästerskapet har varit präglat av defensivt tänk. Men jag tycker inte det varit dålig fotboll. Många förbundskaptener har gjort en väldigt bra turnering. Allt från Tysklands Joachim Löw som lade om sin taktik och laguppställning inför kvartsfinalen mot Italien till Wales Chris Coleman som gjort förändringar från match till match.

+ Varför lyckades inte några av de största stjärnorna i Frankrike?

- Zlatan (Ibrahimovic) var bevisligen inte i den formen när han kan göra allt själv. Samtidigt är det bättre nationer med i slutspelet än i kvalet. Han möter världens bästa försvarsspelare.  Då blir man uppkäkad när man inte har någon kring sig.

- Svårt för Zlatan att lysa på samma sätt med den omgivningen. Precis som Bayern Münchens David Alaba i Österrike.

- Om man ska attackera det på något sätt så tror jag att man måste hantera den tiden som finns till förberedelse, de flesta av de här spelarna kommer från ett väldigt tätt matchande. Oavsett om du är stjärna eller någon annan så är du bara människa och det behöver vi verkligen se över.

Källa - 2016-07-09 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Zlatan senaste nytt

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+