Gör som Zlatan och Helena köp en egen kyrka

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Gör som Zlatan och Helena köp en egen kyrka - Drömmer du om ett himmelskt boende?

Svenska kyrkans medlemstapp kan bli ett klipp för den som är på jakt efter ett hus som sticker ut.

Kyrkan behöver se över kostnaderna och har därför gjort det lättare att sälja kyrkor.

Ovanligt många, 90 000 personer, valde att lämna Svenska kyrkan 2016. Det berättar kyrkan i ett pressmeddelande på tisdagen.

De flesta, 40 procent, uppger som skäl att de inte tror på Gud.

Och medlemstappet ser ut att fortsätta. Kyrkans prognoser visar en risk för att man tappar 1,5 miljoner medlemmar från 2015 till 2030, berättar Pernilla Jonsson, analyschef vid Svenska kyrkans forskningsavdelning.

- I så fall behöver man verkligen se över kostnader och jobba väldigt proaktivt med att skära i kostnader för att kunna ha den verksamhet som vi syftar till att ha, säger hon.

Lättare att sälja kyrkor

Fastighetskostnader utgör i dag över en fjärdedel av Svenska kyrkans utgifter.

- Det är en jättestor kostnad, och underhållskostnaderna ökar, säger Pernilla Jonsson.

I höstas fattade kyrkomötet därför ett beslut som gör det lättare att sälja kyrkor.

Enligt beslutet kan församlingar som har övertaliga kyrkobyggnader låta stiften ta över skötseln av kyrkan. Då kan man påbörja en utredning om byggnadens framtid, där man även tar hänsyn till kulturarvsfrågor och kulturminnesvård. Utredningen kan leda till att man beslutar att sälja huset.

Kyrkomötets beslut innebär också att kostnaderna för kyrkobyggnader delas jämnare mellan olika församlingar i landet. Allt fler svenskar flyttar till storstäderna medan många kyrkor ligger spridda på landsorten och ger höga kostnader för församlingar.

Kommer vi att se fler kyrkor annonseras ut som bostäder?

- Med tanke på kyrkomötets beslut kan man tänka sig det. Det har redan skett sådana avyttringar och utvecklingen går åt det hållet även i andra länder, som i England, säger Pernilla Jonsson.

Zlatan köpte kyrka på Östermalm

Då och då dyker vackra kyrkor upp till försäljning på bostadssajterna. Ofta handlar det om små missionskyrkor från 1910-1930, men även kyrkan mitt i Mariatorget på Södermalm i Stockholm har sålts.

Sveriges mest kända kyrkoköpare är utan tvekan Zlatan Ibrahimovic, som köpte Elimförsamlingens hus på Östermalm i Stockholm.

Där var säljaren dock inte Svenska kyrkan, utan en frikyrka.

Zlatan köpte den närmare 1 000 kvadratmeter stora kyrkan för 110 miljoner kronor 2015. Den rustades snabbt upp till ett lyxigt stadsboende för Zlatan, Helena Seger och barnen Maximilian och Vincent.

Husets stora kyrksal byggdes om till kök och matsal, där man bevarade de urpsrungliga dekorationsmålade gjutjärnskolonnerna. I garaget rev man väggar för att ge familjens bilar plats att vända.

Källa - 2017-04-11 12:53

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Zlatan senaste nytt

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+