Har vi alla möjlighet att bli en Zlatan?

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Har vi alla möjlighet att bli en Zlatan? - Enligt den så kallade 10 000-timmarsregeln kan individer bli bra på vad som helst med tillräcklig träning. Men räcker det? Flera studier visar att relationen mellan ärftlighet och talang är mer komplex än så.

Hjärnan är en komplex konstruktion som består av ett enormt nätverk av sammankopplade nervceller - neuron. Det här nätverket av neurala kopplingar tillväxer genom en kombination av determinism, slump och enkla regler. Under fosterutvecklingen skickar nervcellerna utlöpare åt alla håll, en process som är delvis styrd av gener, men inte helt. Utlöparna guidas av kemiska signaler som drar dem mot vissa nervceller men stöter bort dem från andra. En del nervceller uppkommer på ett ställe i hjärnan men migrerar senare till andra platser, ungefär som amöbor som dras mot något ätbart. Över tid åstadkommer all denna aktivitet bland celler badande i en biokemisk sörja något remarkabelt: en välstrukturerad och komplex nätverksstruktur, väldigt likartad inom samma art, men ändå unik för varje individ.

Efter denna första tillväxt förstärks de kopplingar i hjärnan som används mycket, medan kopplingar som inte används gallras bort. Processen kallas neural darwinism och avgör vilka kopplingar och vilka nervceller som blir kvar. Utgallringen fortgår en lång tid under uppväxten. Först mot slutet av tonåren börjar processen bli klar i frontalloberna, där omdöme och beslutsprocesser tas om hand, men den går inte riktigt i mål förrän i mitten av 20-årsåldern (ni kanske känner igen problemet med bristande omdöme från era egna tonår?). Men förstärkningar och utgallringar fortsätter faktiskt hela livet. Man måste uppmuntra de kopplingar man vill ha kvar, det är så hjärnan svarar på träning och lagrar minnen.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-08-06 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+