Idrottens dolda miljardärer så rik är Zlatans chef

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Idrottens dolda miljardärer så rik är Zlatans chef - Miljardärernas lekstuga har det kallats - idrottsvärlden som förmögna män pumpar in pengar i. Listan över de rikaste ägarna toppas dock av en för många okänd person, och det i en sport och liga som för en mycket blygsam tillvaro i Sverige.

Siffrorna inom parentes visar miljardärernas placering på Forbes totala lista över världens rikaste miljardärer.

Stan Kroenke köpte nyligen loss de 30 procent som den ryske miljardären Alisjer Usmanov förfogade över i fotbollsklubben Arsenal. Men det är inte det enda lag som Kroenke äger. Med en förmögenhet, som han till större delen byggt upp genom fastighetsaffärer, äger amerikanen även Peter Forsbergs gamla hockeylag Colorado Avalanche, NBA-laget Denver Nuggets, fotbollslaget Colorado Rapids och NFL-laget Los Angeles Rams.

Stan Kroenke flyttade nyligen sistnämnda Rams från St Louis till Los Angeles i en omdiskuterad uppgörelse som bland annat innebär att de ska bygga en ny arena i stadsdelen Inglewood. Den beräknas kosta över 24 miljarder kronor.

Kroenkes förmögenhet uppgår till 79 miljarder svenska kronor, men mer pengar än så finns i familjen. Hans fru, Ann Walton Kroenke, är arvtagerska till Walmart-grundaren Sam Walton. Hennes förmögenhet uppgår till 57 miljarder kronor.

NBA-laget Brooklyn Nets ägs av den ryske oligarken och investeraren Michail Prochorov, som även är känd för att ha utmanat Vladimir Putin i ryska presidentvalet 2012. Ungefär 88 miljarder svenska kronor förfogar Prochorov över.

Det blev i april klart att Prochorov sålt 49 procent av innehavet i Brooklyn Nets till kinesiske affärsmannen Joe Tsai som var med och grundade näthandelsjätten Alibaba. Michail Prochorov äger resterande 51 procent.

NBA-laget Miami Heats ägare Micky Arison har inte långt till basketarenan i Miami till Karibien där han tjänat miljarder genom bolaget Carnival Cruises, som grundades av hans far Ted Arison. Arisons förmögenhet beräknas i dagsläget till cirka 88 miljarder svenska kronor.

Micky Arison övertog även ägarskapet av Miami Heat från sin far Ted. Det skedde 1995. Laget har sedan dess vunnit NBA-mästerskapet tre gånger.

Ett välbekant namn för de som följer engelsk fotboll. Fotbollsklubben Chelsea var knappast tippade att ta hem ligatiteln innan Roman Abramovitjs intåg i klubben 2003. Med hjälp av pengarna han tjänat in genom investeringar i råvaror gjorde han snabbt Chelsea till ett topplag som sedan dess vunnit inte bara Premier League utan även Champions League.

Abramovitj är god för drygt 109 miljarder kronor och utöver Chelsea äger han även världens näst största yacht, Eclipse, som han köpte för 3,8 miljarder svenska kronor 2010.

NHL-laget San José Sharks ägare är tyske Hasso Plattner som tillsammans med fyra kollegor lämnade IBM 1972 för att grunda mjukvaruföretaget SAP. Företaget gör mjukvarulösningar för bland annat kundrelationer åt andra företag och industrier. SAP är ett av Tysklands största företag och har över 88 000 anställda.

Plattners förmögenhet är i skrivande stund värderad till 130 miljarder kronor av affärstidningen Forbes, vilket gör att han är snubblande nära nästa miljardär på den här listan.

Philip Anschutz, Zlatans nya chef och ägare av Los Angeles Galaxy, är i Sverige kanske mest känd genom AEG. Bolaget driver Friends Arena och Globen-arenorna i Stockholm samt är delägare i Hammarby fotboll.

Drygt 129 miljarder svenska kronor är Anschutz tillgångar värda. Dem har han byggt upp genom investeringar i bland annat olja, järnväg, telekom, fastigheter och nöjesbranschen. Men på senare tid har han fokuserat på sport. Anschutz var med och grundade fotbollsligan Major League Soccer i USA och äger förutom Los Angeles Galaxy även NHL-laget Los Angeles Kings.

Amerikansk fotboll är stort i USA, och allra störst är finalmatchen Super Bowl. Den matchen vanns av Seattle Seahawks 2014, som ägs av Paul Allen med en förmögenhet på cirka 190 miljarder kronor.

Allen var med och grundade Microsoft där han också tjänstgjorde som vd under åtta år. Han har överlevt cancer två gånger och har skänkt 19 miljarder svenska kronor till forskning om sjukdomen.

Han äger även NBA-laget Portland Trail Blazers.

Dietrich Mateschitz äger bland annat fotbollslagen RB Leipzig och New York Red Bulls samt Formel 1-stallet Red Bull Racing.

Han är enligt Forbes god för 238 miljarder svenska kronor. Förmögenheten har byggts upp genom det bolag som han grundade 1987 och vars namn ni säkert redan gissat er till - Red Bull.

NBA-laget Los Angeles Clippers ägare tillika Microsofts före detta vd är god för 42,7 miljarder dollar, motsvarande 407 miljarder svenska kronor. Pengarna kommer från just tiden på Microsoft.

Ballmers väg in i sporten började med ett par försök att åter få ett professionellt basketlag till Seattle där Microsoft har sitt huvudkontor. Försöken misslyckades och när Los Angeles Clippers ägare Donald Sterling tvingades sälja laget efter en rasistskandal 2014 slog Ballmer till.

467 miljarder kronor på kontot. Det gör indiske affärsmannen Mukesh Ambani till världens rikaste ägare av ett idrottslag, enligt Forbes. Vilket laget är? Cricketklubben Mumbai Indians.

Cricket är den överlägset största sporten i Indien - ett land med över 1,3 miljarder invånare - och där är sporten "big business". En färsk rapport värderade den indiska cricketligan till 60 miljarder svenska kronor. Mumbai Indians är det högst värderade laget på drygt 1 miljard kronor.

Ambanis förmögenhet kan kopplas till indiska olje- och gasbolaget Reliance Industries som grundades av hans far. Bolaget har på senare tid även gett sig in i den indiska telekombranschen med investeringar i 4G.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-08-13 07:57

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+