Konsten att fråga

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Konsten att fråga - Som man frågar får man svar. Hur ställer man då en bra fråga? Och vart tar den vägen när svaret anländer?

Går det snett beror det lika mycket på den som intervjuar som på den intervjuade, skriver Cecilia Hagen i sin "Ständigt frågvis", en memoarliknande berättelse om de många - 726! - som hon intervjuat, samtidigt som hon ger oss öppnande smakprov på hur resultatet blev.

Läser man Björn af Kleen, som i "Zlatan, Silvia & andra svenskar" samlat sina mest omtalade reportage och porträtt, hamnar man efter att ha läst om en rad kändisar plötsligt inför ett gäng skallar - 792! - som berättar mycket om härkomst, kön och status, men som också är en berättelse om hur det som varit kring till exempel skallmätningar av okända fattiga och kriminella ekar in i våra tider.

Cecilia Hagen, som har varit på Expressen sedan 1973, ger oss i sina minnesbilder skillnader och likheter mellan dem hon intervjuar, visar hur vissa tvålar till henne innan intervjun ens börjat, hur andra är rörande och sårbara - och det är anekdoter som gör sig på vilken fest som helst.

Björn af Kleen, som varit på Expressen och nu är på Dagens Nyheter, börjar ofta med en platsbestämning, och det tar ett tag innan reportaget ångar igång. Han är alltid påläst - det syns! - och han har oftast gott om tid på sig att berätta sina historier om Alice Bah Kuhnke, drottningen, Lars Danielsson, Horace Engdahl.

Cecilia Hagen, som har Stina Lundberg Dabrowski som förebild, visar aldrig på raderna det hon kan, hon bara går rakt på, har en hög växel ilagd från början, får ofta till poängen i förbifarten och flaggar nästan aldrig för den.

Björn af Kleen och Cecilia Hagen har med rätta många läsare och vet i sitt sätt att andas att ordet intervju kan härledas till det franska entrevoir, skymta, se en skymt av, ana - eller s’entrevoir efter "att besöka varandra". Intervjuandet som genre växte sig starkt under början av 1800-talet, vi fick fler och fler "human interest stories", särskilt gällde det i kriminaljournalistiken, och tidningsupplagorna ökade. De politiska intervjuerna började komma i mitten av 1800-talet (den första intervjun i svensk press publicerades 1859), fick allt större uppmärksamhet - och politikerna insåg snart intervjuns fördelar. Genom den kunde de profilera sig inför väljarna och få en kanal för sina politiska utspel. Inget nytt under solen alltså.

Häromdagen såg och läste jag några intervjuer med Donald Trump, och ju längre jag kom i dem, desto tydligare blev det att han oavsett hur frågorna lyder använder fåstaviga ord och svaren avslutas ofta med ordet problem - det liknar en mycket medveten metod. När Björn af Kleen under några dagar följer Trump i USA är hans försvarare så pass trubbiga och hans kritiker så pass skarpa att det till slut blir ett . . . problem. Det blir helt enkelt för enkelt. Och när han intervjuar Zlatan Ibrahimovic ser han medvetet till att Zlatan inte låter som när David Lagercrantz lät honom orda - men det vet vi som hört Zlatan prata redan om, så där kommer vi inte särskilt långt. Jag börjar också sakna detaljer som är fria i den meningen att af Kleen inte har en utstuderad tanke bakom dem. Och jag funderar allt mer på betraktarens övertag.

Många som intervjuar i dag har sina tio frågor som de bockar av. Det är så lätt att spela rollen av att vara intervjuare i stället för att vara genuint intresserad och då blir det något slags skenintervju. Själv tror jag allt mer på vikten av att vänta ut upptäckten och försöka komma åt det som i brist på annat kan kallas mystik. Ibland måste man - vilket låter som en självklarhet, men som inte är så vanligt - ta ett par steg åt sidan, kanske rentav visa varför man gör det och hitta de slags rörelser som man aldrig sett. Alla har ju många jag och folk är mer än vad de säger.

Sådant där vet Cecilia Hagen. Hon ställer sig där hon själv vill stå och kommer ibland med så kallade ytliga frågor, men innan man hunnit hicka till inför dem så kommer nya, som har mer substans i sig - och så är man där, nära, närmare, inne på bakgården.

Så medan Björn af Kleen mycket skickligt lägger sten på sten tills han får ihop ett vackert och läsvänligt bygge, så river Cecilia Hagen på kanske en femtedel av af Kleens utrymme ner murarna.

För tjugotvå år sedan skrev Clas Thor och jag en bok om reportage och porträtt skrivna av kvinnor. Vi nämnde inte ens Cecilia Hagen. Vilket misstag. Med henne vet man nämligen aldrig vem som får sista ordet.

Källa - 2016-06-22 08:00

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Zlatan senaste nytt

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+