Löfven hyllar Greta Thunberg i Bryssel

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Löfven hyllar Greta Thunberg i Bryssel - Abba, Zlatan, Spotify och Greta Thunberg får vara exempel när Stefan Löfven talar om EU:s framtid.

Inför EU-parlamentet i Bryssel meddelar Löfven också att Sverige nu ska gå med i åklagarsamarbetet Eppo.

Löfven är den nittonde i raden av stats- och regeringschefer i EU som sedan januari 2018 har tittat förbi EU-parlamentet för att ge sin syn på EU:s framtid.

- Vi måste anstränga oss mer för att försvara våra fundamentala värderingar i EU. Och bästa sättet är att leverera när det gäller jobb, säkerhet, migration och klimatförändringarna och på så vis skapa hopp om framtiden, säger Löfven till parlamentets ledamöter.

Sedan bjuder han också på en ren nyhet: trots stort motstånd genom åren kommer regeringen nu att föreslå att även Sverige ska ansluta sig till EU-åklagarsamarbetet Eppo.

Tidigare har Sverige varit ett av ytterst få länder som ställt sig utanför samarbetet som främst är inriktat mot ekonomisk brottslighet med EU-medel.

I sitt tal pekar statsministern på behovet av att arbeta tillsammans, utgående från lika värde och lika rättigheter.

- Nu mer än någonsin är det dags att stå upp för gemensamma lösningar som baseras på principer och en världsordning där inte styrka går före rätt, säger statsministern med en tydlig passning till medlemsländer och politiker med en annan syn på demokrati och jämlikhet.

- EU kan bara vara en stark röst för demokratin i världen om alla medlemsstater står upp för demokratins principer på hemmaplan. Vi kan bara vara en trovärdig aktör i Mellanöstern om vi bekämpar antisemitism och islamofobi i våra hemländer. Vi kan bara vara till stöd för fria medier och rättsstater i vårt närområde om vi har fria medier och oberoende domstolar i vår union, säger Löfven i Bryssel.

I talet tar han även upp de pågående förhandlingarna om EU:s kommande långtidsbudget. Han hyllar EU:s frihandelsavtal med omvärlden, principerna om en "social pelare" med kollektivavtal och rättvisa löner och tar upp musikdelningstjänsten Spotify som exempel på hur viktigt det är att skapa en "digital inre marknad".

Spotify är dock inte den enda som statsministern är stolt över.

- Som svenskar får vi ofta frågan: känner ni Abba? Känner ni Zlatan Ibrahimovic? Men nu måste vi vara redo för en ny fråga: Känner ni Greta Thunberg? säger Löfven.

- Vi är stolta över de demonstrationer som hon har inspirerat, som samlat miljontals unga över hela världen. Men en sak i deras budskap får vi aldrig glömma: Det är inte upp till deras generation att lösa klimatkrisen. Det är upp till oss. Här och nu, säger statsministern i Bryssel.

Efter Löfvens tal passar EU-kommissionen på att hylla Sveriges "lagom".

- När vi ser framåt borde EU inspireras av lagom för att hitta rätt balans för medlemsländerna och medborgarna, genom att göra mer där det är viktigt för medborgarna och mindre på andra områden, säger lettiske EU-kommissionären Valdis Dombrovskis i sitt svarsinlägg på Löfvens tal.

Även från EU-parlamentets partigrupper får Löfven mestadels beröm.

- Tack för att du tog upp de fundamentala värderingarna och domstolarnas oberoende. Det går inte att försvara de här värderingarna utanför EU om vi inte lever upp till dem själva, säger tyske Manfred Weber för kristdemokratiskt konservativa EPP.

För EU-skeptiskt konservativa ECR är dock SD:s Peter Lundgren skarpt kritisk - inklusive mot att Löfven talar på engelska i stället för på svenska.

Lundgren ogillar även EU:s sociala pelare och hävdar att Socialdemokraterna vill flytta förhandlingsrätten mellan arbetsmarknadens parter till EU.

- Sociala pelaren är ett stort hot mot svenskarna. Glöm aldrig Stefan, det var du som öppnade den dörren! säger Lundgren i Bryssel.

Från den ännu mer EU-kritiska partigruppen ENF får Löfven dessutom kritik av österrikaren Harald Vilimsky för att ta upp Greta Thunberg samtidigt som Sverige fortsatt driver kärnkraftverk.

EU-parlamentet har vid sina sittningar i Strasbourg och Bryssel sedan början av förra året bjudit in medlemsländernas stats- och regeringschefer för att tala om EU:s framtid.

Först ut var Irlands premiärminister Leo Varadkar i januari 2018, varpå ytterligare 17 ledare har talat, däribland Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen och Finlands statsminister Juha Sipilä.

Efter Stefan Löfvens framträdande på onsdagen återstår endast ett tal - från Lettlands nye premiärminister Krisjanis Karins den 17 april - innan parlamentet stängs ned inför EU-valet den 23-26 maj.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-04-03 06:24

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+