Så laddar Venborna inför sommarens turister

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Så laddar Venborna inför sommarens turister - Skåne är sedan flera veckor klätt i sommarskrud. Så snart solen lyser tittar också turisterna fram.

I fjol kom 30 000 besökare till Tycho Brahe-museet på Ven. I år kan det bli ännu fler.

- Det hänger mycket på vädret. Är det fint åker många till Ven. Och de flesta som besöker ön vill också besöka oss på museet, säger platschefen Nina Petersson medan hon kisar upp mot den bleka majsolen.

Besökarna kommer med färja från Landskrona. Från nästa vecka kommer de också med båt från Köpenhamn. Och vid åtta tillfällen i juli och augusti går det båt hit även från Helsingör.

Vens turistentreprenörer vet att drygt hälften av besökarna på ön är svenskar, knappt hälften danskar.

- Det här är ju ett danskt kulturarv, säger Nina Petersson och pekar ut mot den nyplanterade renässansträdgården vid Tycho Brahes observatorium.

- Och danskarna reser gärna hit eftersom de är duktiga på sin danska historia.

Också Backafallsbyn drar nytta av danskintresset. Anja och Henric Molin fyller på med säsongspersonal för att kunna ta hand om sommarens ätande och övernattande gäster. Samt drickande.

Makarna Molin beskriver det egna whiskydestilleriet, "The spirit of Hven", som öns snabbast växande turistattraktion, främst bland danskar.

- De ser Ven som danskt. Och faktum är att Danmark är vår hemmamarknad, dels för vår whisky, men också för vår gin, som vi säljer mest av just nu, säger Henric Molin medan han visar runt bland jäspannor och destilleringsapparater.

Som Venbesökare får man inte köpa dryckerna på plats, men till maten kan man få smaka lokalt producerad whisky, gin, vodka eller akvavit.

- Vi hänvisar dem som vill köpa våra produkter till danska butiker. I Sverige finns våra flaskor i Systembolagets beställningssortiment, berättar Anja Molin, som dock är stolt över att Backafallsbyns speciella Tycho Brahe-whisky från i sommar finns att köpa på alla svenska Systembutiker.

När vi cyklar runt på Ven för att besöka lokala turistattraktioner går turen från hus till hus. Var och varannan öbo drar nytta av turismen under några korta sommarmånader.

Cyklarna har vi hyrt av Cecilia och Peter Kinnerfelt, som har hyrcyklar utplacerade vid fyra platser på ön.

- Vi noterade något av besöksrekord under den fina Kristi himmelfärdshelgen. Med fint väder kan årets sommar bli hur bra som helst, säger Cecilia Kinnerfelt.

Alldeles vid stora vägen stannar vi till hos Ine Back, som under vintern blandat nya oljor för sitt lilla spa som öppnar i ett annex strax innan midsommar.

- Dessutom odlar jag nya malvor. Det är ju Vens egen växt. Jag älskar att ha den i te, säger Ine Back.

Även Julia Lundahl Persson, som driver Vens Rapsolja & Skafferi, och Ninna Björne på Hvens getost har fyllt lagren inför stundande turistsäsong.

Nere vid Hakenstigen vid öns nordkust förbereder Christel Eriksson sommaren på sitt alldeles speciella sätt.

På ön är hon känd som "Christel på hemtjänsten" eftersom hon som timvikarie ger Vens äldre invånare en hjälpande hand. På fritiden ägnar hon sin tid åt nio alpackor.

Därför blockeras ofta Hakenstigen av cyklister som vill titta närmare på de exotiska djuren. Christel Eriksson erbjuder dem att antingen gå en trekkingtur med en alpacka - eller att köpa en sjal stickad av ull från ett av djuren.

- Jag stickar så mycket jag hinner innan turistsäsongen börjar. Och innan sommaren är här på allvar måste jag klippa mina pojkar. De gillar inte själva klippningen, men gillar att få en tunnare sommarskrud, säger hon.

Fler bilder finns här nedan.

Skåne satsar på aktiv turism. Både i norr och söder tipsar turistbyråerna om de bästa cykelstråken, de vackraste vandringarna och de mest äventyrliga kanot- och klätterlederna.

Bjärehalvön

På Bjärehalvön hoppas man - liksom Skåne i stort - på nya besöksrekord i sommar. Goda tider och fint väder kan bädda för det.

- Vi har ökad kapacitet i och med att vi fått ett nytt hotell på Rivieraområdet, säger turistchefen Karin Bengtsson.

Båstad lockar med vandringar och golf. Dessutom påstår sig Båstad vara "Sveriges cykeldestination nummer 1".

Bland evenemang som drar folk märks Pärans dag den 4 juni, Hantverksmässan i juli i uppfräschade Norrvikens trädgårdar samt Zlatans och fotbollslandslagets pågående träningsläger i Båstad.

Ängelholm

När vi ringer Ängelholms turistbyrå visar sig telefonnumret vara ur funktion. Restaurang Klitterhus har gått i konkurs. Först nästa år öppnas ett större hotell i centrum.

Ängelholms hemsida upplyser dock om att staden är "en kustnära idyll" som bjuder på upplevelser året om.

Hembygdsparken, Järnvägens museum och Ängelholms flygmuseum är lokala attraktioner - liksom sandstranden vid Skälderviken med Skånes kanske mest majestätiska klitterlandskap.

Kullabygden

Tidens trend med aktiv semester syns tydligt på Kullahalvön. På Kullaberg erbjuds kajakfärder, tumlarsafari, klätterutflykter, äventyrscykling och natursköna vandringar.

Den så kallade Kattegattleden - cykelvägen Helsingborg-Göteborg - ligger nyasfalterad genom orter som Höganäs, Jonstorp och Farhult.

Dessutom marknadsför sig Höganäs som bröllops- och matkommun. Bröllopen står som spön i backen på orter som Arild, Brunnby, Mölle, Väsby och Viken. I White Guides senaste krog- och kaféguider vimlar det av adresser i Kullabygden.

Falsterbonäset

Enligt Vellinge kommuns marknadsföring bör besökaren på Falsterbonäset njuta av Sveriges finaste sandstränder och fåglarnas paradis. Man kan spela golf på tre olika banor, få fina naturupplevelser från hästryggen - eller som åskådare på Falsterbo Horse Show.

I Falsterbo strandbad har Näset ett nytt upplevelsehus som rymmer naturum, turistcenter och krog.

Sydkusten

Snart invaderas sommarorter som Böste, Smyge, Abbekås, Beddinge, Mossbystrand och Ystad av badgäster. På flera av orterna finns krogar, spa och havsbad.

I Ystad kan besökarna gå med i traditionella Wallandervandringar i centrum - eller besöka Cineteket, som under hela sommaren visar en utställning om Henning Mankells samlade verk.

Österlen

Österlen förbereder sig för årets stora sommarinvasion. Besöksguiden på nätet marknadsför cykelpaket, riderbjudanden, matupplevelser och vandringspaket - allt kryddat med den "livsnjutning" som några hotellnätter kan ge.

"Det är detta som folk efterfrågar", säger Elise Nilsson på Simrishamns turistbyrå. "Dessutom efterfrågas olika evenemang".

Då tipsar Elise Nilsson besökarna om Kiviks marknad, frukostmötena på Hamnplan i Simrishamn, Jazz under stjärnorna i Brantevik, Skillinge teater och berättarveckan på Österlen som inleds den 25 juni.

Nordostskåne

I Kristianstad koncentreras sommarens turistsatsningar till invigningen av cykelleden Sydostleden den 17 juni - och till stranden i Åhus.

"I Åhus blir det beachhandbollvecka, komikerfestival, beachfotboll och technoevenemanget Hardbeach", säger Hanna Kuhla, informatör på Kristianstads turistbyrå.

Nytt för i år är att Absolut Vodka fått ett nytt besökscenter i det gamla Annamodeller-huset i Åhus.

Dessutom spiller intresset för musikfestivalen Sweden Rock den 8-11 juni över på Nordostskåne, liksom Eurorando - ett europeiskt vandringsevenemang som når Skåne i september.

Mellanskåne

Skånes djurpark i Höör räknar ner timmarna tills fåret Shaun och hans flock anländer från engelska Mossy Bottom den 18 juni. Shaun ska bli djurparkens egen maskot.

Den numera norskägda djurparken lockar just nu med babyboom. Bland de ungar som finns att se märks en visentkalv som föddes i mitten av maj. Dessutom visar sig de nyfödda järvungarna allt mer.

Källa - 2016-05-28 07:30

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+