Tack Zlatan du gjorde om Sverige

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Tack Zlatan du gjorde om Sverige - I går kväll, några minuter i elva, spred sig en tomhet över Sverige. Fotbollslandslagets spelare får packa sin utrustning och vända hem från Frankrike utan seger i årets EM.

Erik Hamrén, Kim Källström och Andreas Isaksson får också ursäkta, men tomheten handlar om att vi har sett Zlatan Ibrahimovic spela i den gula landslagströjan för sista gången.

På egen hand har han förändrat svensk fotboll, och faktiskt hela betydelsen av vad det är att vara “svensk".

Mäktiga mittbackar

Kommer ni ihåg hur det var förut. Mäktiga mittbackar som bar landet på sina axlar. Stenhårda mittfältare som, ibland brutalt, kunde dominera en match. Och forwards som rusade och fläkte sig för att få en tå på bollen.

4-4-2, Lagmoral, vilja och disciplin, men kanske inte så mycket finess. Lite som Lars Lagerbäcks Island alltså, och de har ju gjort ett fantastiskt EM.

Visst det är en fyrkantig och orättvis bild, men vi känner igen den. “Sossefotboll" sa somliga. Oftast var det menat som kritik. Ganska ofta räckte det svenska spelet ändå till rätt häpnadsväckande framgångar.

Ställa upp för laget

Hur som helst var det svenskt att jobba hårt, ställa upp för laget och hålla sig till tränarens instruktioner. Och att inte säga mer än nödvändigt till journalister.

Ingen skulle ha tänkt att det är svenskt att ta plats som en världsstjärna, eller att spela som en. Ingen skulle ha beskrivit det som svenskt att år efter år vinna guldbollar och mästartitlar, och ändå alltid vilja ha större framgångar.

Självutnämnda experter på “svenskheten" har mycket riktigt muttrat när Ibrahimovic uppträtt i den gula landslagströjan.

Men är det “osvenskt" att heta Ibrahimovic och komma från Rosengård så är det också “osvenskt" att leda landslaget som kapten, eller att göra avgörande mål med klacken. Då skulle det definitivt också vara osvenskt att lyckades med cykelsparkar från halva planen eller att slå alla tiders målrekord.

Zlatan ändrade på allt

Allt det där har Zlatan Ibrahimovic gjort, och under tiden har han ändrat på vad det betyder att vara svensk. Ibland har han provocerat, men för generationer av nya fotbollsspelare - och inte bara fotbollsspelar för den delen - har han vidgat ramarna för vad som är möjligt.

Han har skapat drömmar. Mer än det kan ingen hoppas kunna åstadkomma.

Idag tycks det råda brist på hårdföra mittfältsspelare, och de framgångsrika ungdomslandslagen är inte bara välorganiserade och disciplinerade, utan också fyllda av tekniskt kunnande.

Nytt svenskt lag

Kommer det svenska landslaget att bli sämre utan Zlatan? Det är klart att det blir. När en konstnär som Ibrahimovic lämnar planen måste laget bli sämre.

Kommer landslaget också att bli mindre effektivt och framgångsrikt? Det är inte säkert. Fotboll är ett lagspel, och även om det tar lite tid kommer det att byggas ett nytt svenskt lag. Utan en världsstjärna som Zlatan, men med hela den svenska fotbollstraditionen att stå på.

Och dessutom med alla de drömmar Zlatan Ibrahimovic har givit oss.

Det blir lite tomt. Men på måndag får vi heja på Island.

Källa - 2016-06-23 10:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+