Terrorkamp för miljoner i Malmö arena

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Terrorkamp för miljoner i Malmö arena - Datorspelens Champions League - Dreamhack Masters - avgörs just nu i Malmö.
250 000 dollar står på spel.
Sydsvenskan hängde en stund med den åttafaldiga världsmästaren Emil "HeatoN" Christensen.

Tusentals åskådare jublar i Malmö arena när danska team Dignitas och franska team EnVyUs stiger in i sina respektive bås på scenen. Det är kvartfinal i Counter- strike, CS - datorspelet där extremt snabba reflexer men också förmågan att kommunicera är viktiga egenskaper.

Spelet går i korthet ut på att ena laget, terroristerna, ska försöka plantera och detonera en bomb, medan det andra laget, antiterroristerna, ska försöka stoppa dem.

I en av loungerna på femte våningen sitter Emil "HeatoN" Christensen som fram till mitten av 2000-talet var världens i särklass bästa CS-spelare, med totalt åtta världsmästartitlar.

Nu spelar han inte längre, men han är en av grundarna till ett av e-sportens mest legendariska lag, Ninjas in Pyjamas, NiP. Och de ska inte misstas för ett kompisgäng som tycker om att spela ihop.

NiP och företaget Xtrfy, som bland annat säljer lagets matchtröjor, har tillsammans 23 anställda och en omsättning på runt 45 miljoner kronor.

Proffsen har höga löner, och drar in extra på sponsring och prissummor på uppemot 500 000 dollar per turnering.

-Vi har partners, sponsorer och fulltidsproffs. Man kan väl jämföra med MFF, säger Emil HeatoN Christensen.

Sedan ändrar han sig:

-Fast NiP är kanske mer som Barcelona. Vi är det största varumärket inom Counter-strike.

Efter att den senaste versionen av spelet släpptes 2012 vann NiP allt som gick att vinna. Sedan dess har framgångarna kommit mer sporadiskt.

Nu har nya spelare rekryterats och en coach anställts på heltid för att analysera motståndarnas spelstrategier och lägga upp NiP:s matchplaner under turneringarna.

-Så nu hoppas vi vinna det här, säger Emil Christensen.

När han slutade som spelare rekryterades en annan superstjärna för att ta hans plats i laget: Christoffer "GeT_RiGhT" Alesund.

-Han är Zlatan i CS-världen, säger Johan Rede, som jobbar med Xtrfys distribution och följer matcherna från NiP:s lounge.

Även han jämför med den traditionella sportvärlden för att förklara e-sportens popularitet.

-Jag har gått på fotboll, hockey och handboll men ingen annan publik hejar på sina lag som CS-publiken.

Christian Lord, e-sportschef på Dreamhack, har ännu inte koll på biljettförsäljningen, men räknar med minst tiotusen besökare under helgen.

-Sedan har vi miljoner tittare som följer matcherna online, säger han.

-De här killarna är som rockstjärnor, många av dem har hundratusentals följare på Twitter och Facebook. De skriver autografer och reser jorden runt och tävlar. Detta är deras jobb.

NiP ska möta ett annat hyllat lag, polska Virtus. pro, i kvartsfinalen. Semifinalerna och finalen hålls på söndag.Counter-strike

Counter-strike är ett online-dataspel som släpptes 1999 och som sålt i miljontals exemplar.

När senaste versionen, Counter-strike Global invasion, släpptes 2012 fick spelet ett uppsving.

Sverige har flera av världens bästa lag, däribland Fnatic som dock fick lämna WO under Dreamhack Masters på grund en handskada.

Dreamhack Masters är den största internationella arenaturneringen i e-sport som arrangerats i Sverige.

Källa - 2016-04-16 18:31

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+