Utomlands kan man bli en legend som Zlatan

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Utomlands kan man bli en legend som Zlatan - - Är jag småkaxig? Jag är bara ärlig och det kanske uppfattas som småkaxigt. Jag står för det, säger 50-åringen från Hörbytrakten.

Vi träffas på ett kafé vid St Eriksplan i huvudstaden. Han bor i närheten med hustrun Charlotta och sonen Oskar, snart sex år.

Håkan Dahlby skapar rubriker som är större än själva sporten dubbeltrap, åtminstone på våra breddgrader.

Vid OS i Peking 2008 ansåg han sig själv vara ett guldhopp, men det slutade med en elfteplats. Även i nederlagets bittra stund tog han fram de stora orden: "är det dags för arkebusering nu"? undrade han.

I sitt tredje OS fick han sin revansch. I London 2012 sköt han hem ett silver.

"Fuck you! Ursäkta, man får inte säga så här. Men jag har bevisat motsatsen", slungades iväg mot alla tvivlare.

- Det kom direkt från hjärtat. Det var ett av de mest sedda SVT-klippen från OS 2012, säger Håkan Dahlby med ett leende mellan kaffeklunkarna.

Håkan Dahlby bjuder på sig själv. Dahlby av modell 2016 tar inte ut svängarna lika mycket, men om han inte siktar högt kan han "lika gärna ligga hemma på sofflocket. "

- Jag åker till Rio för att träffa varje duva och ta mig till en final, där alla är lika nervösa.

Vägen till OS har varit krångligare än vanligt, han har tagit sig dit via en kvotplats. SOK ser honom som en mästerskapsskytt som klarar pressen.

- Ett OS skrämmer skiten ur de flesta, säger han.

Håkan Dahlby behöver vara i fysisk form, men jagar inte kilona.

- När jag dansade i Let´s Dance gick jag ned åtta kilo och låg runt 95, men då sköt jag dåligt och bössan passade inte. Väger jag runt 100 kilo skjuter jag jättebra, säger Håkan Dahlby.

Så det är bättre med trivselvikt än matchvikt?

- Tappar jag vikt blir jag smalare i ansiktet och får jag ändra på kolven. Bössan är som en formel 1-bil - finjusterad. Jag känner av minsta detalj.

Efter London-OS ändrades förutsättningarna för dubbeltrap. Tidigare kom lerduvorna i förutsägbara serier. Numera kommer duvorna slumpvis. Håkan Dahlby har fått anpassa sig.

- Jag har bytt bössa, teknik och coach, säger han.

Är den nya tekniken bra för dig?

- Det är som att lära en gammal hund sitta. De första åren hade jag problem. Från det jag blev proffs 2003 till efter OS-finalen 2012, hade jag skjutit 795000 skott i den gamla tekniken. Rom byggdes inte på en eftermiddag, men det gick.

Vad är det som fascinerar mest med skytte?

- Det är en ädel och nobel sport. Det krävs en hög precision för att kunna styra sina ögon och kroppsrörelser. Jag ska vara ett med mitt vapen.

Du är skytteinstruktör och jagar själv. Vad skiljer sig i känslan att skjuta på en fågel och på en lerduva?

- Skillnaden är milsvid. En fågel flyger mycket fortare. Jag är ingen troféjägare som åker till Afrika. Jag åker ut och jagar det villebrådet som jag kan ta hem och tillaga. Det köttet jag serverar till min familj är verkligen ekologiskt och välskjutet, när jag avlossar skottet ska det vara dödande, säger Håkan Dahlby.

- Fasan älskar jag och vildand är trevligt.

Du jagar inget på fyra ben?

- Jo, absolut, men det är för lätt att skjuta med kula, säger Håkan Dahlby och slår därmed fast att hagel gäller för honom även i jakt.

Vad är en OS-medalj värt för dig marknadsföringsmässigt och ekonomiskt?

Inget svar. Håkan Dahlby tecknar en nolla med fingrarna.

- Vi bor i Sverige. Om jag bott i Ryssland, USA eller Indien hade jag varit miljardär. Inte mångmiljonär. Miljardär.

Som skytt, verkligen?

- Kimberly Rhode från USA har fem OS-medaljer, hon är miljardär. Utomlands kan man bli en legend som Zlatan. I Sverige är bara Zlatan Zlatan. I Sverige är man en nobody. Men det är okej, jag är bara ute efter att pressa mig själv. Se hur bra jag kan bli.

Nu är väl skytte ändå en ganska liten sport. . . ?

- Liten sport? Det är världens största individuella idrott. Det finns 700 000 jägare i Sverige. 95000 tävlingsskyttar. 65 miljoner utövare i världen.

Ekonomisk uppbackning för toppidrottare är ett ämne som ligger Håkan Dahlby varmt om hjärtat. Han syftar inte på välbetalda proffsidrottare som redan har sin försörjning klar. Utan mer på de sporter som inte det har lika lätt.

- 90 procent av alla amerikanska toppskyttar får lön av staten. De ska bara ta hem medaljer till landet. Liknande system finns i Italien och Tyskland. De är anställda av militären eller polisen. I Sverige får vi jobba själva och staten skiter i oss. Alla toppidrottare i Sverige skulle ha en anställning av staten.

Håkan Dahlby siktar högt - alltid.

Tre saker i OS-kofferten

1) Datorn. Den har jag med för att sköta företaget. Jag har en massa agenturer för slipade glasögon, ammunition och västar. När jag inte är hemma och jobbar blir företaget lidande.

2) Telefonen. Där har jag foton på familj, men förhoppningsvis är familjen också i Rio.

3) Tomrum. Jag har inga maskotar eller turkalsonger. Det funkar inte, det är förkastligt. Tänk om man skulle glömma turkalsongerna, då kan man inte skjuta.

DrömscenaRIO

För Håkan Dahlby

"Perfekt väder, så lite vind som möjligt. Jag ska ha sovit väl. Vara fokuserad, ha rätt inställning, vara rätt tränad skyttemässigt. Börjar tävlingen bra så håller det i sig. Börjar jag halvtaskigt sätter det griller i huvudet på en. Startar jag bra kan det gå hur bra som helst.

OS-meriter:

London 2012: tvåa i dubbeltrap.

Peking 2008: elva i dubbeltrap

Aten 2004: femma i dubbeltrap.

Källa - 2016-06-07 09:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 5. Zlatan senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Zlatan senaste nytt

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+