Vem står för den största bragden 2018?

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Vem står för den största bragden 2018? - VM-silvret för juniorkronorna var startskottet på ett högintressant idrottsår, med vinter-OS i Sydkorea och fotbolls-VM i Ryssland som givna höjdpunkter. SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad listar här fyra tänkbara bragdmedaljvinnare 2018.

Efter stafettguldet i Sotji för fyra år sedan var frågan om hela laget skulle belönas med bragdguldet, eller om Charlotte Kalla ensam borde få medaljen. Kallas magiska jakt på sistasträckan blev helt avgörande för utgången; det är bilderna av hennes sanslösa, men också våghalsiga, spurt som alla kommer ihåg från stafetten och som sånär gav henne bragdguldet på egen hand. Men juryn valde att ge hela laget medaljen: Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla.

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nu är det bara drygt en månad kvar till OS i Sydkorea. Den svenska truppen får svårt att upprepa medaljregnet från Sotji där det blev 15 medaljer (två guld, sju silver och sex brons).

Charlotte Kalla är ett av de främsta blågula hoppen. Ingen annan svensk OS-deltagare är lika folkkär och det vore onekligen underbart om hon kunde snuva de norska favoriterna, med Marit Bjørgen i spetsen, på åtminstone något guld. Kalla är redo att köra även teamsprinten och har alla förutsättningar att bli drottning i längdspåren. Hon har varit med i diskussionen kring bragdguldet flera gånger tidigare, inte minst efter OS-guldet 2010, och jag är säker på att hon är en av kandidaterna när även Idrottsåret 2018 sammanfattas.

Zlatan Ibrahimovic och bragdguldet verkar vara en omöjlig ekvation. Sveriges främsta fotbollsspelare genom tiderna har varit en het kandidat vid många tillfällen, men inte räckt hela vägen i juryns ögon. Zlatan är, tillsammans med boxaren Ingemar Johansson, den största svenska idrottsstjärnan som inte fått bragdmedaljen.

Kommer han någonsin att få den? Högst tveksamt. Comebacken efter den svåra knäskadan har varit tung och han har tidigare tackat nej till fortsatt spel i landslaget. Förbundskapten Janne Andersson kommer inte idka någon övertalningskampanj för att få med Ibrahimovic till VM i Ryssland och i höst fyller Manchester Uniteds anfallare 37 år.

Ändå går det inte på förhand att räkna bort Ibrahimovics möjligheter att få Sveriges finaste idrottspris, den enda svenska idrottsutmärkelse han saknar efter Jerringpriset 2007 och elva Guldbollar.

Just nu är han långt ifrån en nyckelroll i Manchester United, men säsongen är långt ifrån över. United är i praktiken chanslöst att ta ligatiteln från Manchester City, men har en bra möjlighet att avancera från åttondelsfinalen i Champions League, där man möter Sevilla. Och tänk om Zlatan, trots allt, gör comeback i landslaget som resulterar i succé i VM? Då kan 2018 års bragdguld vara hans.

Först raderade han ut Ricky Bruchs 33 år gamla svenska rekord och sedan tog han VM-silver i London. 2017 blev ett fantastiskt år för diskusbjässen Daniel Ståhl. Hans svenska rekordnotering, 71,29, är det längsta som någon kastat på fyra år och placerar honom som nia genom tiderna i världsbästastatistiken.

Ändå är jag övertygad om att 25-åringen från Spårvägens FK kommer att kasta ännu längre framöver - kanske redan 2018. Med sin enorma räckvidd och förmåga att förena teknik och kraft har Ståhl alla förutsättningar att bli världens bästa diskuskastare genom tiderna.

(Öst)tysken Jürgen Schult har världsrekordet, 74,08, ett rekord som stått sig sedan 1986. När Ståhl kastade 71,29 i Sollentuna var det givetvis ett bra kast, men inte en klockren fullträff. Det finns mer att hämta.

Svensk friidrott sjuder av spännande talanger, men Ståhl är internationellt sett den största stjärnan. I sommar avgörs EM i Berlin och konkurrensen i diskus är nästan jämförbar med ett VM. Förhoppningsvis får Ståhlmannen där revansch på litauern Andrius Gudzius som med två centimeters marginal snuvande svensken på VM-guldet i somras.

För en månad sedan tilldelades 15-åriga Jennie-Lee Burmansson Svenska Dagbladets idrottsstipendium på 75 000 kronor, även kallat Lilla Bragdguldet. Ett självklart val med tanke på hennes rekordsnabba kometkarriär i freeskiing.

I höstas gjorde Jennie-Lee sin första världscuptävling - tidigare har åldern stoppat henne från att få vara med - och slutade sensationellt trea i debuten. När säsongen drog i gång på allvar slog hon till med seger i världscupen och belönades omgående med en OS-biljett.

Jennie-Lee Burmansson är en talang utöver det vanliga. Hon har full kontroll på skidorna och bemästrar både hopp och svåra tricks. Det borde vara orimligt att måla upp henne som medaljhopp i OS med tanke på hennes ringa erfarenhet - Jennie-Lee blir den yngsta svenska vinterolympiern någonsin om hon bara kommer till start - men resultaten så här långt skvallrar om att hon kommer att vara med och fightas i toppen.

Skulle hon gå hela vägen och ta OS-guld är det en bragd utöver det vanliga som gör henne till stekhet bragdguldskandidat. Men hon kan inte bli den yngsta vinnaren i medaljens 92-åriga historia. Jane Cederqvist var bara 15 år när hon tog emot bragdguldet efter OS-silvret på 400 meter frisim 1960.

Källa - 2018-01-08 12:46

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Zlatan senaste nytt
  2. Zlatan senaste nytt
  3. Zlatan senaste nytt
  4. Zlatan senaste nytt
  5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
  6. Zlatan senaste nytt
  7. Zlatan senaste nytt
  8. Schackets zlatan
  9. Fotbollsgalan Zlatan
  10. Fotbollsgalan svt nyheter

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+