Vilka prisas på Fotbollsgalan?

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Vilka prisas på Fotbollsgalan? - Sedan Zlatan Ibrahimovics dominans brutits har det blivit svårare att gissa vem som får Guldbollen. Och det finns flera kandidater till Diamantbollen.

I kväll prisas de bästa svenska spelarna vid Fotbollsgalan i Globen.

Under Zlatan Ibrahimovics framgångsrika år i de europeiska ligorna fanns det ingen dramatik i Guldbollen-utdelningen och han fick priset som årets bästa svenska fotbollsspelare tio år i rad.

I fjol bröts sviten av landslagskaptenen Andreas Granqvist. Granqvist är en av de hetaste kandidaterna även i år tillsammans med landslagskollegorna Robin Olsen, Roma, och Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

Zlatan Ibrahimovic kommer till galan. Han är nominerad till priset som årets forward. Kanske finns han med i diskussionen även om Guldbollen efter sin debutsäsong i LA Galaxy med 22 mål.

Anfallsstjärnan Lotta Schelin, som tidigare i höst meddelade att det inte blir någon comeback efter hjärnskakning, kommer att hyllas under galan, uppger Aftonbladet och Sydsvenskan.

Det är lika ovisst på damsidan om vem som ska utses till årets bästa spelare och få Diamantbollen. I fjol var det Linköpings Kosovare Asllani.

- Det är många som har spelat på en hög nivå. Det finns nog flera stycken som skulle kunna få det i år, säger Asllani till TT.

Även landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, som prisats tidigare, säger att det är svårt att gissa Diamantbollenvinnare.

- Det är ingen som har prenumererat på den så som det var ett tag. I svensk damfotboll just nu är det många som är väldigt bra. Det är inget givet, det finns flera kandidater, säger Lindahl.

Hon tycker att det ska bli roligt att komma till kvällens gala i Stockholm, till skillnad mot hur Chelsea-spelaren känner sig under de engelska fotbollsgalorna som är långt ifrån jämställda.

- Det finns de som går i det klaveret i England, vilket ingen riktigt noterar. Jag hörde någon som sade "and now to the main event" när de skulle prisa herrsidan. Man kan inte säga så, det skulle aldrig funka i Sverige. Jag blir ju galen när jag måste sitta på den där galan, säger Lindahl.

Förra året var damlandslaget nära att bojkotta Fotbollsgalan efter en strid om jämställdheten mellan dam- och herrspelare. Nu är det andra tongångar.

- Sverige har kommit långt när det kommer till symboliken i hur man prisar både dam- och herrspelare på ett jämlikt sätt. Det är jag väldigt stolt över. Vi kan vara ett internationellt föredöme, säger Lindahl.

Två olika jurygrupper - en på dam- och en på herrsidan - har kommit fram till vilka spelare som tampas om utnämningarna.

Juryn för damernas utmärkelser: Peter Gerhardsson, Magnus Wikman, Ulf Kristiansson, Anders Johansson, Victoria Sandell, Johanna Frisk, Malin Swedberg, Frida Östberg.

För herrarna: Janne Andersson, Peter Wettergren, Roland Nilsson, Tomas Turesson, Stefan Lundin, Richard Henriksson, Anders Andersson, Kim Källström, Daniel Nannskog, Ola Wenström.

Alla nomineringar:

Årets målvakt:

Dam: Loes Geurts, Göteborg, Hedvig Lindahl, Chelsea, Zećira Musović, Rosengård.

Herr: Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Robin Olsen, Köpenhamn/Roma.

Årets back:

Dam: Hanna Glas, Eskilstuna/Paris Saint-Germain, Nilla Fischer, Wolfsburg, Linda Sembrant, Montpellier.

Herr: Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Andreas Granqvist, Krasnodar/Helsingborg, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

Årets mittfältare:

Dam: Kosovare Asllani, Linköping, Jelena Canković, Växjö, Caroline Seger, Rosengård.

Herr: Viktor Claesson, Krasnodar, Albin Ekdal, Hamburg/Sampdoria, Emil Forsberg, Leipzig.

Årets forward:

Dam: Anna Anvegård, Växjö, Stina Blackstenius, Montpellier, Anja Mittag, Rosengård.

Herr: Saman Ghoddos, Östersund/Amiens, Ola Toivonen, Toulouse/Melbourne Victory, Zlatan Ibrahimovic, Manchester United/Los Angeles Galaxy.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare:

Sif Atladóttir, Kristianstad, Julia Karlernäs, Piteå, Caroline Seger, Rosengård.

Årets genombrott i damallsvenskan:

Anna Anvegård, Växjö, Rebecka Blomqvist, Göteborg, Julia Zigiotti Olme, Hammarby/Göteborg.

Årets tränare i damallsvenskan:

Stellan Carlsson, Piteå, Jonas Eidevall, Rosengård, Marcus Lantz, Göteborg.

Årets nykomling, årets mest värdefulle spelare och årets tränare på herrsidan koras i "Allsvenskans stora pris" som sänds i C More den 19 november.

Till utmärkelserna Guldbollen, Diamantbollen, Årets domare och Fotbollskanalens hederspris på Fotbollsgalan sker inga förhandsnomineringar.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-11-12 11:46

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+