Expert Ryska reaktionen irrationell men förståelig

Senaste nyheterna om Nato

Expert Ryska reaktionen irrationell men förståelig - Även om Ryssland drömmer om att återigen bli en supermakt hotas inte Baltikum militärt av Ryssland. Västvärlden borde ha mer förståelse det ryska synsättet, menar Kristian Gerner, professor emeritus i historia vid Lunds universitet.

Den ryske generallöjtnanten Evgenij Buzjinskij säger i en SvD-intervju att det skärpta säkerhetsläget i Östersjön beror på Natos agerande.

- Nej, jag tänker inte demonisera Nato eller USA eller allierade i Europa. Men nu har Nato en riktig fiende och då kommer man att upprusta, träna och bygga ut den militära infrastrukturen. Det är normalt. Vi tränar, Nato tränar, säger Evgenij Buzjinskij.

Synsättet, som skiljer sig kraftigt mot det som målas upp av västerländska politiker och debattörer, är framträdande i Ryssland, säger Kristian Gerner, professor emeritus i historia vid Lunds universitet.

- Och när de säger det så är det uppriktigt. De känner sig kränkta. Den ryska militärledningen, den politiska ledningen och de ryska kommentatorerna kan inte acceptera att efter Sovjetunionens försvinnande är Ryssland inte längre en supermakt. Och har man den referensramen så tolkar man Natos expansion som ett hot, säger han.

Kristian Gerner menar att även om synsättet är irrationellt så är det viktigt att ha förståelse för det.

- Jag förstår den ryska känslan. Men om man ska lösa dagens situation så kan man inte söka sig till historien. En lösning skulle vara någon sorts uppgörelse mellan USA och Ryssland. Man skulle behöva lösa Ukrainakrisen och Syrienkrisen, säger han.

Den ryska kulturen är "starkt militariserad" och Ryssland skulle tjäna på ett närmare samarbete med Europa. Samtidigt tror inte Kristian Gerner att det finns något reellt ryskt militärt hot mot Baltikum.

Sven Hirdman var Sveriges ambassadör i Moskva mellan 1994 och 2004 och har även varit chef för Krigsmaterielinspektionen och statssekreterare på Försvarsdepartementet. Han är känd för sitt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap och instämmer i att västvärlden inte gjort tillräckligt för att förstå Rysslands perspektiv i dagens upptrappade läge.

- Det finns en emotionell faktor, man känner att Ryssland förlorade det Kalla kriget fast man inte borde ha förlorat. Den sittande regimen är auktoritär och utnyttjar de här känslorna, säger Sven Hirdman.

Natos expansion har förvärrat situationen, menar han. Han nämner en händelse som ibland diskuteras -den tyska återföreningen 1990. Då blev också det forna Östtyskland medlem av Nato, och många menar att Michail Gorbatjov gick med på upplägget efter ett muntligt löfte om att militäralliansen inte skulle expandera österut.

- Jag har pratat med Gorbatjov själv om detta och en brittisk ambassadör som satt med vid samtalen har sagt till mig att detta står i de brittiska samtalsuppteckningarna. Att västmakterna rört sig mot Ryssland i geopolitisk mening men inte Ryssland mot väst är ett faktum, säger Sven Hirdman.

Också han tror att en lösning av Ukrainakrisen och samarbete kring krigen i Mellanöstern kan bidra till en nedtrappning av konflikten mellan Ryssland och västvärlden.

Källa - 2016-06-06 08:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+