Han ville döda vita människor

Senaste nyheterna om Nato

Han ville döda vita människor Senaste nytt om Nato

Han ville döda vita människor - Fem poliser sköts till döds och minst sju personer skottskadades vid en demonstration i Dallas, USA. Den misstänkte skytten, 25-årige Micah Johnson, barrikaderade sig efter dådet i ett garage och uppgav att han ville döda vita människor, särskilt poliser.

Polisen dödade Johnson med en bombrobot.

Vid 21-tiden på torsdagskvällen, lokal tid, utbröt skottlossning under en demonstration mot polisvåld. Minst två prickskyttar öppnade eld mot polisen. Totalt har fem poliser dödats och ytterligare sex poliser har skottskadats, några av dem vårdas med kritiska skador. Dessutom skottskadades en civilperson, en 37-årig kvinna, i benet.

Skjutningen i Dallas är det dödligaste dådet som drabbat poliskåren sen terrorattacken i New York den elfte september 2001.

Den misstänkte skytten som dödades av polisen heter Micah Johnson och är en 25-årig Dallasbo, uppger poliskällor till amerikanska medier. Polisen har ännu inte bekräftat uppgifterna. Johnson har sagt att han agerade på egen hand och inte tillsammans med någon grupp.

Han tjänstgjorde i armén fram till 2015, 2013 gjorde följde han med på en resa till Afghanistan. Johnson är inte känd sedan tidigare av polisen och har inte några kopplingar till terrorism enligt polisen, skriver Washington Post.

Under en lång polisinsats omringades Johnson i ett parkeringsgarage i centrala Dallas. Han påstod sig ha placerat ut bomber på olika platser i staden. Polisen har däremot inte hittat några explosiva föremål under fredagen.

När han inte ville ge upp skickade polisen in en bombrobot som dödade Johnson. Det var strax före tre på natten, lokal tid.

Under flera timmar försökte polisen förhandla med mannen och få honom att ge upp. Den misstänkte hade sagt att han var upprörd över den senaste tidens polisskjutningar där svarta personer skjutits ihjäl, berättar David Brown, chef för Dallaspolisen.

- Den misstänkte sa att han ville döda vita människor, särskilt vita poliser, säger David Brown under en presskonferens.

Motivet för skjutningarna var på fredagen fortfarande oklart och meningarna gick isär om hur många eller vem av de misstänkta gärningsmännen som avlossat skotten.

President Barack Obama kommenterade dådet under en pressträff på Natos toppmöte i Polen.

- Vi känner ännu inte till alla fakta, men vad vi vet är att det har skett en ondsint och planerad attack, säger Obama.

Dådet beskrivs som ett bakhåll. Skyttarna tros ha skjutit mot poliserna "från en höjd position" enligt polisen, men minst en polis ska ha dödats efter en närkamp med en av skyttarna.

Vittnet Ismael Dejesus filmade när en av gärningsmännen sköt ihjäl en polis.

- Han stod intill honom efter att han redan låg på marken och sköt honom sedan tre eller fyra gånger till, säger han enligt The Dallas Morning News.

Ett hundratal poliser hade samlats för att bevaka demonstrationen som hade samlat runt 800 personer på torsdagen. Det var inte "Black Lives Matters"-rörelsen som hade organiserat demonstrationen, utan en grupp som kämpar för multikulturalism, skriver The Independent. Men ledare för "Black Lives Matter" har fördömt polismorden på Twitter.

"#BlackLivesMatter förespråkar värdighet, rättvisa och frihet. Inte mord".

David Brown säger att skyttarna agerade i samförstånd.

- Vi tror att de misstänkta hade positionerat sig så att de kunde omringa poliserna från två olika vinklar, säger han enligt The Independent.

Under fyra minuter förhandlade polisen med en misstänkt skytt i en skola i centrala Dallas.

- Han har sagt till våra förhandlare att slutet är nära, att han ska skada och skjuta fler av oss inom rättsväsendet och att det är bomber överallt i garaget och i staden, säger David Brown.

Totalt har tre personer frihetsberövats av polisen. En av dem är en kvinna som befann sig i en skola. Två andra personer greps av polisen efter att ha försökt köra från platsen.

De gripna personerna har enligt David Brown "inte varit samarbetsvilliga".

Ytterligare en person överlämnade sig frivilligt till polisen efter att en bild på honom spridits på sociala medier av Dallaspolisen. Efter förhör släpptes mannen av polisen.

Update: https://t. co/qBJe3q0EtN

Videoklipp från demonstrationen visar hur demonstranterna marscherar på en gata i centrala Dallas och att panik bryter ut när prickskyttarna öppnar eld.

- Vår värsta mardröm har inträffat, säger Mike Rawlings, borgmästare i Dallas, under en presskonferens enligt nyhetsbyrån Reuters.

Demonstrationen i Dallas på torsdagskvällen, lokal tid, var en av flera protester som organiserats på olika håll i USA den senaste tiden. Den utlösande faktorn var två händelser där svarta misstänkta skjutits till döds av polis inom två dagar.

De två dödsskjutningarna inträffade i Louisiana och i Minnesota, och justitiedepartementet har inlett en utredning om händelserna.

Efter dödsskjutningarna har en intensiv debatt om polisvåld riktat mot svarta återigen blossat upp.

Källa - 2016-07-08 03:37

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+