Korruptionshärvorna som skakar svenska bolag

Senaste nyheterna om Nato

Korruptionshärvorna som skakar svenska bolag - Lastbilsjätten Scania drogs nyligen in i en korruptionsutredning i Brasilien. Men bolaget är inte ensamma om att sitta i klistret kring korruption och mutor. Flera svenska bolag ligger i oroväckande utredningar - SvD listar några av de värsta korruptionshärvorna just nu.

Lastbilstillverkaren Scania har som ett bland tio företag dragits in i en korruptionshärva i Brasilien. Härvan rör sig om runt en halv miljard kronor som ska ha förskingrats från Brasiliens kulturdepartement.

Det var i förra veckan som DN rapporterade att det genomförts en husrannsakan hos de inblandade företagen. Husrannsakan är en del av en två år lång utredning, enligt tidningen. Enligt Scania tittar nu bolagets lokala organisation på om något olagligt kan ha skett.

Utredningen rör ett sponsringsprojekt som ger företag skattelättnader om de engagerar sig i kulturprojekt. Utredarna misstänker att projekten har godkänts av kulturdepartementet men sedan inte genomförts enligt projektbeskrivningen utan istället ska pengarna ha använts till bolagens privata aktiviteter. För Scanias del rör det sig enligt DN om 35 miljoner kronor som bolaget fått för att genomföra ett musikprojekt, men där bara en liten del faktiskt gick till projektet. Resten ska ha använts till privata tillställningar.

Svenskägda telekomjätten Millicom kunde delvis andas ut i början av maj. Den svenska åklagaren uppgav då att förundersökningen kring det misstänkta mutbrottet i Guatemala lägg ner. Dock fortsätter amerikanska myndigheter att utreda frågan.

Den svenska förundersökningen lades ner givet bland annat att det påstådda brottet i sin helhet var begånget utomlands och att ingen svensk medborgare kan misstänkas för inblandning.

Det som misstänks vara mutor är märkliga utbetalningar från Millicoms majoritetsägda bolag i Guatemala. När utbetalningarna blev kända i höstas rasade Millicoms aktie.

Likt Millicom har Telia Company fått ett gott besked om att en utredning läggs ner. Men också denna telekomjätte har fortsatt stora orosmoln på sin himmel.

Den förundersökning om mutbrott som inleds med anledning av affärerna i Azerbajdzjan har lagts ner. Förundersökningen inleddes för ett drygt år sedan och den misstänka mutan var i särklass den största i svensk historia - 6 miljarder kronor. Affären gjordes år 2008 och pengarna misstänks ha gått till presidentfamiljen i Azerbajdzjan. I gengäld kunde Telia bedriva sin verksamhet i landet, i form av dotterbolaget Azercell.

Men även om den förundersökningen nu läggs ner så pågår utredningar kring bolagets agerande i Uzbekistan och dikatorsdottern Gulnara Karimova. Nederländska åklagarmyndigheten vill att böter på närmare fem miljoner euro utdöms av domstolen i Amsterdam, enligt Reuters.

Även i Sverige, Schweiz och USA pågår mututredningar kopplade till härvan. I Sverige har överåklagare Gunnar Stettler sagt att ett eventuellt åtal kan väckas i januari nästa år.

Sju anställda på Ericsson misstänks för korruption i en grekisk vapenaffär. Enligt Sveriges radio visar förundersökningen att omkring 107 miljoner kronor slussades till den grekiska regeringens chef för vapeninköp. Affären skedde år 1999 då Ericsson Microwave Systems sålde det luftburna radarsystemet Erieye till Grekland. Affären var värd drygt 4 miljarder kronor och ansågs strategiskt viktig då Grekland var det första Natoland som beställde systemet.

Ericsson sålde det berörda affärsområdet till Saab år 2006 (se mer om Saab längre ner).

SvD avslöjade också nyligen att Ericssons asiatiska verksamhet utreds av den amerikanska finansinspektionen. Läs mer i SvD:s granskning av Ericsson.

Mycket har hänt i skogs- och hygienjätten SCA sedan den stora privatjet-skandalen rullades ut. Ledningen har vid det här laget bytts ut men det rättsliga efterspelet har bara börjat.

Åklagaren Thomas Forsberg utreder nu misstänkta mutor bland näringslivstopparna i form av bland annat jaktresor med privatplan och olika event.

Huvudpersonerna i SCA-härvan är tidigare ordförande Sverker Martin-Löf, tidigare vd Jan Johansson och Industrivärdens tidigare vd Anders Nyrén. Förre vd:n Jan Johansson ska bland annat ha flugit till fotbolls-VM i Brasilien i somras till en kostnad på tre miljoner kronor.

Läs mer i SvD:s granskning av SCA.

Skanska fick nyligen beskedet att de under två års tid är förbjudna att åta sig och utföra statliga uppdrag i Brasilien. Anledningen är att byggbolaget är inblandat i den omfattande korruptionshärva som det statliga oljebolaget Petrobras är huvudperson i. Brasiliens förre president Dilma Rouseff avgick tidigare i år på grund av korruptionsanklagelser och hennes roll i Petrobras-härvan är ännu inte helt utredd.

Skanska kan häva förbudet genom att betala tillbaka de pengar som staten anser sig ha förlorat på grund av den misstänkta kartellen, enligt Reuters.

Skanskas partner ska ha betalat ut miljoner i mutor för att få ett kontrakt på en gasledning i Amazonas. Dock kommer bannlysningen troligtvis inte ge någon effekt eftersom bolaget i samband med skandalen började avveckla verksamheten i Latinamerika.

Saab har en känd korruptionshistorik i Sydafrika. I slutet på 1990-talet gjorde Sydafrika en upphandling av en rad olika vapensystem, totalt värderade till cirka 30 miljarder kronor. I en affär mellan Saab, där brittiska BAE Systems då var ägare, och Sydafrika såldes 26 Gripen-plan i en affär som värderades till totalt cirka 17 miljarder kronor. Enligt Saab låg ansvaret på BAE som hade den operativa kontrollen i bolaget. Men år 2011 medgav Saab i alla fall att dotterbolaget Sanip betalat 24 miljoner kronor till landets dåvarande försvarsministers rådgivare, Fana Hlongwane.

Mutanklagelser tillhör dock inte Saabs historia. I januari skrev brasilianska tidningar att Saabs prestigeaffär att sälja Gripenplan till Brasilien är en del i en undersökning kring en brasiliansk korruptionsaffär. Anklagelserna uppges gälla betalningar på 5,2 miljoner kronor till före detta president Lula da Silvas son Luís Cláudio da Silva. Bolaget dementerar mutor.

Saab är dessutom i samma klister som Ericsson när det gäller korruption i Grekland. År 2006 köpte Saab det mutanklagade affärsområdet från Ericsson och fortsatte med att betala ut de misstänkta mutorna, enligt en grekisk advokat som Sveriges radio varit i kontakt med.

Ericssons kräftgång

Granskningen av SCA

Källa - 2016-07-13 20:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+