Natochefen Nordkorea är ett globalt hot

Senaste nyheterna om Nato

Natochefen Nordkorea är ett globalt hot Senaste nytt om Nato

Natochefen Nordkorea är ett globalt hot - Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kallar Nordkorea för ett "globalt hot" och säger att han stödjer strängare sanktioner mot landet. Uttalandet kom under ett besök i Japan, som har varit ett av målen för Pyongyangs provokationer.

Stoltenberg är i Tokyo för att träffa premiärminister Shinzo Abe och försvarsminister Itsunori Onodera.

- Vi är lika oroliga över det provocerande, hänsynslösa beteendet från Nordkorea, sade Stoltenberg i ett tal inför en grupp säkerhetsexperter och försvarsansvariga.

- Det är verkligen farligt, det utgör ett direkt hot mot länder i denna region inklusive Japan, men det är också ett globalt hot, tillade han.

Nordkorea har utfört en rad kärnvapentester och testuppskjutningar av robotar de senaste månaderna. Ett hotfullt ordkrig har pågått mellan den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump.

På mindre än en månad har två robotar skjutits över norra Japan och larm har ljudit i Tokyo, samtidigt som Abe krävt hårdare tag mot Pyongyang.

- Nato stödjer starkt politiskt, diplomatiskt, ekonomiskt tryck på Nordkorea och vi välkomnar strängare sanktioner, sade Stoltenberg.

- Men det är ännu viktigare att vi säkerhetsställer att sanktionerna följs och att det sker öppet, tillade han.

Nato-chefen talade om att Nordkoreas robotar kan nå den amerikanska västkusten och stora delar av Europa. Han har tidigare sagt att militära insatser mot landet kan få "förödande konsekvenser", efter att Trumps diplomatiska försök gått i sank.

- Vi behöver inte använda oss av militära insatser - en fredlig lösning är målet, sade Stoltenberg på plats i Japan.

Källa - 2017-10-30 05:13

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+