Säkerhet i fokus Trump på väg till helveteshålet

Senaste nyheterna om Nato

Säkerhet i fokus Trump på väg till helveteshålet Senaste nytt om Nato

Säkerhet i fokus Trump på väg till helveteshålet - Dådet i Manchester sätter ny fokus på säkerheten inför Donald Trumps ankomst till Bryssel.

4 000 poliser finns på plats när USA:s president kommer till det han nyligen kallade "helveteshålet".

Intresset är stort och nyfikenheten närmast kokande om vad Trump kommer att säga när han anländer till Belgien på onsdagseftermiddagen.

På sin väg till Vita huset hann han racka ner rejält på både EU och Nato. Och även själva Bryssel fick sig en ordentlig skrapa, vilket fick både belgare och utlänningar i staden att fnysa irriterat.

- Jag var i Bryssel för 20 år sedan, då var det jättefint och allt var så vackert. Men nu är det som att bo i ett helveteshål, påstod Trump i en intervju med tv-kanalen Fox i januari 2016.

Även EU har sågats av USA-presidenten som strax innan tillträdet i år uttryckte hopp om att fler skulle göra som Storbritannien och meddela sitt utträde. Och Nato passade han samtidigt på att kalla för en förlegad organisation.

Så lär det dock knappast låta i hans möten i Bryssel på torsdag. Trump har med tiden uttalat sitt stöd för både EU och Nato, vars generalsekreterare Jens Stoltenberg känner sig trygg med att USA-presidenten är en Nato-vän.

- USA står fast vid sina säkerhetsförpliktelser och förstår vikten av ett starkt Nato, både för Europa och för USA. Där har inget ändrats, säger Stoltenberg till norska nyhetsbyrån NTB inför Trumps ankomst.

- Trump är väldigt tydlig om att han önskar ett starkt Nato, säger Stoltenberg.

Torsdagens Nato-toppmöte är i huvudsak till för att ge alla ledare en chans att träffa Trump. Organisationen håller sina mer djupgående ordinarie toppmöten vartannat år, senast i Warszawa 2016. Nu handlar det mest om att få en titt på det eleganta nya Nato-högkvarteret - även om det ännu inte är redo att tas i bruk på allvar - och samtidigt diskutera det aktuella läget i "kampen mot terrorismen".

Frågan har blivit extra aktuell efter dådet i Manchester, som också satt nytt fokus på säkerhetsapparaten kring Trumps besök.

Stora delar av Bryssel kommer att vara avstängt i omgångar under onsdagen och torsdagen, med delvis stängt luftrum och 4 000 belgiska poliser på plats - förstärkta med kollegor från både Nederländerna och Luxemburg.

Mötesmässigt kommer Nato-ledarna bland annat att prata om behovet av förstärkta insatser i Afghanistan och frågan om Nato ska bli en del av den internationella anti-IS-insatsen i Irak och Syrien.

Samtidigt lär toppmötet inte kunna undvika ett av Trumps favoritämnen: att alla Nato-länder måste bidra ekonomiskt. Utöver USA är det i nuläget bara Grekland, Storbritannien, Polen och Estland som lever upp till målsättningen om att lägga motsvarade minst 2 procent av BNP på försvaret.

- Det blir ett kort möte, men ett viktigt möte. I en tid av stor osäkerhet behöver vi starka internationella institutioner som Nato, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg till NTB.

Här är president Donald Trumps schema för sitt första Europabesök:
* 24 maj: Möte i Rom med Italiens premiärminister Paolo Gentiloni samt påven Franciskus i Vatikanen. Därefter ankomst till Belgien vid 17-tiden för att träffa kung Philippe och drottning Mathilde på slottet samt premiärminister Charles Michel.
* 25 maj: Möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk på förmiddagen, lunchmöte med Frankrikes nye president Emmanuel Macron samt toppmöte med Nato i organisationens nya högkvarter i Bryssel från cirka klockan 16.
* 26-27 maj: Toppmöte med G7-länderna i Taormina på Sicilien.

Så här mycket lägger de 28 Nato-länderna på sina försvar, i procent av ländernas BNP:
Fotnot: medlemsland nummer 28, Island, har inget eget försvar överhuvudtaget.
Källa: Nato

Källa - 2017-05-23 11:16

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+