Skilda bud från USA och talibanerna

Senaste nyheterna om Nato

Skilda bud från USA och talibanerna Senaste nytt om Nato

Skilda bud från USA och talibanerna - Talibanerna hävdar att USA lovat att halvera sin styrka i Afghanistan under våren - vilket tillbakavisas av USA.

I Moskva fortsätter samtalen på ryskt initiativ mellan olika afghanska parter.

- Amerikanerna sade till oss att de skulle dra tillbaka hälften av sina soldater från och med början av februari till slutet av april, säger den talibanernas talesperson Abdul Salam Hanafi, som citeras av den ryska statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria.

Men det finns ingen tidsplan i nuläget, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

- Om alla parter gör vad som krävs för att förhindra att Afghanistan används som en plattform för terrorism är vi, om omständigheterna tillåter, villiga att titta på ändringar i den militära närvaron, säger en talesperson.

Amerikanska och talibanska företrädare träffades i Qatar i januari och nya möten planeras denna månad. Just nu pågår samtal mellan talibaner och afghanska oppositionspolitiker i den ryska huvudstaden Moskva.

Gemensamt för båda mötena är att Afghanistans regering inte finns representerad. USA:s villkor för en överenskommelse är att en vapenvila kommer till stånd mellan regeringen och talibanrörelsen.

USA:s president Donald Trump sade i sitt tal till nationen på tisdagen att samtalen om Afghanistan har trappats upp, med en försiktig förhoppning om att det 17 år långa kriget snart ska nå ett slut.

Samtidigt sade Trump att USA då kan "fokusera på kontraterrorism", vilket genast ifrågasätts av talibanrörelsen, vars mål är att det inte ska finnas någon utländsk militär närvaro i landet.

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom dåden, hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten som de hade haft sedan 1996.

När insatsen var som störst stred omkring 130 000 soldater från Natostyrkan Isaf i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.

Trots att det fortfarande är våldsamt och osäkert i Afghanistan avslutades Isafs stridande uppdrag officiellt den 31 december 2014. Ansvaret för säkerheten i landet hade då i flera år successivt överförts till afghanerna själva. Det nuvarande uppdraget kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-06 17:52

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+