Turkiet går vidare med köp av ryskt luftvärn

Senaste nyheterna om Nato

Turkiet går vidare med köp av ryskt luftvärn Senaste nytt om Nato

Turkiet går vidare med köp av ryskt luftvärn - USA har hotat med sanktioner mot sin Natoallierade om landet går vidare med köpet. Washington oroas bland annat för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring det hypermoderna smygarflygplanet F-35, som delvis tillverkas i Turkiet, ska läcka ut - något Ankara tvärt nekar till. I våras uppgav försvarshögkvarteret Pentagon att leveranser och verksamheter kopplade till F-35-programmet har skjutits upp.

Den turkiske försvarsministern Hulusi Akar sade på tisdagen att Ankara förbereder sig på de amerikanska straffåtgärderna. Turkiet har enligt honom redan skickat militärpersonal till Ryssland för att utbildas på S-400, och systemet kan levereras redan i juni eller juli. Tidigare har försvarsministern sagt att S-400 kan grupperas för att skydda huvudstaden Ankara och storstaden Istanbul.

Hulusi Akar tillägger att Turkiet tröttnat på att betraktas som bara en köpare av militärmateriel. Nu vill landet även ha gemensam produktion och tekniköverföringar.

- Uppfattningen att vi alltid köper, ni alltid producerar, är det slut med, enligt Hulusi Akar.

I helgen sade också president Recep Tayyip Erdogan att Turkiet och Ryssland efter köpet av S-400 gemensamt ska producera det mer avancerade systemet S-500.

Striden kring Turkiets köp av S-400 har rullat på en längre tid. I ett nytt försök att få Ankara att hoppa av köpet erbjöd USA i mars i stället det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Enligt Hulusi Akar överväger Turkiet fortfarande det erbjudandet och tillägger samtidigt att tonen i samtalen med Washington om F-35 och Patriot har blivit mindre spänd.

Källa - 2019-05-22 16:26

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+