Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Från Rosenbergs kyla till Bergets Celtic revansch - Den 12 juli inleder Malmö FF 2017 års kvalresa med siktet inställt på Champions Leagues gruppspel för tredje gången på fyra år. Med Sveriges bredaste och spetsigaste trupp, tillspetsad med värvningarna av Kingsley Sarfo och Johan Dahlin, finns det inga ursäkter för Daniel Anderssons bygge och Magnus Pehrssons ledarskap.

Första hindret är Makedoniens mest framgångsrika klubb, FK Vardar i ett dubbelmöte på onsdag kväll i Malmö med retur i Strumica den 18 juli.

Vilka minnen kommer att skapas sommaren 2017?

De två senaste somrarnas Champions League-kval har placerat den där ribban högt, högt upp i den himmelsblå skyn. I Magnus Pehrssons första eldprov som tränare för Sveriges mest framgångsrika förening är pressen enorm på MFF:s nye tränare.

Har Malmö FF råd med en lika trög start som 2014 och 2015?

Ventspils, Lettland - nyförvärvet räddande ängel

MFF 0-0 Ventspils (publiksiffra: 8 831)

Ventspils 0-1 MFF

Matchhjälte: Isaac Kiese Thelin

Solen gassade över Swedbank stadion när Malmö FF efter ett par år under Europa Leagues fanor var tillbaka med en chans att kvala in till fotbollens finrum. De drygt nio tusen åskådarna på plats lämnade dock stadion besvikna efter en tam insats av di himmelsblå. I returmötet i Lettland blev inte fotbollen mycket bättre men Isaac Kiese Thelin, som gjorde sin debut för klubben i hemmamötet, kunde i den 19:e minuten stöta in Emil Forsbergs lobb till matchens enda mål.

Det började trögt. Sedan ökade MFF tempot.

Sparta Prag, Tjeckien - den första vändningen

Sparta Prag 4-2 MFF

MFF 2-0 Sparta Prag (publiksiffra: 19 322)

Matchhjälte: Markus Rosenberg

MFF var oseedade genom hela kvalspelet och inför dubbelmötet mot Sparta var skåningarna underdogs. Efter en drömhalvlek på Generali arena i Prag hade MFF satt ena foten i den tredje kvalomgången. Men tjeckernas tre mål på tjugo minuter förändrade utgångsläget inför returen i Malmö.

Från start satte MFF hög press inför nästan 20 000 åskådare på stadion och det viktiga ledningsmålet kom efter Kiese Thelins skarv till Markus Rosenberg - 1-0. Lagkaptenen skruvade sedan in 2-0 på frispark i den andra halvleken och MFF gick vidare på fler gjorda bortamål.

Red Bull Salzburg, Österrike - föreningen mot företaget

Red Bull Salzburg 2-1 MFF

MFF 3-0 Red Bull Salzburg (publiksiffra: 20 361)

Matchhjälte: Emil Forsberg, Markus Rosenberg

Efter lottningen skrockade österrikarna nöjt. MFF betraktades som en drömlottning - i Malmö var det en mardrömslottning. Symbolen för den ekonomiserade moderna fotbollen, ett lag finansierat av ett företag som producerar energiläsk. På andra sidan - föreningsägda Malmö FF vars struktur definierar det svenska tankesättet kring hur fotboll ska organiseras. På pappret skulle Malmö FF inte ha en chans. 1-0 Red Bull. 2-0 Red Bull. MFF såg chanslösa ut.

De hade ju inte ens en chans. På pappret.

Missförstånd mellan målvakt och försvarare. I sista minuten - Emil Forsberg lyckas få in bollen och det så viktiga bortamålet.

Inför returmötet i Malmö saknades rutinerade Ricardinho och Åge Hareide slängde in en 20 år gammal Pa Konate, återkallad från division 1-spel med Östers IF. Hareide förändrade lagets taktiska disposition och flyttade ner Markus Halsti som en länk mellan mittförsvaret och mittfältet. Förändringarna blev en succé.

Rosenberg gjorde 1-0 på straff. Magnus Eriksson gjorde minuterna senare sitt viktigaste mål i karriären med ett volleyskott från 22 meter.

I slutminuterna satte Markus Rosenberg sitt andra och lagets tredje mål och föreningen slog företaget och blev första svenska lag i Champions League på 14 år.

Žalgiris Vilnius, Litauen - de oväntade matchhjältarna

MFF 0-0 Žalgiris Vilnius (publiksiffra: 12 437)

Žalgiris Vilnius 0-1 MFF

Matchhjälte: Anton Tinnerholm

Precis som året innan var MFF trögstartade och misslyckades med att göra mål på hemmaplan. I elvan i Litauen fanns blott två spelare från 2014 års ordinarie startelva. I inledningen av den andra halvleken skadades MFF-målvakten Zlatan Azinovic allvarligt och 16-årige Marko Johansson fick raskt dra på sig A-lagströjan och göra seniordebut.

Tonåringen höll nollan och Anton Tinnerholm, av alla, blev matchhjälte. Inför lottningen till den tredje kvalomgången låg ett bekant namn i skålen.

Red Bull Salzburg, Österrike - inte kan det hända igen?

Red Bull Salzburg 2-0 MFF

MFF 3-0 Red Bull Salzburg (publiksiffra: 19 522)

Matchhjälte: Nikola Djurdjic, Markus Rosenberg

Två insläppta mål i Salzburg - igen. Men inget förlösande bortamål. Förutsättningarna inför returen på hemmaplan var annorlunda den här gången.

Det struntade MFF i. Drömstarten var ett faktum när Nikola Djurdjic tryckte in Jo Inge Bergets hårda inlägg redan efter sju minuters spel. Mindre än tio minuter senare fick MFF en hörna. Markus Rosenberg började löpa mot den första stolpen och tryckte iväg karriärens hårdaste nick.

Malmö FF var ikapp. Innan den första halvleken var slut hade Berget stressat fram bollen till Vladimir Rodic som enkelt kunde trycka in kvällens tredje mål.

Celtic, Skottland - det norska vrålet på Celtic Park

Celtic 3-2 MFF

MFF 2-0 Celtic (publiksiffra: 20 500)

Matchhjälte: Jo Inge Berget, Markus Rosenberg

På Celtic Park saknades Markus Rosenberg. Någon annan var tvungen att ta steget upp och göra sig själv till MFF:s ledande spelare. En spelare gjorde det och spelade in sig i hjärtat hos många himmelsblå.

Efter Celtics blixtstart med två mål på tio minuter behövde gästerna en tändning tidigt i den andra halvleken. Jo Inge Bergets blick sa mer än tusen ord. Nonchalant backade han bort från de skotska försvararna och fick ensam ta emot Magnus Wolff Eikrems högerinlägg.

Ett tillslag. Ett andetag. En högervrist upp i nättaket och ett norskt vrål som hördes hela vägen hem till Hadeland.

Celtics 3-1 mål tystades av Bergets andra på tilläggstid och ett utomordentligt resultat på en av Europas tuffaste bortaplaner var ett faktum.

I Malmö fanns det bara en som skulle leda laget mot avancemang. Tillbaka i laget, tillbaka på planen och tillbaka i målprotokollet.

Nickmålet i den 23:e minuten var Markus Rosenbergs sjätte mål på två säsonger av Champions League-kval. Ett självmål i den andra halvleken och Malmö FF hade gjort det ingen trodde inför dubbelmötet mot Salzburg eller inför dubbelmötet mot Celtic - en plats i Champions Leagues gruppspel för andra året i rad.

12 matcher: 6 vinster, 2 oavgjorda, 4 förluster.

Målskillnad: Totalt 17-11 - hemmaplan: 10-0, bortaplan: 7-11

Bästa målskyttar: Markus Rosenberg (6), Isaac Kiese Thelin, Emil Forsberg, Jo Inge Berget (2), Nikola Djurdjic, Vladimir Rodic, Anton Tinnerholm, Magnus Eriksson (1).

Bästa publiksiffra: 20 500 (mot Celtic 2015)

Sämsta publiksiffra: 8 831 (mot Ventspils 2014)

Källa - 2017-07-09 15:00