Flera starka bragdkandidater trots pandemin

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Flera starka bragdkandidater trots pandemin - I fjol belönades Tove Alexandersson för sina tre VM-guld i orientering. Vem får Svenska Dagbladets bragdguld i år? Det saknas absolut inte starka kandidater - trots att många tävlingar ställts in i spåren av coronapandemin.  

Detta är en krönika. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Svenska Dagbladets bragdguld har delats ut i obruten svit sedan 1925. Priset kommer att delas ut även 2020. Traditionsenligt tillkännages vinnaren den första tisdagen i december för att sedan få ta emot själva medaljen på Idrottsgalan i januari.  

Är det rätt att dela ut ett bragdguld med tanke på coronapandemins effekter? 

Bragdnämnden, som består av 14 ledamöter, har diskuterat den frågan sedan i våras, när tävling efter tävling, mästerskap efter mästerskap, ställdes in eller flyttades fram. Vi har kommit fram till att det finns ett värde i att följa traditionen och att det - trots allt - utförts flera högklassiga idrottsbragder under året.  

Idrotten är ett andningshål i tillvaron, inte minst i år, och även om de verkliga bragderna utförs av sjukvårdspersonal kan ett idrottspris fungera som en liten positiv ljuspunkt i tillvaron.  

Många idrottare fick visserligen inte chansen att utföra tilltänkta bragder under året, men förhoppningsvis blir 2021 ett fullmatat idrottsår med herrarnas fotbolls-EM och sommar-OS i Tokyo som höjdpunkter.  

2020 blev ett sönderhackat idrottsår, men vi har plockat fram prestationer av högsta bragdkaratär som ledamöterna i juryn kommer att diskutera den 1 december.  

Kan någon hota Armand Duplantis? Räcker Frida Karlssons eller Linn Svahns skidframgångar hela vägen? Är det inte på tiden att Zlatan Ibrahimovic belönas? 

Här presenteras de hetaste kandidaterna 2020, utan inbördes ordning.  

Han var nära att belönas med Bragdguldet redan som 18-åring för två år sedan, efter EM-guldet i Berlin och första tävlingen över sex meter. Då gick Hanna Öberg före hos juryn. Men i år blir Armand "Mondo" Duplantis svårslagen. 2020 har han brutit ytterligare barriärer och tagit stavhoppet till en ny nivå.  

Under inomhussäsongen, innan coronapandemin satte klorna i idrotten, satte "Mondo" världsrekord två gånger om. Den 8 februari överträffade han Renaud Lavillenies sex år gamla rekord med en centimeter när han klarade 6,17 i polska Torun. En vecka senare var det dags för nytt rekord, när Duplantis hoppade 6,18 vid en gala i Glasgow. Han var högt över ribban i första försöket.  

Under sommaren jagade Duplantis legendaren Sergej Bubkas utomhusnotering på 6,14, en höjd som Bubka tog 1994. Vid Diamond League-galan i Rom tog Duplantis 6,15, det högsta någon hoppat utomhus. Totalt sett under året hoppade Duplantis 14 gånger över drömgränsen sex meter  i tio olika tävlingar. Han vann samtliga, med en genomsnittlig segermarginal på nästan 25 centimeter.  

Armand Duplantis rankas av det internationella friidrottsförbundet, World Athletics, som etta totalt sett på herrsidan

I vintras tog Henrik Harlaut guld i X-games i big air och blev därmed den skidåkare med flest antal medaljer totalt sett i den prestigeladdade tävlingen. Guldet var Harlauts sjunde i X-games och den tolfte medaljen (sju guld, fem silver). Harlaut passerade legendaren Tanner Hall efter trick i sina hopp som han aldrig utfört i tävling tidigare.  

Harlaut, 29 år och från Sollentuna, tog sitt första guld i X-games redan 2013. Sex av de sju gulden har kommit i big air, det sjunde i slopestyle.   

Tog sitt lag Tampa Bay Lightning till Stanley Cup-titeln och vann också pris som slutspelets mest värdefulla spelare, Conn Smythe Trophy, vilket bara två svenskar gjort tidigare (Nicklas Lidström 2002 och Henrik Zetterberg 2008). Victor Hedman gjorde tio mål under slutspelet och blev därmed den back som gjort flest slutspelsmål på 26 år. Bara två backar har gjort fler mål i ett och samma slutspel, Paul Coffey, som gjorde tolv mål 1985 och Brian Leetch som gjorde elva mål 1994.  

2018 vann Hedman Victor Norris Trophy för bästa back och i år var han nominerad för fjärde året i rad. 29-årige Hedman har spelat i Tampa Bay Lightning i elva år och har på sin meritlista bland annat även ett VM-guld med Tre Kronor 2017.  

Han har funnits med i diskussionen kring Bragdguldet många gånger, men aldrig fått priset. Faktum är att endast tre fotbollsspelare belönats med Bragdguldet individuellt: Sven Rydell 1931, Agne Simonsson 1959 och Ove Kindvall 1969. Fotbollen har ytterligare två bragdguld: Malmö FF för finalplatsen i Europacupen 1979 och herrlandslaget för VM-bronset 1994.  

Zlatan Ibrahimovic kan se tillbaka på ännu ett spektakulärt år i karriären. I januari kom han tillbaka till italienska Milan och han satte avtryck direkt. Milan klättrade till en slutlig sjätteplats i tabellen och Ibrahimovic gjorde tio ligamål på 18 matcher.  

Den innevarande säsongen har Milan, och Zlatan Ibrahimovic, inlett på bästa sätt. Milan toppar tabellen efter sju omgångar med 17 poäng och det är en 39-årig svensk som leder laget. Zlatan toppar skytteligan med åtta mål, trots att han missat flera matcher på grund av covid-19.  

Frida Karlsson fick sitt stora internationella genombrott vid skid-VM i Seefeld 2019, där hon tog guld i stafett, silver på 10 kilometer klassiskt och brons på tremilen i den fria stilen. Efter detta fanns hennes namn med långt fram i diskussionen kring Bragdguldet förra året, men Tove Alexanderssons tre VM-guld i orientering smällde högre.  

Efter det stora genombrottet var förväntningarna höga på Frida Karlsson, men fjolårssäsongen blev minst sagt omtumlande. Efter världscuppremiären i Ruka belades Frida med tävlingsförbud, av hälsoskäl, och det tog mer än två månader innan hon tilläts stå på startlinjen igen.  

Comebacken skedde i Falun, där Frida kom på nionde plats efter att ha tröttnat i slutskedet av loppet.  

En månad senare fick hon kliva upp överst på pallen, för första gången i världscupen. Faktum är att segern i Holmenkollen var hennes första pallplacering någonsin i världscupen. Och detta efter ett bragdartat lopp, där hon, tillsammans med landslagskompisen Ebba Andersson, jagade ifatt sportens suverän Therese Johaug. I sista backen tog sig Frida förbi norskan och höll undan in i mål. Ett lyckat skidbyte bidrog till segern. Loppet i Holmenkollen blev avslutningen på säsongen.  

Efter VM-guldet i Qatar i fjol var Daniel Ståhl förste utmanare till Tove Alexandersson i kampen om Bragdguldet. Bragdjuryn valde Alexandersson efter hennes tre VM-guld i orientering. I år har Ståhl svarat för nya bragder i diskusringen. Det blev inget OS, där han annars varit favorit, så Spårvägen-kastaren fick lägga om fokus till Diamond League-cirkusen i första hand. Med tolv tävlingar över 68 meter gjorde Daniel Ståhl lika många som alla övriga kastare fick ihop tillsammans. Bästa resultatet kom i Sollentuna där han vräkte iväg diskusen hela 71,37, bäst i världen för femte året i rad.  

Kom från "ingenstans" som 20-åring och tog hem totalsegern i sprintvärldscupen, efter tre segrar individuellt och även två i teamsprint. Linn Svahns genombrott i skidvärlden var vinterns händelse. Första segern kom i Davos före jul och sedan följde hon upp med triumfer i Dresden och Falun. Tillsammans med Maja Dahlqvist vann Svahn två segrar i teamsprint, i Planica och Dresden. Förutom segrarna blev det även en tredjeplats individuellt, i norska Konnerud. Svahn blev andra svenska kvinnliga skidåkare att vinna en totalseger i världscupen, efter att Stina Nilsson tagit hem sprintcupen säsongen 2018-19.  

Källa - 2020-11-22 09:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Zlatan senaste nytt
  2. Zlatan senaste nytt
  3. Zlatan senaste nytt
  4. Zlatan senaste nytt
  5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
  6. Zlatan senaste nytt
  7. Zlatan senaste nytt
  8. Schackets zlatan
  9. Fotbollsgalan Zlatan
  10. Fotbollsgalan svt nyheter

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+