Nioårige Tim Ska bli som Rapinoe när jag blir stor

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

Nioårige Tim Ska bli som Rapinoe när jag blir stor - Förut handlade det om Zlatan eller Becker. Nu har fotbollsgalna pojkar fått helt nya förebilder. "Det är bara kvinnliga spelare som gäller", säger en pappa.

På golvet, i soffan, på skrivbordet, i sängen. Överallt i Tim Knapp Johnssons sovrum ligger stora och små fotbollar i högar. Han har precis fyllt nio år och har spelat vänsterytter eller forward i Hammarby sedan fyraårsåldern. Målet är att bli fotbollsproffs på heltid - allra helst precis som amerikanska anfallsstjärnan Megan Rapinoe.

- Hon är teknisk, behandlar bollen bra och gör sitt jobb på planen. Jag vill bli som henne när jag blir stor, säger Tim och visar sina fotbollsmål som står uppställda på rad i hallen.

Intresset för VM har i år fått ett rejält uppsving, speciellt efter kvartfinalvinsten mot Tyskland. Antalet journalister som rest till Frankrike för att följa turneringen har fördubblats jämfört med föregående VM i Kanada, samtidigt som land efter land slår tittarrekord framför teven.

Både Tim och hans mamma Lisa Knapp Johnsson håller med om att både kompisar och föräldrar engagerat sig betydligt mer i år jämfört med tidigare.

- Jag märker en jätteskillnad också hos min dotter som spelar fotboll. Hon har fått nya förebilder, säger mamma Lisa Knapp Johnsson.

Tim dricker te ur fotbollsformad mugg och rynkar pannan när vi börjar prata om skillnaden mellan dam- och herrfotboll. Efter en stunds betänketid konstaterar han:

- Egentligen är det ingen skillnad.

- Eller jo förresten, herrarna får mer lön. Men det är enda skillnaden.

Fast bland kompisarna märker han ändå att snacket inte går lika varmt efter en match där tjejer spelat, kontra exempelvis herr-VM förra året.

- Ibland sa jag "såg du matchen igår" och då var det ingen som hade det. Så var det inte på VM förra året. Men det kanske blir ändring nu när det gick så bra för dem.

Årets starkaste VM-minne är från när Sverige gjorde sitt andra mål och knep bronsmedaljen, säger Tim. Under de svenska matcherna har han suttit bänkad framför tv:n tillsammans med resten av familjen och farfar.

- Sverige gjorde bra ifrån sig så det var tufft när de åkte ut. De hade spelet så det är bra att de fick medalj i alla fall, säger han.

Den svenska toppspelaren är utan tvekan Kosovare Asllani "för att hon vågar utmana", tillägger han.

- Och så har hon nummer nio på tröjan precis som jag.

Även matcherna utan Sverige, som finalen mellan USA och Nederländerna, såg han med största entusiasm. USA var definitivt värda vinnare, säger han.

- Nederländerna var inte lika bra som i EM 2017, och målvakten stod bara still så här när bollen kom, säger han och kurar ihop sig med händerna framför knäna.

Även på andra håll i landet har pojkar i alla åldrar fått nya förebilder. På en fotbollsplan i Varberg skjuter exempelvis syskonen Isak, fem år, och Filip, åtta, straffar på varandra, berättar deras pappa Anders Söderberg Clemes. Men skillnaden från innan bronsbragden är att de inte låtsas vara Zlatan eller Becker - utan Fischer och Lindahl.

- Jag har sett ett jätteskifte sedan VM började. De har följt varenda match och nu är det bara kvinnliga spelare som gäller. Det är helt klart en spännande trend, säger han.

Att intresset för damfotboll ökat märks även i försäljningen av fotbollströjor, enligt Sveriges största fotbollsbutik online Unisport.

- Det är en större skillnad än vi någonsin kunnat tänka oss, både i försäljning och i samarbetet med leverantörerna, säger företagets marknadschef Erik Brännström.

Landslagtröjorna för damlandslaget har sålt tio gånger mer än under det senaste VM:et i Kanada 2015. Jämfört med herrarnas mästerskap i fjol har tröjorna i dammodell sålt 123 procent mer.

- Så vi har absolut märkt ett ökat intresse. Det är kul att det slår igenom på alla plan.

För Tim Knapp Johnsson i Stockholm har det blivit dags att gå ut och lira lite. Han sätter på sig Sverigetröjan, snörar på sig fotbollskorna och väljer omsorgsfullt vilken av de ungefär 20 bollarna som ska få följa med ned till gräsmattan.

- Det gäller att vara noga om man ska bli lika bra som Rapinoe.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-08 18:42

  Mest läst:
 1. Zlatan senaste nytt
 2. Zlatan senaste nytt
 3. Zlatan senaste nytt
 4. Zlatan senaste nytt
 5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
 6. Zlatan senaste nytt
 7. Zlatan senaste nytt
 8. Zlatan senaste nytt
 9. Zlatan senaste nytt
 10. Fotbollsgalan Zlatan

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+