Bakgrunden till det märkliga fallet Assange

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bakgrunden till det märkliga fallet Assange Senaste nytt om flyktingkrisen

Bakgrunden till det märkliga fallet Assange - Wikileaks grundare Julian Assange har uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London sedan 2012. SvD reder ut bakgrunden till det märkliga fallet.

Den tidigare datahackaren Julian Assange, 46, kommer från Australien och är grundare av och talesperson för visselblåsarsajten Wikileaks, som han startade 2006. Han är tidigare dömd av en australisk domstol för hackerbrott mot ett telekomföretag. Julian Assange har en son med en tidigare fru och har bland annat studerat vid University of Melbourne.

Assange hamnade i onåd hos amerikansk polis och underrättelsemyndigheter när Wikileaks började publicera läckta amerikanska underrättelsedokument. Sajtens uppmärksamhet steg särskilt sedan Wikileaks under 2010 släppte en stor mängd material som stulits av den amerikanska soldaten Bradley Manning, numera Chelsea Manning. Wikileaks publicerade bland annat även en stor mängd mejl som stulits från Demokraterna inför presidentvalet 2016.

Efter ett besök i Sverige 2010 anklagades Julian Assange för sexuella övergrepp av två kvinnor. I november skickade svenska myndigheter en begäran till brittisk polis om att få Assange gripen för att kunna förhöra honom. Han grips av brittisk polis i december 2010 men släpptes strax efteråt mot borgen. Efter en juridisk strid om utlämningsbeslutet, som Assange förlorade, tog han sin tillflykt till Ecuadors ambassad i västra London, strax söder om Hyde Park. Där har han uppehållit sig sedan dess. Han sökte och fick asyl hos Ecuador 2012 och blev ecuadoriansk medborgare i slutet av 2017.

De svenska brottsmisstankarna är numera avskrivna. Det brittiska beslutet av en domare vid domstolen Westminster Magistrates’ Court rör arresteringsordern mot Assange, som varit i kraft i flera år. Assanges advokat Mark Summers hävdade att ordern spelat ut sin roll eftersom Sverige inte längre vill få tag på Assange, men brittiska åklagare argumenterade emot den åsikten. Domaren Emma Arbuthnot gick på åklagarens argument om att Assange inte ska belönas för att ha avvikit från polisen medan han var misstänkt.

Assange löper risk att USA kräver att få honom utlämnad för misstänkta brott som spionage, konspiration och stöld som uppkommit i samband med Wikileaks publiceringar. Potentiellt sett kan de brotten ge livstids fängelse i USA. Justitieminister Jeff Sessions sa 2017 att det är "prioriterat" att få Assange gripen. Huruvida han misstänks för något konkret brott i USA är dock inte känt.

Julian Assange själv har inte kommenterat hur han ska göra. Men mycket tyder på att han blir kvar på Ecuadors ambassad. Ett alternativ är att Ecuador, där Assange är medborgare, arrangerar för honom att resa dit. En sådan lösning kompliceras dock av att brittiska myndigheter hittills vägrat ge Assange diplomatisk status, vilket Ecuador krävt. Men den skulle han kunna ta sig till en flygplats utan risk att gripas. Hans advokater hävdar att han lider av diverse psykiska problem efter den långa tiden - fem år - i ambassadsbyggnaden.

Källa - 2018-02-06 15:28

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+