Folkomröstningen splittrar Tysklands turkar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Folkomröstningen splittrar Tysklands turkar Senaste nytt om flyktingkrisen

Folkomröstningen splittrar Tysklands turkar - Efter många turer klev Turkiets utrikesminister upp på verandan till generalkonsulns residens i Hamburg. Inför ett par hundra jublande anhängare förklarade Mevlüt Çavusoglu sin lojalitet med Tysklands nära tre miljoner turkiskättade invånare.

- Ingen kan bryta vår förbindelse! Vi finns alltid där för er! ropade han, enligt Der Spiegel.

Myndigheterna i den tyska miljonstaden hade gjort sitt bästa för att stoppa mötet i början av mars, men utan ett formellt inreseförbud utfärdat av regeringen i Berlin fanns det inte mycket de kunde göra.

Om den turkiska regeringens band till diasporan är obrutet kan man inte säga detsamma om andan tyskturkar sinsemellan. Erdogans planer på en ny grundlag som skulle ge honom betydligt mer makt har skapat en djup spricka i Tysklands största minoritetsgrupp. Underrättelsechefen Hans-Georg Maassen varnar för att konflikten kan sluta i våld.

- Splittringen kunde inte ha varit större. Många människor pratar inte ens med varandra längre, de kastar bara beskyllningar på varandra. Jag fruktar att den här situationen kan skapa en klyfta i samhället, som vi under de kommande åren måste göra vårt bästa för att överbrygga. Det kommer att bli svårt, säger Gökay Sofuoglu, ordförande för Turkiska förbundet i Tyskland (TGD), till TT.

Oenigheten är inte ny. Vad som däremot är nytt är att den orkestreras och eldas på direkt från regeringen i Ankara, säger Sofuoglu.

- Man kallar dem med en annan uppfattning om den nya grundlagen för fosterlandsförrädare och terrorister. Det har vi inte sett tidigare.

Ahmet Toprak är professor vid högskolan i Dortmund och forskar om integration bland tyskturkar. Han delar bilden att upptakten till vårens folkomröstning har slitit isär den tyskturkiska gruppen - antingen är man för eller mot Erdogan.

- Om man är för yttrar man ingen kritik, och gör man det ändå är man per automatik plötsligt mot alla turkar. Det är den stämning som råder, säger han.

Den som är "mot" den turkiske presidenten får räkna med ärekränkning på bästa nyhetsplats. "Frau Hitler" kallades Angela Merkel på framsidan till fredagens upplaga av den regeringstrogna turkiska tidningen Gunes, ackompanjerat av ett montage av den tyska förbundskanslern med tandborstmustasch och armbindel med hakkors.

Merkel har hamnat i Erdogans skottlinje sedan flera turkiska ministrar hindrats från att hålla valmöten i Tyskland. De många parallellerna till nazismen framförs ofta av Erdogan själv, så även nu i helgen

- Du använder just nu nazimetoder, sade Erdogan på söndagen i ett tv-sänt tal, syftande på Merkel och användande turkiskans informella "du" snarare än "ni", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Turkar och tyskar drivs därmed alltmer isär, kommenterar Gökay Sofuoglu.

- Den splittringen finns redan, och förstärks när Erdogan gör sina nazistjämförelser. Det är en medveten provokation. Han vill framställa sig som offer, och sedan visa sig stark i offerrollen och säga: Jag är stark nog att försvara era rättigheter mot de dumma tyskarna, säger han.

Omkring 2,85 miljoner människor med bakgrund i Turkiet är bosatta i Tyskland, vilket gör dem till den största invandrargruppen.

Cirka 1,5 miljoner är enbart turkiska medborgare, de flesta av dem med permanent uppehållstillstånd.

Cirka 1,35 miljoner är tyska medborgare med turkisk bakgrund. 530 000 av dem har dubbelt medborgarskap, övriga 800 000 har enbart tyskt medborgarskap.

Många turkar kom som arbetskraftsinvandrare till Tyskland i början av 1960-talet, och som politiska asylsökande efter militärkuppen 1980.

Källa: Der Spiegel, SRF, Bundeszentrale für politische Bildung

Källa - 2017-03-19 14:56

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+