Hjälp Somalia att självt bestämma.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hjälp Somalia att självt bestämma. - Avspänningen mellan Etiopien och Eritrea har gett mersmak. Nu vill EU med Sverige i spetsen kraftsamla för att ge stöd till Somalia. Framgångarna på Afrikas horn visar också att EU bör gå varsamt fram.

Men när det internationella samfundet bestämmer sig för att bygga stabila stater brukar resultaten variera. Somalia är ett högriskprojekt och tidigare satsningar har haft begränsad framgång.

Förutsättningarna ser något annorlunda ut idag. Landet fick en ny president 2017. Valet präglades av korruption och endast ett begränsat antal personer, själva parlamentariker, fick rösta. Men president Mohamed Abdullahi Mohamed är populär i landet och det har öppnat upp för möjliga förändringar.

Samtidigt är Somalia fortfarande ett hopkok av bekymmer.

Korruptionen hämmar mycket av utvecklingen. På Transparency Internationals rankning över världens mest korrupta länder hamnar Somalia sist av alla 180 stater som är med på listan.

Väpnade konflikter, torka och andra naturkatastrofer har skapat en ohållbar situation för många av Somalias drygt 14 miljoner invånare. Landet har 2,5 miljoner flyktingar inom landet och nästan 1 miljon har flytt till grannländerna enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Via hjälp från utländska styrkor har Somalia lyckats återta vissa områden från terroristgruppen Al-Shabaab. Men Somalias militär är i stort behov av en uppgradering för att hindra att terrorgruppen återigen vinner mark.

Biståndet till Somalia från EU är stort. Enbart Sverige gav 694 miljoner kronor till landet 2017. Stödet har gett vissa resultat men risken är att pengar pumpas in i ett land som endast på papperet har sunda strategier för hur pengarna ska användas.

Framgångarna mellan Etiopien och Eritrea berodde till stor del på en reformvänlig president i Etiopien. EU borde gå varsamt fram för att inte störa vad som kan bli en naturlig utveckling på Afrikas horn. Det är bättre om Somalia lyckas arbeta fram avtal med sina grannar än att landet förlitar sig på EU:s generositet.

Det finns vissa tecken på framsteg. Etiopiens president vill ta bort handelsbarriärerna mellan de båda staterna. Etiopien kommer att investera i fyra nya hamnar i Somalia och utveckla infrastruktur för att koppla samman länderna. Sådana projekt kan ha stor effekt på Somalias ekonomi, som till stor del är beroende av donationer och pengar som skickas hem från den somaliska diasporan.

Somalias väg mot en funktionell demokrati med en stark ekonomi är lång och snårig. Internationella och mellanstatliga samarbeten ska främjas och EU kan spela en viktig roll i Somalias framtid genom stöd till vissa sektorer. Målsättningen att genomföra fria val till år 2020 är en viktig förutsättning för Somalias framtid och där kan EU bidra med kunskap.

Källa - 2018-07-18 17:32

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+