Ibrahim, 8, sover i en kall lagerlokal

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Ibrahim, 8, sover i en kall lagerlokal - BELGRAD. Ibrahim, 8, har ryggsäcken redo.

Efter fyra månaders väntan i en övergiven lagerlokal i Serbien är det hans tur.

Efter flera misslyckanden ska han återigen vandra i timmar genom snön för att försöka smyga förbi 10000 ungerska gränspoliser.

Om den farliga och dyra operationen lyckas kommer han till Sverige.

Klockan närmar sig sex på kvällen. Mörkret har lagt sig över parken Luke Celovica i centrala Belgrad.

När det fortfarande var varmt hade flyktingar och migranter slagit läger här. Med vintern tömdes parken och omkring 2 000 människor flyttade in i övergivna lokaler bakom busstationen mittemot parken.

Situationen där kan enklast beskrivas som en humanitär katastrof.

Bristen är konstant på mat, kläder, skor och mediciner.

I ett försök att tvinga bort människor därifrån krävde den serbiska regeringen i november att hjälporganisationer och frivilliga skulle upphöra med att dela ut förnödenheter till de utslagna flyktingarna och migranter som blivit strandade i Serbien.

En som väntat i fyra månader är åttaårige Ibrahim från provinsen Nangarhar i östra Afghanistan.

Varje kväll samlas han och andra unga afghaner och pakistanier i parken. De som är på väg härifrån, med destination mot EU, har samlats nära dofterna av kyckling och burgare som fräser på grillen i en snabbmatsrestaurang. Rycksäckarna ligger i en hög på ett bord.

Ibrahim och storebror Sabor Arab, 17, är klara för avfärd. De har flera lager tröjor och jackor på sig. Ibrahim har ett par enkla promenadskor, knappast anpassade för snön och terrängen som väntar. Storebror öppnar jackan och drar upp en dragkedja i en innerficka. Han har några sedlar och en telefon - den är avstängd, för att spara batteriet.

Ibrahim gäspar. Han har svårt att sova på nätterna. Det är kallt, och röken från brasorna i lagerlokalerna sticker i hals och ögon. Under de fyra månader som bröderna varit fast i Serbien har kvinnor och familjer evakuerats allteftersom kölden tilltagit. De som är kvar i det provisoriska lägret är nästan uteslutande män, många barn.

De flesta vi träffar väljer att stanna kvar i centrala Belgrad av samma skäl som Ibrahim och Sabor. De vill lämna Serbien så snart som möjligt och då behöver de vara nära smugglarna som håller till i huvudstaden.

Sedan återstår hindret att smyga sig förbi 10000 ungerska gränspoliser. Nu förstärks de med ytterligare 580 gränsjägare som fått i uppgift av landets nationalistiska regering att jaga "illegala invandrare". Kraven för att bli en sådan jägare är att vara ostraffad och gärna kunna kampsport.

De som trots allt lyckats ta sig in i Ungern, fastnat där eller sökt asyl, riskerar att placeras i ett tältläger vid gränsen mot Österrike. Inom kort ändras migrationslagarna i Ungern vilket kommer medföra att samtliga asylsökande i Ungern, kanske uppemot tusen personer och inklusive barn, ska placeras i slutna förvar, berättar Lydia Gall, utredare på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Förvar finns i Sverige också, men där placeras generellt personer som fått avslag i alla juridiska instanser, och som det finns misstanke ska hålla sig undan utvisning.

Hon har samlat hundratals vittnesmål från människor som blivit brutalt misshandlade och förnedrade av gränsvakter i Bulgarien och Ungern, men på senare tid har allt fler oroande uppgifter kommit även från Kroatien. Många vittnesmål beskriver hur poliser i EU-länderna Bulgarien och Ungern trots extremkyla tvingar människor att ta av sig varma jackor och skor. Ofta blir de även bestulna på mobiler, om de är av finare modell. Flera afghanska och pakistanska barn och unga vuxna som vi träffat i Belgrad har liknande erfarenheter.


De hällde kallt vatten över oss

Elvaårige afghanen Aziz Khan stoppades av gränspolisen i Ungern för en vecka sedan. Alla i hans grupp fick ta av sig jackor och skor i kölden.

-De hällde kallt vatten över oss. Jag frös väldigt mycket, säger han.

Handlingarna visar att det inte bara är människor som lyder order, utan om en omänsklig grymhet, anser Lydia Gall.

- Det är en extraordinär form av våld, förödmjukelse och grymhet, säger hon och beskriver vittnesmål där gränspoliser skrattar, filmar, tar selfies och på andra sätt hånar människorna som stoppas när de smugglas över gränsen.

Som internationella organisationer, däribland Human Rights Watch, har larmat EU-politikerna i Bryssel. Men inget händer.

- Detta är Europa. Vi har regler. Om inte de följs, måste det få konsekvenser, säger Lydia Gall.

Vid parken i Belgrad kånkar åttaårige Ibrahim med en tung väska som egentligen borde innehålla läxböcker.

Han hoppas på att få följa med smugglarna så att han kan komma till Sverige - ett bra land, har han hört från andra.

Men Ibrahim känner också oro. En månad tidigare försökte han och storebrodern korsa gränsen, men där stod de ungerska polismännen och väntade på dem. Och de var hänsynslösa.

- Jag är rädd att polisen ska slå mig, säger Ibrahim. De har slagit mig förut.

Källa - 2017-01-21 06:04

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+