Kapten riskerar fängelse och hyllas som hjälte

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kapten riskerar fängelse och hyllas som hjälte Senaste nytt om flyktingkrisen

Kapten riskerar fängelse och hyllas som hjälte - Hela Tyskland sluter upp bakom tyska flyktingskeppet Sea Watchs kapten Carola Rackete. Hon trotsade förbudet att anlöpa italienska Lampedusa - och riskerar nu upp till tio års fängelse.

BONN Fronten mot Italien är kompakt - Tysklands utrikesminister Heiko Maas, förbundspresident Frank-Walter Steinmeier och inrikesminister Horst Seehofer går alla till attack mot det italienska beslutet att sätta Carola Rackete i husarrest.

- Den som räddar liv är ingen brottsling, manade i söndags kväll Tysklands förbundspresident.

Svaret från Italiens inrikesminister Matteo Salvini från nationalistpartiet Lega kom omedelbart.

- Vi ber vänligt Tysklands president att bry sig om vad som händer i Tyskland och, om möjligt, be sina medborgare att inte bryta mot italienska lagar.

Det var natten till lördagen som Rackete beslutade att trotsa Italiens förbud att anlöpa Italien med ett 40-tal flyktingar som Sea Watch 3 räddat från en säker död i Medelhavet.

- Basta! I detta ögonblick går vi in till Lampedusa.

- Ingen annan tar ansvar och nu är det upp till oss, till cpt. Rackete och hennes besättning, att bringa de räddade i säkerhet, skrev 31-åriga kapten Carola Rackete på Twitter strax innan hon styrde in i hamnen och tryckte upp en polisbåt mot kajen som hade försökt stoppa skeppet.

Sea Watch 3 som tillhör den tyska flyktingorganisationen Sea Watch hade tagit upp flyktingarna redan den 12 juni utanför den libyska kusten men fann ingen europeisk hamn att anlöpa.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini beskriver Sea Watch 3 som ett "piratskepp" och anklagar Caroline Racketer och organisationen Sea Watch för att gå människosmugglarnas smutsiga ärenden.

- Bara för att man är vit, rik och tysk måste man inte gå Italien på nerverna. Hjälp barnen i Tyskland i stället, kritiserade han på Twitter.

I Tyskland har Caroline Racketer under tiden blivit något av en hjälte. I sociala medier har det startats en petition - #freecarola - där det samlas in pengar för rättegångskostnader och för eventuellt penningstraff på ända upp till en halv miljon kronor. På söndagskvällen hade omräknat sex miljoner kronor samlats.

I värsta fall hotar fängelsestraff på upp till tio år. Enligt italienska medier väntas Rackete släppas i väntan på rättegång.

Rackete beskylls av de italienska myndigheterna för medverkan till illegal invandring och för att olagligt intrång på italienskt territorium. Dessutom för att ha skadat italienska poliser vid manövern i hamnen.

Men hon försvarar sig med att vattenförråden på skeppet höll på att ta slut, att avskräde tornade upp och att flera av flyktingarna var självmordshotade.

De 40 migranterna har fått gå i land och befinner sig på ett mottagningscenter, i väntan på att resa till Frankrike, Tyskland, Finland, Luxemburg och Portugal.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-01 11:33

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+