Kurder Ställ IS krigare inför rätta i Syrien

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Kurder Ställ IS krigare inför rätta i Syrien Senaste nytt om flyktingkrisen

Kurder Ställ IS krigare inför rätta i Syrien - Fler än 1 500 utländska barn - okänt hur många svenska - vars föräldrar anslutit sig till IS uppges i dag sitta i flyktingläger i norra Syrien. En kurdisk företrädare säger att barnens föräldrar kan komma att ställas inför rätta på plats.

"Vi måste hitta en väg som kan garantera rättvisa", säger Amjad Othman till SvD.

Osäkerheten om möjligheten att ställa europeiska IS-krigare inför rätta i inhemska domstolar skapar oro bland kurder i norra Syrien.

Det säger Amjad Othman, talesperson för Syriska demokratiska rådet (SDC), när SvD når honom på telefon under hans besök till Erbil, den självstyrande kurdiska regionens huvudstad i norra Irak.

-Om IS-krigarna återvänder till sina hemländer utan att få straff för sina handlingar, hur kan vi garantera att de inte vänder tillbaka till oss? säger Othman.

SvD publicerade tidigare en guide om hur olika länder hanterar sina IS-resenärer.

Sedan uppmaningen från USA:s president Donald Trump till europeiska länder att ta hem egna medborgare som anslutit sig till IS och sedan tillfångatagits i Syrien och Irak, så har debatten om också Sveriges ansvar för sina medborgare blivit aktuellt.

Kurderna i norra Syrien har länge försökt att få Sverige och andra europeiska länger att ta hem landsmän som stridit för IS. Svenska regeringen har å sin sida sagt att man inte kommer att hjälpa svenskar som stridit för IS att återvända hem.

Samtidigt som justitieminister Morgan Johansson (S) på torsdagen lade fram sitt förslag som skärpta terrorlagar, så undersöker alltså kurder i norra Syrien möjligheten att ställa IS-krigare inför rätta på plats.

Det handlar om att hitta vägar för att säkra att människor som begått brott i IS namn också kan lagföras i domstol, säger Amjad Othman vid SDC, som är knutet till den kurdisk-arabiska alliansen SDF, som i dag håller misstänkta IS-medlemmar i förvar i norra Syrien.

- Alternativet vi undersöker i dag är att ha specialiserade domstolar på plats hos oss som kan ställa de här medlemmarna inför rätta. Men vi behöver ett internationellt stöd med bland annat experter för att kunna göra det. Det är ett förslag, en idé som vi tittar på för att hitta en lösning för det här problemet, säger Amjad Othman till SvD.

I botten finns en oro hos kurderna för bland annat de europeiska länder - som Sverige tillhör i väntan på att det senaste lagförslaget kan träda i kraft - som inte kriminaliserat deltagande och samröre med terrorgrupper. Diskussionen om svårigheter att bedriva effektiva brottsutredningar är ytterligare ett orosmoln, säger Othman.

Abdulkarim Omar, ansvarig för utrikesfrågor i kurdiskkontrollerade området Rojava i nordöstra Syrien, säger till SvD att många länder inte gör "det de ska".

- De vill inte ta ansvar för sina medborgare. De tänker att "de är så farliga för oss och därför vill vi inte tillåta dem återvända". Men de har väldigt fel här, därför att om vi har dem här hos oss betyder det inte att de är inte farliga för er, säger Omar till SvD.

- IS var hos oss, men de har varit en fara för hela mänskligheten. Därför fanns det ett samarbete mellan oss och koalitionen för att kämpa IS och resultatet blev att IS försvinner sakta, sakta, säger Abdulkarim Omar.

Många utländska IS-anslutna har barn som nu lever under svåra förhållanden i flyktingläger i nordöstra Syrien. En uppskattning är att det totalt i dag finns 1 500 barn från utländska familjer - och lika många från inhemska IS-familjer, säger Abdulkarim Omar.

- Vi fördelar kvinnor och barn till tre olika flyktingläger, Al-Hol, Roj, och Ain Issa. Men IS-soldater sitter i fängelser. De är instängda. I båda fallen kan de inte lämna lägret eller fängslet fritt, säger Abdulkarim Omar.

Abdulkarim Omar konstaterar att behovet av mat, medicin och annat stöd är stort och hävdar att världssamfundet och FN i dag bara täcker "fem procent" av det.

Enligt FN har sedan december minst 61 nyfödda barn dött under flykt från områden där strider mot IS pågår, framför allt på grund av hypotermi (nedkylning), antingen på väg eller kort efter att ha anlänt till Al-Hol, ett av flyktinglägren där IS-medlemmars familjer finns.

Majoriteten av IS-resenärerna har enligt Abdulkarim Omar inga dokument som möjliggör för dem att återvända till sina hemländer.

Han varnar samtidigt om konsekvenserna om man inte agerar snabbt för avradikalisera dem.

- Varje land måste se till att rehabilitera kvinnor och barn och återintegrera dem i sina samhällen. Det här är en stor börda. Vi kan inte lösa det här problemet ensamma.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-02-28 18:22

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+