Liberaler Vi vill ha Sabuni som ny partiledare

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Liberaler Vi vill ha Sabuni som ny partiledare Senaste nytt om flyktingkrisen

Liberaler Vi vill ha Sabuni som ny partiledare - Det är dags nu, Jan Björklund, att lämna över ledarskapet. Vi anser att Nyamko Sabuni är rätt person att leda vårt parti och utveckla vår politik. Det skriver de båda liberala kommunpolitikerna Anders Cnattingius och Henrik Thorsell.

Liberalerna gjorde för andra gången ett dåligt riksdagsval under Jan Björklunds ledning. Jan Björklund bör nu ta konsekvenserna och ställa sin post till förfogande.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vi anser att nästa partiledare för vårt parti bör vara Nyamko Sabuni. Få som hon har visat att hon har förmågan att formulera och viljan att genomföra en vettig politik för en av Sveriges absolut viktigaste frågor, flyktinginvandringen och integrationen.

Få mänskliga tillgångar har samtidigt förslösats så inom vårt parti som Nyamko Sabuni. I en tid då tomt politiskt poserande gentemot Sverigedemokraterna uppenbarligen bedömdes ha större betydelse inom Alliansregeringen än klarsynthet och substans, offrades Sabuni och petades från posten som jämställdhets- och integrationspolitiker. Att vår partiledning stillatigande lät det ske är och förblir ett obegripligt misstag som vi behöver rätta till omgående. Nu behöver vi en ny partiledning som ges tillräcklig tid till nästa val att utveckla partiet till ett mer relevant alternativ för den borgerligt sinnade delen av väljarkåren.

Sverige går snart mot en ekonomisk avmattning och en lågkonjunktur. Vi gör det med en betydande del av flyktinginvandrare alltjämt utanför den reguljära arbetsmarknaden och där det ekonomiska ansvaret för de som fått uppehållstillstånd successivt flyttas över till kommunerna. Till detta kommer anhöriginvandring som alltid har utgjort en betydande del av den totala migrationen. Det kommer sammantaget sätta hård press på kommunernas ekonomi. Vi ser samtidigt utveckling av parallellsamhällen som kringskär många ungdomars och kvinnors liv på ett sätt som en betydande det av politiska etablissemanget fortsätter ha förvånansvärt svårt att ta till sig. Ett större svek av samhället får man leta efter.

Nyamko Sabuni har på ett förtjänstfullt sätt skisserat en migrations- och integrationspolitik som hänger ihop. Det handlar om en offensiv internationell solidaritetspolitik som innebär bland annat effektiv fattigdomsbekämpning, tullättnader för fattiga länder gentemot EU, freds- och demokratibyggande insatser och stärkta resurser till UNHCR. Sverige ska fortsatt ta solidariskt ansvar, men utifrån en långsiktig analys av välfärdens förutsättningar, arbetsmarknadens behov och säkerheten. Fokus ska ligga på konventionsflyktingar och arbetskraftinvandring samtidigt som asylrätten värnas på ett sätt så att det inte främst är de pojkar och män som har förmåga och ekonomiska resurser att ta sig till Sverige som gynnas.

Det framtida arbetet med integration ska vägledas av principen att lika höga krav ska gälla alla, även dem som är nya i vårt land. Insatser för att öka livschanser ska paras med tydlig förväntan på stort personligt ansvarstagande, att man gör rätt för sig och bidrar till samhället. De grundläggande värden som vårt samhälle vilar på ska försvaras både i ord och handling, oavsett vilken stadsdel eller landsdel man befinner sig i.

Liberalerna rymmer självfallet fler politiska talanger än Sabuni. I Skåne har kommunalrådet i Landskrona, Torkild Strandberg, visat hur man med jordnära och pragmatisk liberal politik vänder utvecklingen i en kommun samtidigt som man håller de mörkare krafterna stången.

Riksdagsledamoten Mats Persson från Lund har som få lyft fram liberala värden som strävsamhet, en bättre fungerande arbetsmarknad för lågutbildade och fri företagsamhet. Det är bara två exempel på liberala företrädare från Skåne som vi anser, med Sabuni i ledningen, har de nödvändiga egenskaperna för att vända partiet på rätt köl.

Jan Björklund är en slipad debattör vars insatser för kunskapsskolans återkomst till Sverige inte kan överskattas, men nu krävs någon annan som tar ledartröjan. Björklunds nästa insats för partiet och för Sverige bör nu vara att ge plats för någon annan. Det är dags nu, Jan, att ge plats för Nyamko Sabuni.

Anders Cnattingius (L)
gruppledare, Vellinge kommun
Henrik Thorsell (L)
ordförande, Vellinge kommun

Källa - 2018-09-19 14:14

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+