Migrantläger bombat många döda

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrantläger bombat många döda Senaste nytt om flyktingkrisen

Migrantläger bombat många döda - Ett migrantläger i närheten av Libyens huvudstad Tripoli flygbombades sent på tisdagen. 40 personer befaras ha mist livet i attacken, som är den dödligaste på flera månader i landet.

I den byggnad som träffades av luftangreppet befann sig 120 människor, enligt Osama Ali, talesperson för räddningsinsatsen. Han uppger att uppåt 40 människor dött och att minst 70 skadats.

- Det är en preliminär bedömning och dödstalet kan komma att stiga.

Ett stort antal ambulanser kallades till platsen. Räddningsarbetare sökte i mörkret efter överlevande bland bråte, nedblodade kläder och sönderslagna saker som tillhörde migranterna.

Flygattacken är såvitt känt den dödligaste sedan styrkor lojala till krigsherren Khalifa Haftar för tre månader sedan inledde en offensiv för att erövra huvudstaden Tripoli som leds av en FN-erkänd regering.

FN:s flyktingorgan UNHCR säger att nyheterna om attacken mot migrantlägret och det stora antalet döda och skadade är mycket oroande.

"Civila ska aldrig vara en måltavla", twittrar organisationen.

Libyen har blivit det huvudsakliga avreselandet för flyktingar och andra migranter som försöker korsa Medelhavet, på grund av att smugglare kunnat utnyttja det kaos som råder i landet sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

I måndags meddelade den organisation som kallar sig Libyens nationella armé (LNA) som leds av krigsherren Khalifa Haftar, att den skulle inleda massiva flygbombningar av huvudstaden.

Ingen har tagit på sig angreppet men regeringen i Tripoli skyllde i ett uttalande den "avskyvärda attacken" på "krigsbrottslingen" Haftar. Mediekanaler lojala till Khalifa Haftar rapporterade under natten att en rad attacker utförts i Tripoli och Tajoura.

Libyen ligger vid Medelhavets södra kust, mellan Tunisien och Algeriet i väster och Egypten i öster. Landet är till ytan fyra gånger så stort som Sverige, med drygt sex miljoner invånare.

Landet styrdes i drygt 40 år av den excentriske och hårdföre diktatorn Muammar Gaddafi, som tog makten i en statskupp 1969. Under arabiska våren 2011 utbröt protester även i Libyen, som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Olika väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar av territoriet. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har en stark närvaro i landet.

Källa: Landguiden

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-03 00:52

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+