Migrationsverket Svårt återgå till generös asylpolitik

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Migrationsverket Svårt återgå till generös asylpolitik - Regeringen välkomnar EU-kommissionens förslag om ett gemensamt asylsystem i EU. Men om reglerna blir verklighet kan Sverige inte återgå till ett mer generöst flyktingmottagande när asylåtstramningarna upphör 2019, skriver Migrationsverket i en analys.

Sedan den 20 juli befinner sig svenskt flyktingmottagande på EU:s miniminivå. Genom tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad anhöriginvandring ska antalet asylsökande som söker sig till Sverige minska, enligt politikerna.

Lagen är tillfällig och kommer att upphöra sommaren 2019. Moderaterna vill att åtstramningarna ska göras permanenta, något som regeringen avvisat.

Men regeringens hållning är tveeggad, eftersom man samtidigt stödjer EU-kommissionens förslag om ett gemensamt asylsystem i EU. Enligt förslaget, som kom i somras, förhindras medlemsländerna att ge permanent uppehållstillstånd till den som söker asyl.

Regeringens preliminära ståndpunkt är att medlemsländerna i undantagsfall ska kunna ha mer generösa regler än vad EU-kommissionens förslag tillåter. Men det kravet är orimligt, menar Migrationsverket i en analys till justitiedepartementet.

Enligt Migrationsverket är EU-kommissionens krav om att medlemsländerna inte ska kunna införa permanenta uppehållstillstånd "absolut nödvändiga" om ett gemensamt system ska bli verklighet.

Migrationsexperten Rickard Olseke tror att det kan bli svårt för Sverige att få igenom ett undantag som möjliggör ett återinförande av permanenta uppehållstillstånd.

- Det är ett dilemma. Å ena sidan vill man ha en gemensam politik, men å andra sidan vill man ha en flexibilitet. Kanske kommer regeringen använda kommissionens förslag för att motivera att vi inte kan återinföra permanenta uppehållstillstånd, säger han.

Däremot innebär EU-kommissionens förslag inget hinder för Sverige att bli mer generöst när det kommer till familjeåterförening för asylsökande. Enligt den tillfälliga lagen nekas personer med alternativt skyddsbehov - majoriteten av de asylsökande - familjeåterförening.

- Jag tror att det kommer att finnas stöd för att behålla delar av den tillfälliga lagen, men inte allt, säger Rickard Olseke.

I slutändan är det dock oklart om EU-kommissionens förslag kommer att bli verklighet. För att förordningen ska gå igenom krävs kvalificerad majoritet i EU:s ministerråd. Men mycket tyder på att bland annat länderna i Östeuropa inte vill se ett gemensamt asylsystem, säger Rickard Olseke.

- EU-kommissionens förslag är ett väldigt stort steg. Kanske ändras formuleringarna så att det ändå blir någon sorts minimiregler, säger han.

SvD har sökt Stefan Löfven och Migrationsverket för en kommentar.

Källa - 2016-09-21 19:02

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+