Så styrde hon sin 18 årige sambo

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så styrde hon sin 18 årige sambo Senaste nytt om flyktingkrisen

Så styrde hon sin 18 årige sambo - VÄSTERÅS. Åklagare Jessica Wenna är övertygad om att 18-åringen begick mordet i Arboga.

För 41-åringen har hon en alternativ teori: Att kvinnan planerade mordet och manipulerade 18-åringen att utföra det.

- Han har fungerat som hennes vapen, säger en Eskilstunabo med insyn i relationen.

I december förra året dök den 18-årige mannen, då 17, upp i svenska rullor för första gången. Han lämnade in en ansökan om uppehållstillstånd till Migrationsverket på luciadagen, den 13 december. Utredningen är fortfarande öppen. Varför det inte finns något beslut vill Migrationsverket inte kommentera.

Ansökan om uppehållstillstånd är en av få handlingar som bekräftar 18-åringens existens i landet. De andra är hindersprövningen till Skatteverket där han och 41-åringen ber om att få gifta sig. Och häktningsframställan där han anklagas för att ha mördat 41-åringens pappa och försökt ta livet av hennes mamma, i en idyllisk sommarstuga vid Hjälmarens strand den 3 augusti i år.

Tre papper som sammanfattar 18-åringens månader i Sverige.

18-åringen är hazar, en folkgrupp som är förföljd i Afghanistan och i praktiken saknar mänskliga rättigheter i landet som styrs av majoritetsgruppen pashtuner.

- Vi är inte värda något i deras ögon. De ser sig själva som riktiga afghaner och tycker att vi är mongoler. Dessutom är de sunnimuslimer och vi är shiamuslimer. De tycker inte att det är en synd att döda oss. Och om de gör det slipper de straff eftersom polis- och domarkåren består av pashtuner, säger en Eskilstunabo från den förtryckta minoriteten.

En terrororganisation som delar ideologi med de tidigare härskarna och förtryckarna i talibanregimen.

Hazarerna demonstrerade för att en planerad kraftledning skulle dras genom ett av deras fattiga områden, som regeringen först hade planerat men sedan ångrat.

Från den här verkligheten flydde 18-åringen. På sin Facebook-sida har han sedan i oktober förra året lagt upp selfies på sig själv, ofta med ett leende på läpparna. Men under den lugna, glada ytan ska hotfullhet ha sipprat ut.

- Andra flyktingar från Afghanistan har varit rädda för honom, säger en person med insyn.

I Sverige lärde 18-åringen känna den 41-åriga kvinnan, vars 42-åriga make hade drunknat under mystiska omständigheter i sjön Hjälmaren bara några månader tidigare. Hon hade nyligen sagt upp sig från jobbet på Eskilstunas socialförvaltning, där hon sysslade med familjehemsplaceringar, för att pröva vingarna som entreprenör i den lukrativa flyktingindustrin.

- Det var under en kort tid. Hon startade eget och försvann ganska snabbt, har Mehmed Hasanbegovic, chef för socialförvaltningen i Eskilstuna berättat för Expressen.

Den ska redan från början ha tagit en destruktiv riktning. 41-åringen beskrivs som en manipulativ person av personer i hennes närhet. Kvinnan ska ha skickat honom för att driva in påstådda skulder, enligt personer i den afghanska minoritetsgemenskapen i Eskilstuna.

Ingen från gruppen har velat ställa upp med namn eller bild. Förutom rädslan för att blanda sig i mordutredningen så beskrivs 18-åringen hotfullhet som skälet.

18-åringen befann sig i stark beroendeställning till kvinnan som tog emot honom i det nya landet.

Snart blev de sambos. I juni skickade 41-åringen in en hindersprövning till Skatteverket, om att få tillstånd att gifta sig med 18-åringen. Giftermålet skulle ge 18-åringen en gräddfil till permanent uppehållstillstånd.

I juli verkar tonen mellan de båda ha ändrats. Då kommenterade 41-åringen på nytt sin unge pojkväns selfiebild. Men den här gången var det inte med något hjärta eller pussmun. Bara ett kort ord:

"Diva. "

18-åringen svarade med en upprörd smiley och skrev sedan:

"Diva!!!??"

Enligt VLT är 18-åringen intressant i utredningen kring överfallet på flyktingkillarna.

Samtidigt närmade sig den 3 augusti i almanackan. De följande dagarna skulle 41-åringens mamma först bli anhållen för mordet och sedan friad. Därefter, avslöjade SVT Västmanland, seglade en ny huvudmisstänkt upp i mordutredningen: 41-åringen.

Medan skriverierna om henne ökade så levde hon och 18-åringen som vanligt i hennes stora lägenhet i Eskilstuna.

Hon tycktes obekymrad om att mordutredarnas fokus låg på henne.

- Varför skulle jag vara intressant för polisen? frågade hon när Expressen talade med henne.

I hemstaden levde hon vardagligt de följande dagarna. Bilade runt i stan, plockade upp och släppte av människor. Hälsade på familjemedlemmar. Stod avslappnat på Ica Maxi-parkeringen och njöt av mjukglass i värmen, efter att ha storhandlat.

Men bakom den vardagliga lunken fanns andra planer.

Under måndagskvällen, den 15 augusti, kunde grannar se hur kvinnan och den 18-årige pojkvännen bar ut två stora resväskor till hennes stadsjeep. De hoppade in i bilen och körde iväg.

Dagen efter greps 41-åringen av polis på Arlanda då hon var på väg att kliva på ett plan till Thailand. Hennes pojkvän, den lojale, hade agerat chaufför och kört henne dit. Han greps ett par kilometer från flygplatsen.

Det skulle dröja tre dygn innan kammaråklagare Johan Fahlander hävde anhållandena, i brist på bevis, och släppte duon från anhållningscellerna i Västerås polishus.

Den första kommentaren, efter att hon hade suttit inlåst som misstänkt för det brutala mordet på sin pappa och mordförsöket mot sin mamma, lämnades till tidningen Aftonbladet:

"Jag är ganska arg".

Samtidigt satt hennes pojkvän, 18-åringen bredvid, och höll tyst.

När 41-åringen två dygn senare, utan något reseförbud, på nytt åkte till Arlanda kunde hon kliva på planet utan bekymmer. Hon skulle ha sin solsemester i den thailändska stugbyn. 18-åringen lämnade kvar på marken.

Medan 41-åringen låg och solade magen vid poolen i semesterparadiset så analyserades nämligen fynd i en av hennes bilar hos Nationellt forensiskt centrum i Linköping. Ett genombrott som skulle få paret att bli internationellt efterlysta var nära.

- Ja, vi har hittat spår i bilen som knyter den till brottsplatsen, sa kammaråklagare Jessica Wenna, som tillsammans med kollegan Johan Fahlander leder förundersökningen om mord och mordförsök.

Paret greps på tisdagen i Trondheim i Norge.

Källa - 2016-09-03 05:50

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+