Sjuka Saidi, 3, får stanna i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sjuka Saidi, 3, får stanna i Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

Sjuka Saidi, 3, får stanna i Sverige - Saidi Tahir, 3, från Azerbajdzjan kan dö om hon inte får vård.

Ändå skulle hon utvisas från Sverige.

Men nu har Migrationsverket beslutat att pröva hennes asylansökan igen.

- Nu andas vi ut över den första delsegern och sedan fortsätter vi, säger advokaten Arvid Danielsson.

Treåriga Saidi Tahir lider av sjukdomen Diamond-Blackfans anemi, som förhindrar kroppen från att producera blodkroppar. Därför behöver hon regelbundet blodtransfusioner.

Mamman Leyla Tahirova fick veta att hennes lilla dotter skulle dö om de stannade i Azerbajdzjan. För ett och ett halvt år sedan tog de därför sin flykt till Sverige - där mamman hade hört att flickan kunde få vård.


Advokaten om Saidi: "Hon kan dö"

Men de fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. I stället skulle Saidi och hennes mamma skickas tillbaka till Tjeckien, där de lämnade sina fingeravtryck på vägen mot Sverige.

Advokaten Arvid Danielsson på C J advokatbyrå och hans kollega Felix Nelson har engagerat sig i fallet. I höstas hjälpte de familjen att lämna in en sista begäran om att pröva asylansökan igen.

- Jag har jobbat med det här ganska hårt och lämnat in flera läkarintyg som visar att flickan inte kan lämna Sverige. Det skulle då bli ett glapp i vårdkedjan och det innebär att hon dör, säger han.


Familjen har nu varit i Sverige i ungefär ett och ett halvt år.

För att utvisningen ska kunna verkställas måste det finnas en försäkran om att flickan får omedelbar vård i Tjeckien, att läkarna känner till hennes bakgrundshistoria och att vården fortsätter som i Sverige under asylprocessen.

Annars kan Saidi Tahir dö.


Migrationsverket prövar asylansökan igen

Nu har Migrationsverket kommit fram till att det inte finns någon sådan försäkran - och beslutat sig för att pröva asylansökan på nytt. Det innebär att flickan, för tillfället, slipper lämna Sverige.

- Svenska staten har haft sex månader på sig att säkerställa att den här vården kan ges fortlöpande och direkt i Tjeckien. Det har man inte kunnat försäkra sig om och därför ska hennes asylansökan nu prövas i Sverige, säger Arvid Danielsson.

För honom och hans kollega är det ett första delmål som har uppnåtts. Han kallar det för "det första stora positiva beslutet".


"Handlar om liv och död"

- Det känns jättebra för flickans skull. Familjen är lättad och glad så klart, det här är ju allvarliga saker. Det handlar om liv och död.

Advokaterna ska nu jobba vidare med Saidi Tahir och hennes mamma. Deras slutmål är att de båda ska få uppehållstillstånd i Sverige.

- Nu andas vi ut över den första delsegern och sen fortsätter vi på samma linje. Om man inte kan visa att Saidi kan få vård i Tjeckien är sannolikheten än mindre att hon kan få vård i sitt hemland, säger Arvid Danielsson.

Källa - 2017-01-23 19:56

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+