Stefan Löfvens nya regering här är den

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Stefan Löfvens nya regering här är den - Statsminister Stefan Löfven ombildar Sveriges regering.

Han utser Karolina Skog (MP) till miljöminister, Ann Linde (S) till EU- och handelsminister och Peter Eriksson (MP) till bostads- och digitaliseringsminister.

Samtidigt får några av de gamla ministrarna nya uppdrag.

Sammanlagt består regeringen av 24 statsråd, ett tangerat rekord.

Karolina Skog (MP) - Miljöminister

Karolina Skog är miljöpartisten från Skåne - där hon suttit som kommunalråd i Malmö med ansvar för statsbyggnad och service - som blir vår nya miljöminister i Stefan Löfvens regering.

Vad tänkte du när du fick frågan om att bli miljöminister?

- Jag tänkte åh vad spännande att få leda miljöarbetet i Sveriges regering.

Skog om MP-krisen:

- Det har utan tvekan varit en väldigt tuff period i vårt parti. I det arbetet har vi konstaterat att vi ska ta bättre tillvara det lokala arbetet.

Om liken i garderoben:

Karolina Skog byggde ett utedass utan bygglov på sitt lantställe - det berättar hon angående om hon har några lik i garderoben.

- Jag fick frågor om mitt lantställe där jag haft utedass men har byggt en miljövänlig lösning. Men jag missade vid det tillfället att få tillstånd så jag har ordnat det nu. Det var fel av mig, jag skulle haft koll på reglerna men jag har rättat det nu, säger hon.

Gammal vän med Fridolin

Hon är även vän med Miljöpartiets språkrör och Sveriges utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) sedan gammalt, skriver Sydsvenskan. Hon var anställd på partikansliet i Lund och arbetade med hans kampanj när han kom in i riksdagen 2002.

Språkrören har varit inblandade i diskussionen kring de nya ministerposterna även om Löfven har haft den beslutande makten i vilka som får poster i hans regering.

I Malmö styr Miljöpartiet tillsammans med Socialdemokraterna. Karolina Skog har ingått i styret sedan 2006 - först som politisk sekreterare. Hon har varit kommunalråd sedan 2010.

Till Sydsvenskan i maj beskriver hon sig som en politiker som driver fram frågor som ger snabbt resultat såsom sänkt maxhastighet i centrum, avsmalnande gator och korsningar där cyklar går före bilar.

- Jag är en ganska otålig person. Därför har jag valt politiska frågor som snabbt ger resultat, sa hon då till tidningen.

Hon har även tidigare uttryckt sig kritiskt till att Sverige stänger sina gränsar och hon har tidigare sagt att Miljöpartiet behöver ta en konflikt med regeringspartnern angående frågan.

I och med regeringsombildningen tar Stefan Löfven upp EU-ministerposten igen. En position han avskaffade när han tillträdde som statsminister 2014. Men nu har Ann Linde (S) blivit utsedd till EU- och handelsminister.

- Flyktingfrågan ställer EU inför nya utmaningar och det finns en ökad diskussion inom EU om EU:s roll - därför är det rätt att nu tillsätta en EU-minister, säger Stefan Löfven.

Hur lång tid tog det att tacka ja till ministerposten?

- En minut, säger Ann Linde.

Hon säger att EU-frågorna har blivit så pass viktiga att det nu krävs ett eget statsråd.

- När det gäller handel så gäller det att se till att regeringens exportstrategi genomförs. När det gäller EU-frågan så är det väldigt många svåra frågor som kommit med flyktingkrisen och polariseringen, säger hon.

Inger Linde - som är Ann Lindes mamma berättar att hennes intresse för politiken började redan i skolan. Men det var inte förrän efter gymnasiet som det tog fart på riktigt, då flyttade hon som 19-åring från Helsingborg till Stockholm för att arbeta med Sveriges elevers centralorganisation, SECO.

Mamma Inger Linde berättar att Ann har varit i politiken länge men att hon alltid har stått lite i skymundan. Nu när strålkastarljuset riktas mot henne är mamma Inger Linde lite orolig.

- Ann har jobbat inom politiken hela hennes liv men hon har alltid varit lite undanskymd som politisk sakkunnig och statssekreterare. Ansvarsfulla jobb men inga som syns i bild, säger hon och fortsätter:

- Nu kanske dem ser allt vad hon gör. Att nu går hon på bio, nu går hon ut och äter. Det kan inte vara så roligt, säger mamma Inger Linde som äger en tobaksaffär i Helsingborg.

Ann Linde har tidigare varit statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman - i och med hennes nya ministerroll ska hon från och med nu placeras i utrikesdepartementet.

Linde har mycket erfarenhet i EU-frågor

Att arbeta med EU-frågor är inget nytt för Linde som var politiskt sakkunnig till utrikeshandels- och EU-ministern Mats Hellström i mitten av 90-talet.

Linde har även varit chef för internationella avdelningen, ESP, Europeiska socialdemokratiska partiet i Bryssel mellan 2013 och 2014.

Peter Eriksson är ett känt namn, han var språkrör för Miljöpartiet mellan 2002 till 2011 tillsammans med Maria Wetterstrand.

Nu är han Sveriges bostadsminister i Sveriges regering och efterträder Mehmet Kaplan.

Hur lång tid tog det att tacka ja?

- Jag hade en hyggligt lång diskussion med mig själv och med min familj.

Vid frågan om vad hans uppgift kommer bli svarar han så här:

- Min uppgift blir att slutföra de här förhandlingarna inom regeringen och med oppositionen för en ny bra bostadspolitik.

Den andra delen i hans ministeruppdrag, att vara digitaliseringsminister säger Eriksson så här om:

- Det här innebär att ansvarar man för digitalisering så är det näringslivsfrågor i stor utsträckning.

Försvarade sin föregångare Kaplan

Under Miljöpartiets kris var Eriksson inte intresserad av att ställa sig till förfogande som ett eventuellt språkrör för partiet.

I en intervju med P4 Extra försvarade han den tidigare bostadsminister Mehmet Kaplan som avgick efter att bland annat varit med på en middag med representanter från det fascistiska Grå vargarna.

En roll som han nu själv tar över.

- Jag tycker att det har tagit helt orimliga proportioner, sa han då till P4 Extra om kritiken mot Mehmet Kaplan.

- Det pekar på ett större problem med dåligt omdöme bland journalister och förståsigpåare, sa han i intervjun.

Eriksson har varit med sedan starten av Miljöpartiet i början av 80-talet och var med och författade det första partiprogrammet 1994.

Senast har han varit ledamot i Europaparlamentet - där han sitter i utskottet för industrifrågor, forskning och energi. Han sa sig vilja driva igenom en öppnare EU-politik genom att införa offentlighetsprincipen i EU för att motverka korruption.

Nu lämnar han dock EU bakom sig för att satsa på bostadspolitiken i Sverige.

- Jag fick frågan och jag tyckte att i det läge som Sverige befinner sig och i ett politisk svårt läge så kändes det svårt att säga nej.

Statsminister: Stefan Löfven (S)

Finansminister: Magdalena Andersson (S)

Kultur- och demokratiminister: Alice Bah Kuhnke (MP)

Samordnings- och energiminister: Ibrahim Baylan (S)

Finansmarknads- och konsumentminister, biträdande finansminister: Per Bolund (MP)

Landsbygdsminister: Sven-Erik Bucht (S)

Närings- och innovationsminister: Mikael Damberg (S)

Utbildningsminister: Gustav Fridolin (MP)

Gymnasie- och kunskapslyftsminister: Aida Hadzial

Källa - 2016-05-25 12:34

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+