SvDs journalister prisas Cervenka bäst i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

SvDs journalister prisas Cervenka bäst i Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

SvDs journalister prisas Cervenka bäst i Sverige - SvD Näringslivs Andreas Cervenka toppar för fjärde året i rad rankningen av Sveriges bästa ekonomijournalister. Fyra av de tio högst rankade journalisterna kommer från SvD. På tredje plats återfinns Carolina Neurath och på femte Patricia Hedelius.

SvD Näringslivs journalister är mångfalt prisbelönade. Den årliga rankningen av ekonomijournalister visar att SvD:s journalistik ligger i topp också när näringslivets beslutsfattare röstar.

Andreas Cervenka vinner utmärkelsen Sveriges bästa ekonomijournalist för fjärde året i rad. Tre av de fem topplaceringarna tas av SvD-journalister, Carolina Neurath rankas som trea och Patricia Hedelius som femma. På sjunde plats kommer Peter Benson, mångårig börskrönikör och grundare av aktieanalystjänsten SvD Börsplus.

- Jag vill tacka alla som röstat. Att vinna en gång är fantastiskt men att vinna fyra gånger i rad är otroligt hedrande, säger Andreas Cervenka.

Han tror att förra årets topplacering delvis var knuten till SCA-granskningen men annars har han en känsla av att läsarna,
inte minst inom näringslivet, särskilt uppskattar hans krönikor.

- Så har det varit. Det är en journalistik med ett rakare tilltal till läsarna. Krönikeformatet gör det också lättare att skriva om ett ämne på ett sätt som får människor att tänka till och se en fråga i ett nytt perspektiv. Men även traditionell nyhetsjournalistik är uppskattat, det märkte vi under SCA-granskningen.

Granskningen av SCA

Carolina Neurath, som för närvarande är tjänstledig för att skriva en uppföljare till boken "Fartblinda", är när hon blickar tillbaka på året särskilt nöjd med granskningen av de stora bolagen inom asylmarknaden.

- Men det är ofta krönikor som läsarna uppskattar. Sedan tror jag att mina tv-intervjuer i Neuraths toppmöte har uppskattats av folk på finansmarknaden.

Den lönsamma asylmarknaden

2015 var ett hektiskt år för Patricia Hedelius. Hon släppte bok om Telia och den följdes upp av ytterligare granskning av bolaget i SvD. När hon blickar tillbaka på året tycker hon det är tydligt att god journalistik får genomslag.

- Bra journalistik gör fortfarande skillnad. Förra året var det SCA och Industrivärden och i år var det Swedbank. Vad blir det i år? Kanske Ericsson, som utsätts för granskning just nu.

Ericssons kräftgång

Som nummer två i rankningen kommer DI:s Henrik Mitelman och på fjärde plats kommer Anders Hägerstrand, även han på DI. Sjunderankade SvD-skribenten Peter Benson får ett särskilt erkännande genom det nyinstiftade priset till Björn Davegårds minne.

SvD:s redaktionschef Maria Rimpi är stolt över att SvD Näringsliv för femte året i rad har den högst rankade ekonomijournalisten (listan för 2012 toppades av Carolina Neurath).

- De senaste åren har SvD Näringsliv vunnit flera stora priser för sin granskande journalistik. Att våra profilerade reportrar nu för femte året i rad ligger i topp i rankingen av affärsjournalister är ytterligare ett bevis på att Näringsliv är Sveriges tyngsta ekonomiredaktion, säger Maria Rimpi.

I kategorin daglig affärspress toppar Dagens Industri före Svenska Dagbladet.

1. Andreas Cervenka, SvD

2. Henrik Mitelman, DI

3. Carolina Neurath, SvD

4. Anders Hägerstrand, DI

5. Patricia Hedelius, SvD

6. Charlotte Stjerngren, EFN

7. Peter Benson, SvD

8. Jesper Norberg, EFN

9. Anders Billing, Fokus

10. Jon Åsberg, Affärsvärlden

Källa - 2016-06-14 12:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+